Activități în ingrijire batrani la domiciliu în Germania

Care sunt principalele tipuri de activități?
Inhalt dieses Beitrags

În funcție de fiecare pacient și situația specifică a acestuia se diferențiază și tipurile de activități în îngrijire pe care le va desfășura îngrijitorul. Acesta este un aspect important pentru profesioniștii din domeniu, de aceea în cadrul acestui articol ennie relatează în detaliu aspecte vitale din acest context. 

Care sunt principalele activități în îngrijire la domiciliu?

În cazul în care urmează să vă angajați în calitate de îngrijitor, dar încă nu ați reușiți să vă familiarizați cu această muncă specifică, acest articol vă va fi de mare folos. Îngrijitorii de bătrâni la domiciliu sunt persoanele care oferă îngrijiri persoanelor care au nevoie de această îngrijire, dar și sunt și implicați, desperoi, în anumite activități ce țin de gospodărie. În majoritatea cazurilor nu este vorba despre îngrijiri medicale specifice, deși nu este exclusă și o asemenea îngrijire, doar că în majoritatea cazurilor, această activitate este desfășurată exclusiv de către personalul medical cu calificarea corespunzătoare și cu experiența necesară.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Clasificare: Activități în îngrijire

Aceasta este o descriere generală, dar nu uitați, la fel ca și fiecare pacient reprezintă un caz absolut unic. De exemplu, o persoană poate avea o boală oculară care o împiedică să citească sau să-și plătească facturile. Alt pacient se poate confrunta cu o boală articulară, cum ar fi artrita. În ambele cazuri pacienții suferă de anumite boli care îi plasează în ipostaza de a solicita îngrijiri. În același timp, specificul fiecărui dintre acești pacienți este diferit și, respectiv, fiecare din dânșii are nevoie de o îngrijire individualizată.

Per general, activitățile pe care le desfășurați în calitate de ingrijitor pot fi clasate în 3 categorii distincte:

 • activități de îngrijire de însoțire

 • activități de îngrijire a casei

 • activități de îngrijire personală.

Toate aceste tipuri de activități de îngrijire sunt solicitate pe larg în Germania. Unele posturi presupun desfășurarea tuturor activităților de acest tip, pe când altele se limitează la anumite activități. În orice caz, fiecare poziție se discută separat înainte ca îngrijitori să înceapă să desfășoare acele activități în îngrijire.

Îngrijire însoțitoare

Una dintre principalele provocări cu care se confruntă persoanele care au nevoie de îngrijire este lipsa de atenție. Deseori boala de care suferă reduce semnificativ activitatea socială a acestor persoane. Și aici relevant este nu doar factorul bolii. În prezent societatea tinde spre modelul în care copii își părăsesc relativ devreme părinții. Părinții la rândul lor deseori rămân singuri și încep a suferi din cauza acestei singurătăți.

În Germania este destul de răspândită angajarea unui îngrijitor care desfășoară activități în îngrijire de însoțire. Sarcina principala a unui îngrijitor în acest caz este de a ține de urât pacientului, de a-l ajuta să evite efectele triste a sentimentului de singurătate. Iată care sunt principalele activități pe care le fac îngrijitorii de însoțire:

 • au grijă de programul de activități – creează un program cât mai divers și dinamic, un program care nu ar permite pacientului să se plictisească și să se lase doborât de sentimentul de singurătate;

 • organizează ieșirile la plimbare și au grijă de confortul pacientului în perioada plimbărilor;

 • au grijă de respectarea programului de administrare a medicamentelor;

 • asigură cupărăturile necesare pentru gospodărie;

 • au grijă de animalele de companie.

Asemenea îngrijiri deseori sunt practicate în conformitate cu un program part-time a îngrijitorului, sau, cel mult, cu munca la zi. Mai rar este vorba despre îngrijire 24/24.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Activități de îngrijire a casei

Deseori aceste activități sunt confundate cu serviciile de cleaning. În cazul activităților de îngrijire practicate de către îngrijitorii de bătrâni, aici se atribuie și asistarea persoanei / persoanelor care nu mai sunt în stare să-și poarte de grijă într-un mod independent. Un asemenea tip de îngrijire se regăsește mai des atunci când pacienții nu suferă de probleme stringente de sănătate, dar în schimb au nevoie de suport substanțial în ceea ce privește îngrijirea gospodării în care locuiesc.

În același timp, deseori, un îngrijitor care prestează asemenea servicii are grijă și de anumite aspecte ale vieții pacienților. Cum s-ar spune, “trage cu ochiul” și are grijă ca totul să fie bine. Este un fel de companion pentru pacientul său. Asemenea tip de îngrijire se întâlnește, cel mai des, în gospodăriile formate din cupluri de bătrâni. De la un anumit moment aceștia  nu mai sunt capabili să se ocupe de administrarea gospodăriei, de aceea angajează un îngrijitor care preia aceste responsabilități. Totodată, îngrijitorul la domiciliu poate reduce povara clientului și/sau a soțului/soției care se străduiește să ocupe ambele roluri. În Germania sunt răspândnite pe larg și asemenea cazuri. Unele sarcini de gospodărie pe care le oferă includ:

 • Activități de menaj ușor, cum ar fi curățarea prafului și aspirarea;

 • Spălarea vaselor și menținerea bucătăriei curată;

 • Schimbarea și spălatul lenjeriei;

 • Spălatul rufelor;

 • Efectuarea de comisioane sau transportul clientului;

 • Efectuarea cumpărăturilor necesare pentru gospodărie;

 • Pregătirea mesei.

Deși aceste activități pot părea banale sau de rutină, iar îndeplinirea lor – firească și simplă, în Germania sunt destul de multe persoane în vârstă incapabile din punct de vedere fizic să se descurce cu aceste sarcini fără a depune o groaza de efort. În asemenea cazuri, serviciile de îngrijire sunt extrem de valoroase pentru aceste persoane – deseori un îngrijitor calificat care preia sarcinile gospodăriei reușește să ridice semnificativ moralul clienților săi.

Îngrijire personală

Tipurile de activități în îngrijire descrise mai sus se regăsesc pe larg în Germania, dar, în același timp, nu sunt atât de frecvent contractate precum îngrijirea personală. Unele familii din Germania se confruntă cu necesitatea și responsabilitatea de a îngriji de un membru a familiei mai în vârstă și fără capacitatea de a se îngriji singur. Deseori, o asemenea misiune poate fi de-a dreptul descurajanta pentru persoanele care nu se specializează în îngrijiri.

Pentru a rezolva această necesitate, aceste familii apelează la serviciile îngrijitorilor de bătrâni la domiciliu în Germania. Această abordare capătă tot mai multă popularitate în Germania deoarece este un lucru dovedit din punct de vedere practic – un îngrijitor plin de compasiune poate oferi ajutor structurat în îndeplinirea unui număr de sarcini personale cu mult mai bine decât un membru a familiei care nu are o experiență a fel de bogată în activitatea de îngrijire. Îngrijitorii reușesc, deseori, să construiască un mediu care să-i liniștească pe seniori și să-i ajute să trăiască mai confortabil. Se cunosc numeroase cazuri când crearea unei atmosfere pozitive de acest gen a contribuit la ameliorarea bolii pacientului, de exemplu.

Principalele activități în îngrijirea personală

În același timp, din punct de vedere a muncii efectuate de către îngrijitor, îngrijirea personală de bătrâni la domiciliu în Germania reprezintă cea mai complexă activitate. Iată care sunt principalele activități în îngrijire pe care le îndeplinește un îngrijitor care prestează servicii de îngrijire personală:

 • Asistență permanentă și monitorizarea stării pacientului (uneori e vorba despre asistență 24/7)

 • Asistență la activitățile de igienă;

 • Asistență la îmbrăcat;

 • Ajutor la utilizarea toaletei.

Acestea sunt principalele tipuri de activități desfășurate de către îngrijitorii de bătrâni la domiciiuliu. În funcție de tipul de activitate care va urma să fie desfășurat, se discută și se negociază și celelalte particularități a muncii prestate.

Leonie Strothe
Leonie Strothe
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot