Aspecte importante din specificul muncii unui îngrijitor în Germania

Inhalt dieses Beitrags

Tot mai multe familii din Germania au nevoie de serviciile îngrijitorilor calificați. Acest lucru se poate observa și reieșind din volumul de anunturi ingrijire batrani la domiciliu, care este într-o creștere continuă. În acest articol ennie relatează aspecte importante din munca unui îngrijitor, aspecte despre care se vorbește mai rar.

Munca unui îngrijitor este una cu adevărat specifică, dar și responsabilă. Anume din acest motiv se recomandă ca, înainte de a căuta un job în calitate de îngrijitor printre  acele anunturi ingrijire batrani la domiciliu să analizați cu atenție specificul acestei munci, precum și acel set de calități pe care ar trebui să-l posede un îngrijitor. În acest articol ennie relatează în detaliu despre aceste calități, dar fără a repeta adevărurile elementare, precum că o asistentă ar trebui să fie bună, răbdătoare și rezistentă la stres. Aici se vor descrie alte aspecte ale acestei profesii dificile, aspecte despre care se vorbește mai rar. 

Munca îngrijitorului - abilități de time management

Când obțin un loc de muncă la domiciliu, unii îngrijitori se confruntă cu problema de a-și planifica propriul timp. Pe deoparte, li se cere să acorde o atenție maximă pacientului, mai ales dacă este un pacient imobilizat la pat sau o persoană de vârstă înaintată, incapabilă de autoservire. Pe de altă parte, îngrijitorul trebuie să preia complet viața de zi cu zi, adică curățenia, spălatul, călcatul, cumpărăturile și așa mai departe.

Astfel, se pare că îngrijitorul trebuie să țină pasul cu pacientul și să îi ofere asistență fizică, să comunice cu el și, în același timp, să facă toate treburile casnice. O persoană neorganizată pur și simplu nu poate face față unei astfel de sarcini. Prin urmare, este recomandat să luați în considerare cu atenție „gestionarea timpului” personal înainte de a aplica pentru un loc de cazare. Știți cum să distribuiți corect sarcinile per zi, săptămână, lună? Atunci va trebui să prioritizați cu înțelepciune și să vă creați propriile trucuri care vă vor ajută să economisiți timp.

Îngrijitorul - un interlocutor de calitate

S-ar putea întâmpla ca un îngrijitor să fie adorat în familie și prieteni, dar asta nu înseamnă deloc că este capabil să fie și pe placul bătrânilor. Oamenii în vârstă tind să fie pasionați să-și împărtășească amintirile, să dea de bunăvoie sfaturi și să se enerveze atunci când simt neatenție și lipsă de respect pentru ei înșiși. 

În același timp, modalitatea preferată de comunicare este strict individuală: cineva iubește îngrijitorii veseli, vorbăreți și activi, în timp ce cuiva, dimpotrivă, i-ar plăcea un îngrijitor mai tăcut și mai serios. Este important să stabiliți linia corectă de comportament chiar și în stadiul cunoașterii secției. Este conștientizarea și stabilitatea psiho-emoțională în comunicare care distinge o asistentă amatoare de un profesionist.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Imparțialitate și toleranță

Este inacceptabil și lipsit de etică să vă schimbați atitudinea față de un pacient din cauza religiei sau a opiniilor sale politice. Așa cum un medic este obligat să trateze pe oricine apelează la el pentru ajutor, la fel o asistentă trebuie să aibă grijă de un pacient, indiferent de sex, greutate, naționalitate etc. Deseori nuanțele mai specifice sunt indicate direct în acele  anunturi ingrijire batrani la domiciliu.

Îngrijirea unei persoane în vârstă înseamnă mai mult decât doar pregătirea cinei și spălarea hainelor. Este important ca îngrijitorul să ofere acel confort psihologic, să creeze o atmosferă calmă și primitoare în casă. Îngrijitorii ennie urmează o pregătire specială și sunt capabili să stabilească un contact eficient cu pacienții pe care îi îngrijesc, inclusiv în cadrul serviciilor de îngrijire ennie 24/24. 

Recomandări pentru îngrijitorii ennie.ro

Dacă nu ați lucrat niciodată în calitate de îngrijitor, dar ați decis să vă încercați în această profesie, este logic să luați în considerare o serie de puncte. La ennie nu spunem îngrijitorilor lucruri evidente, precum: 

  • cât de importantă și necesară este munca;
  • cât de grozav este să ajuți oamenii;
  • cât de important este să dai pacienților inspirație și speranță de recuperare. 

La ennie înțelegem cât de complicat poate fi pentru un îngrijitor să-și găsească un loc de muncă. În același timp, la ennie înțelegem cât de complicat poate fi pentru un îngrijitor, uneori, să-și păstreze locul de muncă, acceptând toate provocările și dificultățile aferente. Anume din acest considerent, mai jos sunt prezentate câteva recomandări utile în acest sens. 

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Prima perioadă - cea mai complicată

Desigur, veți primi un salariu, dar nu vei primi întotdeauna un profit moral. Poate fi deosebit de dificil pentru un îngrijitor care nu a lucrat anterior în acest domeniu. Îngrijirea este o muncă responsabilă și necesită răbdare, bunătate, optimism și rezistență fizică din partea angajatului. 

Totodată, cât de nobilă nu ar fi misiunea, uneori, îngrijitorii se pot simți demotivați din cauza lipsei unei recompense morale. Este important ca, în calitate de îngrijitor, să treceți cât mai rapid peste această perioadă. Practica demonstrează că, odată ce această perioadă este trecută, munca devine un mic mai simplă la capitolul de consolidare și acceptare. 

Nu vă atașați nici de pacient, nici de rezultatele muncii

Persoana de care aveți grijă, desigur, se poate dovedi a fi o persoană foarte interesantă, fermecătoare, vă puteți face prieteni și vă puteți simpatiza sincer și reciproc. Totodată, din păcate, munca îngrijitorului se termină adesea când pacientul moare. Acest eveniment se poate întâmpla în orice moment. Și oricât de eficient și altruist nu v-ați îndeplini sarcinile, rezultatul nu depinde doar de dumneavoastră.

Nu luați negativitatea la personal

Dacă pacientul dumneavoastră suferă, de exemplu, de demență senilă, este posibil să nu vă recunoască sau să vă acuze că sunteți agresiv, speriat, inconfortabil, să se plângă familiei că l-ați jignit, să vă calomnieze etc. Desigur, rudele pacientului sunt cumva conștienți de particularitățile stării sale și înțeleg că așa se manifestă boala lui. Totodată, acest lucru poate deprima în cazul în care nu este perceput și gestionat corect de către îngrijitor. 

Adesea, rudele și prietenii unei persoane în vârstă bolnave sunt în conflict serios între ele. Din păcate, nici cele mai aparent fericite și puternice familii nu sunt imune la astfel de situații. Un astfel de mediu opresiv poate complica o muncă și așa dificilă. Pentru a preveni asemenea situații, se recomandă întocmirea unui contract clar întocmit, în care se va menționa clar: cui dintre membrii familiei raportează îngrijitorul, și la cine acesta apelează în cazuri urgente. 

În cazul în care pacientul pe care îl îngrijiți are o boală progresivă, atunci trebuie să înțelegeți că, cu cât mai departe, cu atât va fi mai dificil să aveți grijă de el. Adică, jobul pentru care ați primit inițial un loc de muncă se poate schimba foarte mult după un timp (lista de responsabilități poate crește de mai multe ori), și este mai bine să vă pregătiți imediat pentru acest lucru, discutând acest aspect cu angajatorul. 

Julia Gries
Julia Gries
Bună ziua dragă cititorule, numele meu este Julia din echipa ennie. Eu scriu articolele din ghidul nostru, care structurează cunoștințele noastre despre îngrijirea la domiciliu și le transmit cititorilor noștri.
5/5 - (14 votes)
Ähnliche Themen
Rolul unei îngrijitoare nu este unul simplu: programul de muncă este încărcat iar munca presupune îngrijirea, acordarea de asistență, supravegherea unei persoane vârstnice.
Am văzut în articolele anterioare pe Ennie.ro cum să oferim asistență vârstnicilor pe care îi îngrijim, mai ales celor cu nevoi speciale. Însă, și mai important, este cum să evităm sau să întârziem afecțiunile grave prin prevenție, în încercarea de a menține o bună stare de sănătate cât mai mult timp posibil. În acest articol Ennie.ro vă oferim câteva sfaturi și idei despre cum să facem acest lucru.
Există mai multe cauze pentru care persoanele vârstnice rămân imobilizate la pat, răniri, atacuri cerebrale, boli cronice cum ar fi artritele sau cancerul. De asemenea, obezitatea sau paraliziile, afecțiuni locomotorii.
Trustpilot