Cerințele și așteptările angajatorilor pentru îngrijitorii vârstnicilor

Inhalt dieses Beitrags

În continuare veți găsi o serie de repere esențiale de care să țineți cont dacă doriți să vă începeți sau să vă imbunatățiți activitatea în calitate de ingrijitor de bătrâni.

Ce anume se cere de la cei care îngrijesc bătrâni

Așa cum menționam și în alte articole pe care le puteți citi pe Ennie.ro, meseria aceasta de îngrijitor a persoanelor vârstnice intră în categoria ocupațiilor esențiale, mai ales în Germania unde cererea este din ce în ce mai crescută și a devenit în ultimii ani o problemă socială. Mai multe voci din această țară, implicate politic sau nu, relevă faptul că forța de muncă din țările est-europene este extrem de prețioasă în acest domeniu și dacă ea nu ar exista, problemele celor de vârsta a treia ar fi enorme. Și cum o problemă nu vine niciodată singură, un alt aspect al acestui domeniu de activitate este calitatea celor veniți din est pentru aceste locuri de muncă. Sau, altfel fie spus, nu toți cei care doresc să lucreze ca îngrijitor de vârstnici se potrivesc întocmai cerințelor. Deși pare o meserie pe care o pot practica mulți, în realitate există anumite doleanțe nu atât din punct de vedere al pregătirii în domeniul medical cât și al caracterului și caracteristicilor celor care aplică în acest domeniu.

 

Acest articol se adresează atât celor care sunt la început cât și celor care au experiență dar lucrurile nu merg pentru ei așa cum sperau sau cum ar trebui. De aceea, Ennie.ro consideră că următoarele rânduri vor fi de mare ajutor pentru dumneavoastră iar dacă pe parcursul lecturii veți descoperi lucruri pe care poate nici nu le bănuiați, nu ar constitui o surpriză pentru noi. 

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Răbdarea este esențială în îngrijirea vârstnicilor

Ei pot fi încăpățânați uneori sau chiar refuză să coopereze. Mulți dintre ei fac lucrurile mult mai încet decât ar fi de dorit. Lucrurile pot ieși altfel decât v-ați plănuit sau imaginat, așa încât veți fi nevoiți să acceptați schimbările. Dacă vorbim despre bătrânii cu probleme de memorie, atunci chiar vă trebuie o răbdare deosebită. Vor repeta aceleași povești sau vor cere din nou același lucru pe care l-au primit deja. Relația dumneavoastră cu persoana pe care o îngrijiți depinde foarte mult de răbdare. Să nu uităm că ei au nevoie de dumneavoastră tocmai pentru că performanțele lor sunt foarte scăzute. Așadar, ar fi ilogic, dacă nu chiar imoral, să aveți așteptări de la un vârstnic așa cum ați pretinde de la o persoană tânără și pe deplin sănătoasă.

Compasiune pentru bătrânii pe care îi îngrijim

Compasiunea este și ea o formă a empatiei. Deși această noțiune a fost bagatelizată în ultimii ani, ea reprezintă una dintre caracteristicile esențiale care fac diferența dintre om și sălbăticiuni. Încercați să înțelegeți prin ce trec acești bătrâni. Credeți că și-au dorit așa ceva!? Această virtute va face viața mai ușoară îngrijitorilor de bătrâni, mai ales când vine din inimă. O bună dovadă în acest sens este să ascultați plângerile și nemulțumirile lor în loc să argumentați inutil. Din discuțiile avute cu îngrijitorii de bătrâni care au multă experiență, reiese că aceasta ar fi mai importantă chiar decât răbdarea. Mai degrabă am spune că amândouă, luate la un loc, fac o diferență enormă. Noi, cei în putere, trăim actualmente la o viteză amețitoare uneori și cu intensitate mare. Ei, chiar dacă și-ar dori să viețuiască astfel, nu ar putea.

Altruismul îngrijitorilor de bătrâni

Fiecare dintre dumneavoastră trebuie să știe cum să pună interesele persoanei de care are grijă mai presus decât cele personale. De asemenea, trebuie să fiți în stare a pune pe primul loc sănătatea și bunăstarea vârstnicului chiar dacă el sau familia sa nu sunt de acord cu dumneavoastră la un moment dat.

Este nevoie de entuziasm pentru a îngriji persoane în vârstă

Aceasta nu este muncă de birou unde să pretindeți a vă da interesul și poate, în acest fel, să obțineți rezultate extraordinare. Entuziasmul dumneavoastră, dacă nu chiar pasiunea, reprezintă piatra de temelie prin care vă construiți succesul în acest domeniu. Bine, în toate domeniile este valabil acest lucru dar aici nu există jumătăți de măsură. Mimarea entuziasmului transpare în scurt timp și rezultatele dumneavoastră nu vor fi cele pe care le așteptați. Dar, până la urmă, ce înseamnă? Prin entuziasmul de care dați dovadă sunteți întotdeauna gata să oferiți servicii excepționale, să vă îmbogățiți experiența și cunoștințele în domeniu sau să aduceți mereu noi activități interesante. În același timp vă protejați și pe dumneavoastră înșivă de oboseala excesivă, extenuare.

Cum se realizează profesionalismul în îngrijirea vârstnicilor

Deși este un deziderat peste tot întâlnit sau folosit drept slogan uneori, profesionalismul este realizat în anumite circumstanțe iar acest domeniu nu face excepție.

Atitudine și caracteristici ale îngrjitorilor

Viața particulară a îngrijitorilor de bătrâni nu trebuie să interfereze niciodată cu munca pe care o fac, chiar și atunci când sunt afectați de problemele personale. În niciun caz nu trebuie să influențeze modul în care oferă îngrijire.

Fiind prea atașați de problemele bătrânului pe care îl îngrijiți este de evitat. În timp ce este normal să aveți o relație strânsă cu cei pe care îi îngrijiți, trebuie să fiți pregătiți emoțional pentru momentele dificile astfel încât emotivitatea să nu afecteze calitatea muncii.

Profesionalismul cuprinde, de asemenea, și dorința permanentă de a învăța noi lucruri apărute în acest domeniu atât de special iar cursurile profesionale pot aduce metode foarte bune pentru a oferi servicii și mai bune. Cu atât mai mult în cazul vârstnicilor cu nevoi speciale. Fiind la curent cu noile descoperiri științifice vă dau șanse mari de a deveni campioni în îngrijirea bătrânilor.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Socializarea și comunicarea interpersonală, îngrijitori și bătrânii pe care îi îngrijesc

Așa cum poate bănuiați, trebuie să socializați foarte bine pentru a avea o comunicare plăcută cu persoanele pe care le îngrijiți. Această îndemânare vă ajuta enorm să stabiliți relații foarte bune cu ei. Comunicarea interpersonală este extrem de importantă atunci când îngrijiți persoane de vârstă înaintată. 

Nu mai este demult un secret faptul că îngrijitorii sunt esențiali atunci când vine vorba despre buna dispoziție a celor cu dizabilități. Uneori comunicarea cu ei devine dificilă dacă au probleme de memorie, așa cum este în cazul demenței sau bolii Alzheimer. Îngrijitorii trebuie să vină cu metode clare și simple de comunicare, prin nivelul creativității și al educației, fiind factori ce au un rol decisiv.

Atenția celor care îngrijesc

A fi atent este una dintre competențele pe care îngrijitorii de bătrâni trebuie să o dezvolte în mod deosebit. Atenția înseamnă să ascultăm nu pentru a avea răspunsuri, ci pentru a înțelege problemele. Are o importanță, chiar crucială uneori, pentru că bătrânii nu sunt întotdeauna apți să se exprime și atunci observarea stării lor emoționale sau fizice este metoda prin care obținem o comunicare cu ei. În mod logic trebuie să adaugăm aici și atenția la cele înconjurătoare pentru a evita situațiile periculoase, ca de exemplu împiedicarea sau focul.

Menținerea confidențialității

Cu acces atât de facil la viața privată a bătrânilor îngrijiți este absolut normal să aveți informații confidențiale. De aceea, trebuie să știți ce fel de informații persoana îngrijită dorește să fie aflate de ceilalți sau nu. Deși se subînțelege, trebuie să menționăm că nu trebuie să profitați de situația în care se află bătrânul pe care îl îngrijiți.

Circumstanțele cer flexibilitate din partea celor care îngrijesc vârstnici

Un bun îngrijitor de bătrâni are un program zilnic sau săptămânal pentru serviciile pe care le oferă dar uneori acesta se poate schimba. Așadar, trebuie să îl ajustați după nevoile celui de care aveți grijă și mai ales să fiți pregătiți pentru aceste schimbări inopinate. Rigiditatea nu face decât să vă îngreuneze și mai mult munca. O îngrijire adecvată presupune și a fi gata pentru învățarea și adaptarea la nevoi specifice.

Îngrijitorii de bătrâni și diplomația

Semnalele non-verbale sunt importante, poate mai mult decât cuvintele pe care le folosiți în comunicarea cu persoana de care aveți grijă. Tonul vocii, gesturile, postura, zâmbetele fac parte din limbajul corpului pe care îngrijitorii de bătrâni trebuie să îl folosească în abundență. Mai mult, trebuie să fiți pregătiți mental pentru lucruri simple cum ar fi mesele sau activitățile preferate și a găsi soluții eficiente, cu demnitate și respect. Mai pe scurt, chiar dacă nu participați la reuniuni internaționale, abilitățile diplomatice vă vor fi de mare ajutor în acest domeniu.

Curățenia

Fiecare dintre dumneavoastră trebuie să facă uneori curățenia necesară în locuință pentru a menține starea de sănătate a vârstnicilor pe care îi îngrijiți, obiectivul dumneavoastră principal. Pe de altă parte, curățenia dumneavoastră personală și a îmbrăcămintei este o obligație de serviciu.

Păstrarea propriei forme fizice și a sănătății

Îngrijitorii de bătrâni sunt întotdeauna ocupați, ceea ce înseamnă că se cere un efort mai mic sau mai mare în permanență. Uneori poate fi foarte obositor și, prin consecință, trebuie să fiți mereu într-o formă fizică bună și sănătoși, cu o stare mentală adecvată. Așadar, trebuie să aveți grijă foarte multă și de dumneavoastră înșivă. Dacă dumneavoastră nu aveți o stare de sănătate bună este greu de imaginat că puteți avea grijă de sănătatea altcuiva. Îngrijirea bătrânilor este o muncă importantă care vă poate recompensa foarte mult dar în primul rând trebuie să aveți grijă de propria persoană.

Content
Content
5/5 - (11 votes)
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot