Boala Alzheimer, perspective sumbre

Inhalt dieses Beitrags

Datele aproximative arată 1,5 milioane de bătrâni cu Alzheimer în Germania. Conform Statista.com, numărul celor afectați de această boală va crește considerabil până în anul 2050, adică cererea pentru îngrijitori în Germania va fi din ce în ce mai mare. De altfel, această țară a creat o strategie națională contra Alzheimer în iulie, 2020.

Cunoașterea ei, simptomele și cauzele lor, precum și a anumitor tehnici pentru îngrijirea bătrânilor bolnavi de Alzheimer vă sun oferite, de către Ennie.ro, astfel încât să vă ușureze activitatea.

Ce este boala Alzheimer

Descoperită în 1901 de către neurologul Allois Alzheimer, a fost numită inițial „boala uitării”. Fiind o boală neuro-degenerativă, simptomele timpurii se manifestă cu uitarea evenimentelor recente, agravându-se în timp. Apar probleme de vorbire, orientare, neglijare personală, comportament, astfel încât bolnavul necesită asistență și îngrijire permanentă. Dacă în intervalul 35-65 ani este foarte rar întâlnită, după această vârstă cazurile sunt mult mai numeroase. Poate fi confundată cu senilitatea cauzată de vârsta înaintată și de aceea este adeseori diagnosticată în stadiul trei sau patru din cele șapte. Speranța de viață este între trei și nouă ani dar există cazuri extinse până la douăzeci de ani.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Cum îngrijim bătrânii cu Alzheimer sau demență

Pe măsură ce trece timpul este necesară din ce în ce mai multă asistență din partea dumneavoastră. Din păcate, nu există o metodologie clară pentru îngrijire, mai ales că fiecare caz are particularitățile lui, folosindu-se diverse tehnici pentru a desluși care funcționează sau nu. Trebuie să vă așteptați zilnic la noi provocări, comportament modificat și dizabilități fizice ale bolnavilor de Alzheimer.

Comunicarea cu cei bolnavi de Alzheimer

Comunicarea cu ei poate fi frustrantă uneori, ambele părți simțindu-se neînțelese. Dar cu răbdare, multă practică și indicațiile următoare poate fi ameliorată foarte mult.

  • Alegeți cuvinte simple, fraze scurte folosite pe un ton calm.
  • Vorbiți rar și calm, fără a da impresia că vă adresați unui copil.
  • Fiți respectuoși și nu tratați persoana ca și cum nu ar fi acolo.
  • Reduceți distragerile și zgomotul de fond, ca de exemplu TV sau radio, pentru a ajuta bolnavul să se concentreze și să înțeleagă ce spuneți.
  • Dați-le timp să răspundă, nu îi întrerupeți.
  • Dacă nu înțelegeți ce spun, fiți atenți la semne și ceea ce este în jur.
  • Învățați să interpretați gesturile, descrierile și substituirile.
  • Oferiți alternative de răspuns și nu întrebări deschise.

Adaptarea activităților zilnice

Pentru un bătrân cu Alzheimer activitățile zilnice, devin din ce în ce mai dificile pe măsură ce boala avansează. Adaptarea la această evoluție a bolii este neapărat necesară.

Îmbăierea:

Pentru cel afectat de Alzheimer, îmbăierea poate fi înfricoșătoare și confuză; poate crede că s-a spălat recent deși au trecut zile bune. Poate fi înfricoșat de apă și posibilitatea unei căzături. Sensibilitatea la aceste probleme și plănuirea din timp vă fac viața mai ușoară amândurora.

  • Fiți pregătiți cu toate cele necesare îmbăierii înainte de a aduce bătrânul în baie.
  • Atenție la temperatura apei și a aerului; aveți la îndemână prosoape extra.
  • Minimizați riscurile cu ajutorul barelor de susținere, băncilor de duș, covorașe anti-alunecare. Nu-l lăsați singur în cadă sau la duș.
  • Dacă au nevoie de ajutor pentru a se spăla, mișcați-vă lent, explicând fiecare gest în prealabil. Dați-i voie să vă asiste cât de mult se poate.
  • Îmbăierea nu este necesară în fiecare zi. Un burete ud poate fi folosit între dușuri sau îmbăieri.

Îmbrăcarea:

Poate părea o activitate banală dar pentru cei bolnavi de Alzheimer și îngrijitorii lor, devine una complicată. Bătrânul de care aveți grijă poate avea dificultăți în alegerea obiectelor vestimentare sau schimbarea celor murdare.

  • Înaintea ieșirilor sau întâlnirilor adăugați timp mai mult pentru a îi oferi posibilitatea de a se îmbrăca singur cât mai mult cu putință, fără să se forțeze sau grăbească.
  • Oferiți posibilitatea să aleagă vestimentația dintr-o gamă scurtă iar dacă are o ținută preferată, cumpărați mai multe asemenea, diverse modele și culori.
  • Depozitați hainele într-o altă parte și lăsați-le la îndemână doar câteva, pentru a le face alegerea mai ușoară.
  • Aranjați obiectele vestimentare în ordinea în care vor fi îmbrăcate
  • Alegeți îmbrăcăminte ușor de pus sau scos, confortabilă și ușor de întreținut. Hainele elastice sau cu elastic sunt de preferat. Iar de evitat sunt nasturii, fermoarele și șireturile.

Toaleta și incontinența:

Pe măsură ce boala Alzheimer progresează, apare incontinența, supărătoare și jenantă pentru bătrânii pe care îi îngrijiți. Uneori, ea este indiciul unei infecții a tractului urinar, așa că trebuie să înștiințați medicul. Iată cum puteți ameliora această situație.

  • Creați un program al mersului la toaletă. De exemplu, la trei ore fără a aștepta să ceară. Urmăriți când se întâmplă accidentele incontinenței pentru putea face programul respectiv.
  • Fiți atenți la indiciile non-verbale cum ar fi neliniște sau trasul de haine și acționați imediat.
  • Pentru evitarea neplăcerilor nocturne, evitați ingurgitarea lichidelor cu câteva ore înainte de culcare.
  • Pentru ieșirile în afara casei, plănuiți dinainte unde se află toaletele, îmbrăcați bolnavul cu haine ușor de manevrat, luați haine de schimb și materiale pentru incontinență cu dumneavoastră.

Alimentația:

Unii bătrâni cu Alzheimer vor să mănânce constant iar alții sunt lipsiți de apetit. Simțurile lor sunt alterate, funcțiile motorii cu greu pot fi coordonate sau deloc, ceea ce face ca hrănirea să devină și ea o problemă. De aceea, trebuie să ajustați mesele, în funcție de starea bătrânului sau bătrânei.

  • Îngăduiți să aleagă mâncarea dar reduceți lista opțiunilor, oferindu-le totodată feluri variate ca textură, gust și culoare.
  • Serviți-le mai multe mici porții de-a lungul zilei. Porțiile mari pot fi copleșitoare pentru un bolnav cu Alzheimer.
  • Alegeți feluri de mâncare și tacâmuri ușor de manevrat sau, dacă are probleme cu folosirea acestora din urmă, folosiți un castron în locul farfureii. O altă metodă ar fi alegerea sandvișurilor mici, bucățele de pui sau fructe.
  • Folosiți paie pentru băut sau căni cu capac pentru a evita mizeria.
  • Pe măsură ce boala progresează fiți foarte atenți la pericolul înecării din cauza dificultății la înghițire sau disfagia.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Implicarea în activități și încurajarea socializării:

Includeți în programul de îngrijire zilnică hobby-urile, activitățile sau îndemânările bătrânilor pe care îi îngrijiți. Este mai bine să folosiți deprinderile pe care le au deja decât să învețe ceva nou.

  • Ajutați persoana să demareze activitățile și împărțiți-le în etape mici.
  • Fiți atenți dacă dau semne de agitație sau frustrare. Dacă devin iritați, ajutați discret sau mutați-le atenția către altceva.
  • Pentru a le menține îndemânarea, creșteți-le încrederea în controlul personal prin a încerca să îi includeți în activități duse la bun sfârșit. Ca exemplu, includeți bătrânii pe care îi îngrijiți în prepararea mâncării, aranjarea mesei și curățarea ei la sfârșit.

Studiați comportamentul Alzheimer și cum să îl stăpâniți

Simpotomele și manifestările bolii Alzheimer trebuie cunoscute foarte bine de către îngrijitori deoarece prezintă riscuri ridicate. Fiți pregătiți din timp pentru aceste inconveniențe.

Sindromul înserării și probleme cu somnul

Mulți dintre bătrânii cu Alzheimer devin neliniștiți, nervoși sau iritabili după-amiaza târziu, seara. Este cunoscut ca sindrom al înserării și cauzează probleme serioase cu somnul.

  • Încurajați exercițiile și activitățile fizice în primele ore ale zilei. De exemplu, mutați îmbăierea la ore matinale. Va îmbunătăți calitatea somnului.
  • Limitați ațipirile pe timpul zilei, fără însă a priva bolnavul de odihnă. Oboseala poate agrava sindromul mai sus amintit.
  • Creați o atmosferă liniștită seara prin limitarea activităților familiei și a distracțiilor. Eliminați zgomotele puternice, lăsați muzica în surdină, reduceți privitul la TV pentru a stimula somnul.
  • Asigurați-vă că este iluminată casa la căderea serii dacă întunericul le creează neliniște sau frică.

Halucinații și vedenii

Pe măsură ce boala se agravează, apar halucinațiile și vedeniile. Cum să răspundeți la aceste simptome este o parte foarte importantă a îngrijirii bătrânilor cu Alhzheimer iar uneori necesită multă practică.

  • Halucinațiile și vedeniile sunt semne ale degradării fizice. Țineți evidența experiențelor avute și discutați cu doctorul bătrânului pe care îl îngrijiți.
  • Nu vă certați sau contraziceți cu ei asupra ceea ce li se întâmplă. În schimb, confirmați-le emoțiile și oferiți protecția de care au nevoie.
  • Evitați programele violente sau emoționante de la TV. Persoana bolnavă de Alzheimer uneori le confundă cu realitatea.
  • Asigurați-vă că bătrânul dumneavoastră este în siguranță și nu are acces la obiecte cu care ar pute răni alte persoane sau chiar pe el.

Hoinăreala

Unii bolnavi de Alzheimer dezvoltă tendința de a pleca de acasă, ceea ce este incredibil de periculos. Faceți un plan de prevenire a „evadării” bătrânilor cu Alzheimer. Acest comportament poate să apară brusc, de aceea este crucial să fiți pregătiți.

  • Anunțați vecinii și poliția din zonă că bătrânii dumneavoastră ar putea hoinări, astfel încât să vă anunțe imediat ce sunt observați în afara domiciliului. Discutați cu polițiști și pompieri pentru a verifica dacă au un program de urmărire și localizare a hoinarilor.
  • Păstrați ușile exterioare încuiate. O încuietoare suplimentară poziționată foarte sus sau jos, precum și una nouă, pe care nu o cunoaște, sunt de un real folos. Instalarea unei alarme sau a unui sistem care să anunțe când se deschid ușile și ferestrele ar fi indicată.

Îmbunătățirea siguranței în locuință

Crearea unui mediu sigur în locuință poate evita multe situații periculoase sau stresante

  • Scoateți încuietorile de la sala de baie sau alte locuri unde bătrânii cu Alzheimer ar putea rămâne blocați.
  • Etichetați toate medicamentele vizibil și păstrați totul încuiat, în siguranță.
  • Asigurați-vă că toate obiectele tăioase, scule sau alte obiecte cu care s-ar putea răni nu se află la îndemâna lor.
  • Mențineți ordinea în casă și îndepărtați covoarele de care bătrânii s-ar putea încurca sau împiedica.
  • Preîntâmpinați folosirea necorespunzătoare sau lăsarea în funcționare a obiectelor electrocasnice sau de bucătărie.

În concluzie, adaptarea în fiecare caz este foarte importantă iar cele citite până acum sunt punctele de reper pe care Ennie.ro vi le furnizează pentru a vă ușura îngrijirea bătrânilor cu Alzheimer. Discuțiile cu medicul celui pe care îl îngrijiți vă poate ajuta și mai mult, precum și materialele puse la dispoziție de către diferite instituții din Germania. 

Leonie Strothe
Leonie Strothe
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot