Bătrânețea și bolile formează perechea cea mai cunoscută și, prin urmare, îngrijirea bătrânilor presupune cunoașterea acestor afecțiuni specifice persoanelor în vârstă. Cum îi îngrijim, ce să facem și, mai ales, ce să nu facem în cazul unei anumite boli. Aceste informații vă vor face dumneavoastră viața mai ușoară iar pe a dumnealor, a prețioșilor noștri bătrânei, mai frumoasă.
Care sunt bolile senile și simptomele acestora
Conform studiilor medicale, bolile care dau senilitatea apar după vârsta de 65 ani. Uneori acest termen este înțeles greșit și de aceea, considerăm util să folosim definiția dată de www.dex.ro : stare patologică provocată de îmbătrânire și caracterizată prin modificări structurale și funcționale de involuție, fizice și psihice, ale organismului uman.
Ce boli sunt considerate „senile”?
Deși lista este mai lungă, discutăm aici despre câteva dintre bolile care sunt asociate senilității, cele mai des întâlnite. Fără a avea pretențiile unei lucrări medicale, rândurile următoare vă vor ajuta să cunoașteți mai mult despre îngrijirea persoanelor în vârstă dar să nu uităm că atât noi cât și persoanele pe care le îngrijim, suntem indivizi. Așadar, sfaturile medicului care se ocupă de o persoană considerată a fi senilă, au prioritate. Cele ce urmează vă ajută să înțelegeți mai bine această etapă a vieții și cum să o abordați.
Ateroscleroza
Boală arterială cronică, asociată cu depunerea de colesterol în lumenul vaselor de sânge. Ca urmare a formării plăcilor ateromatoase, pereții vaselor sunt deformați, îngustați și este posibilă creșterea excesivă completă.
Simptomele posibile ale aterosclerozei includ dureri de cap, amețeli, tinitus, dificultăți de respirație, dureri în piept. Leziunile aterosclerotice se pot forma în creier, arterele coronare ale inimii, extremitățile inferioare și rinichi.
Boli cardiovasculare
Așa cum spuneam, după vârsta de 65 de ani, riscul de boli cardiovasculare crește de mai multe ori, într-o proporție diferită pentru fiecare individ. Enumerăm cei mai cunoscuți factori de risc:
- fumat;
- abuzul de alcool;
- obezitatea abdominală;
- diabet zaharat de tip 2;
- hipertensiune;
- boală cronică de rinichi crește riscul de boli cardiovasculare cu 65%.
* Unele studii medicale relevă că dacă sunt excluși acești factori, riscul de boli cardiace este redus la 4%.
Oncologie
Vârsta medie de diagnosticare a cancerului, conform statisticilor, este de 64,5 ani. 70% din cazurile de cancer sunt diagnosticate la persoanele peste 60 de ani. Apariția tumorilor maligne la vârstnici este cauzată de către acumulările de tulburări moleculare care apar pe parcursul anilor. S-a dovedit că dezvoltarea tumorilor este influențată mai mult de factorii de mediu – radiații, ultraviolete și agenți cancerigeni decât de predispoziția genetică.
Osteoporoza
O boală cronică progresivă care provoacă scăderea densității osoase. Este diagnosticată la aproximativ 33% dintre femei și 26% dintre bărbați cu vârstă de peste 50 de ani. În cazul osteoporozei, riscul de fracturi crește semnificativ și, în special, fracturile colului femural, care pot apărea chiar și la impact minim.
Diabet de tip 2
O boală periculoasă. Diabetul este considerat epidemia neinfecțioasă a secolului XXI, care își face apariția după vârsta de 35 de ani, de obicei. Factorii de risc includ dieta nesănătoasă, mediul sărac, stilul de viață sedentar. Conform statisticilor, cele mai afectate persoane sunt cele supraponderale, ele constituind aproximativ 80% dintre pacienți. Simptomele diabetului de tip 2 se manifestă prin sete extremă, gură uscată și urinare frecventă.
Caracteristicile pacienților vârstnici
Schimbările legate de vârstă la o persoană sunt studiate de un departament special de știință –
gerontologie. Această zonă este la granița dintre medicină și biologie.
Gerontologii disting mai multe tipuri principale de caracteristici patologice ale pacienților vârstnici:
- procese involutive caracterizate prin modificări funcționale în organele și sistemele corpului;
- un set de boli (de la două sau mai multe) simultan, în medie – în termen de cinci diagnostice;
- numărul predominant de boli cronice;
- manifestarea unor boli „senile” precum boala Alzheimer, osteoporoza etc.;
- scăderea imunității.
Modificarea structurii și stării organelor cauzează anumite boli senile
Modificările la nivelul plămânilor și bronhiilor sunt legate de vârstă, dar afectează starea generală de sănătate. De exemplu, parenchimul pulmonar se atrofiază treptat, suprafața respiratorie a plămânilor devine aproape cu jumătate mai mare, auto-purificarea bronhiilor încetinește, golurile acestora se îngustează și, ca urmare, reflexul tusei scade. Pe fondul acestor modificări, cazurile de bronșită și pneumonie devin din ce în ce mai frecvente.
Modificările osoase (osteoporoza) cresc riscul de rănire. O cădere sau o vânătaie poate duce la fracturi grave. Reabilitarea după o leziune a colului femural este deosebit de dificilă. Pentru vindecare este necesară odihna la pat dar și aceasta, la rândul ei, poate complica situația persoanei vârstnice.
Poziția culcat forțat provoacă congestie în plămâni. Ca urmare, poate începe pneumonia, provocând adesea moartea.
Schimbările psihologice sunt, de asemenea, evidente. Un procent considerabil de pacienți vârstnici, care încearcă să scape de vârsta lor biologică, tind să ducă un stil de viață activ dar acesta este plin de suprasolicitare nervoasă și fizică. Iar nerespectarea regimurilor de veghe și odihnă, alimentație și somn, exacerbează bolile existente.
Iată cum o singură boală generează multiple probleme bătrânilor și cât de importantă este îngrijirea lor în permanență. Exemplul de mai sus este doar unul dintre multele care pot fi date.
Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.
Cum îngrijiți de pacienții cu boli senile?
Îngrijirea organizată corespunzător a bolnavilor bătrâni este o componentă importantă a unei recuperări reușite. Regulile de bază trebuie respectate atât în timpul tratamentului internat (spitalizare), cât și în timpul îngrijirii la domiciliu. Vă oferim câteva recomandări:
Controlul aportului de medicamente
În acest caz, preparatele sunt selectate exclusiv de către medic! Cei care îngrijesc pacientul trebuie să monitorizeze programul de medicație al pacientului și hidratarea, deoarece lipsa lichidelor în timpul terapiei medicamentoase duce la concentrații mari de medicamente și implicit, la o absorbție slabă a acestora. Un organism îmbătrânit este mult mai predispus la riscul intoxicației cu medicamente, și în special din glicozide, medicamente hormonale și neuroleptice.
Asigurarea igienei
Majoritatea bolnavilor, în special cei imobilizați la pat, întâmpină dificultăți în îngrijirea personală iar bătrânii cu atât mai mult. Așadar, prin prisma acestui aspect, cel care îngrijește o persoană în vârstă are un rol foarte important, și anume, asigurarea igienei.
Schimbați zilnic lenjeria de corp iar lenjeria de pat o dată pe săptămână sau mai des, dacă este necesar.
De asemenea, trebuie să păstrați pielea, părul și gura curate.
Îngrijirea unui pacient în vârstă imobilizat la pat necesită și prevenirea escarelor. Poziția corpului pacientului trebuie schimbată la fiecare 3-4 ore sau chiar mai des, pentru a evita apariția iritației provocată de scutec și o circulație cât mai bună a sângelui. La astfel de pacienți, funcția de control al mișcărilor intestinale poate fi afectată, se poate dezvolta o tendință de constipație și acest lucru este de asemenea, important de reglat.
Prevenirea vătămărilor
Deoarece fracturile nu se vindecă bine, chiar și cele fără complicații pot imobiliza pacientul. Prin urmare, este necesară o atenție deosebită din partea îngrijitorilor în ceea ce privește siguranța pasivă a locuinței care trebuie asigurată pe cât posibil. Evitați podelele alunecoase (plăcile umede sunt deosebit de periculoase), colțurile ascuțite, asigurați covorașe de cauciuc antiderapante etc.
Organizarea meselor hrănitoare
Se recomandă o dietă săracă în calorii cu un raport între proteine, grăsimi și carbohidrați de 1:0,9:3,5. Este important să reduceți aportul de alimente care conțin purine, colesterol, săruri de sodiu, dar să creșteți cantitatea de fibre, săruri de potasiu, fier și vitamine. Sunt considerate optime patru mese pe zi cu un conținut caloric zilnic de până la 2000 kcal pentru femei și nu mai mult de 3000 kcal pentru bărbați.
Dar în afară de aceste boli aproape inerente după o anumită vârstă, există ceva care numai dumneavoastră puteți oferi. Acolo unde nici medicii, nici natura și de multe ori nici rudele foarte apropiate nu reușesc. Acești oameni, bătrânii, au nevoie de atenție și înțelegere, pentru ei este important ca ceilalți să fie gata să asculte și să încurajeze.
La îngrijirea pacienților vârstnici, este adesea necesar să se rezolve, pe lângă problemele clinice, cele psihologice și sociale. Îngrijitorii trebuie să cunoască caracteristicile de vârstă ale acestor pacienți, ceea ce ajută la aplicarea corectă a tacticilor de gestionare a pacienților și la accelerarea recuperării. Înțelegerea bolilor senile și a modului în care acestea afectează pacienții este crucială în acest sens.