Certificat A1

De ce este necesar și cum să-l obțineți?
Inhalt dieses Beitrags

Obținerea certificatului A1 pare a fi o misiune deloc ușoară pentru românii interesați să plece peste hotare în scopuri de muncă. În acest articol ennie demonstrează că obținerea acestui certificat reprezintă un proces deloc complicat. Citiți în continuare pentru a găsi și o instrucțiune detaliată pe pași.

Certificat A1 - de ce tot mai mulți îngrijitori aleg să plece la muncă în Europa?

Modul de viață, dar și valorile europene evoluează constant – o bună parte din obișnuințele și obiceiurile din trecut fie nu mai sunt valabile în prezent, fie au trecut printr-un șir de schimbări. Responsabilitatea de îngrijire a membrilor familiei, la fel, nu mai este la fel ca acum 20-30 de ani în urmă.

O bună parte din europeni preferă să contracteze serviciile îngrijitorilor, și acest lucru nicidecum nu dă dovadă de indiferență sau iresponsabilitate. Deseori, un îngrijitor, datorită experienței sale poate rezolva anumite sarcini de îngrijire mai bine chiar și decât cel mai iubitor membru al familiei pacientului.

Germania - destinație tot mai populară pentru îngrijitorii din România

Germania nu este o excepție – familiile germane, la fel, contractează pe larg servicii de îngrijire la domiciliu. Astfel, o bună parte din persoanele din România interesate să lucreze în calitate de îngrijitor pleacă anume în Germania. Motivul este unul simplu – nivelul de salarizare mai înalt și condiții mai bune de muncă. Astfel, dacă sunteți o persoană binevoitoare și decentă, cu dorință de a munci și de a câștiga bani, veți putea obține fără probleme un loc de muncă ca îngrijitor la domiciliu în Germania. Astăzi, familiile germane chiar au nevoie de ajutorul muncitorilor din România.

Cu toate acestea, există o serie de cerințe pentru a aplica pentru un loc de muncă ca îngrijitor în Germania. Pe lângă cerințe firești precum pașaport și cunoaștere limbii măcar la nivel începător, există o cerință mai specifică, cerință care pune pe gânduri unii îngrijitori din România. Este vorba despre Certificatul A1. În acest articol ennie relatează în detaliu toate informațiile relevante, dar și necesare de cunoscut despre acest certificat obligatoriu, fără de care nu puteți activa în calitate de îngrijitor în Germania.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Necesitatea Certificatului A1

La ennie deseori ne sunt adresate întrebări din partea îngrijitorilor noștri despre acest certificat. În esență, acesta nu este un act complex sau complicat, este nevoie doar pătrunderea în esență și înțelegerea vine de la sine.

Necesitatea acestui Certificat A1 este determinată de conceptul că fiecare muncitor a unei țări are obligația de a achita anumite contribuții sociale. Aceste contribuții sociale au un aport foarte important și permit statului să exercite un șir de funcții cu adevărat esențiale pentru o bună funcționare a lucrurilor.

În calitate de muncitor în România, efectiv, achitați taxe și contribuții. Deci, este important să cunoașteți și să înțelegeți că nu sunteți scutiți de această obligație nici atunci când părăsiți teritoriul României și începeți să lucrați în altă țară. Aici și se conturează esența acestui Certificat A1.

Ce reprezintă Certificatul A1?

Certificatul A1 reprezintă versiunea actuală a certificatului E101 și a certificatului E103. Deși denumirea acestuia s-a modificat, esența și rolul nu au suferit anumite modificări. Certificatul A1 reprezintă o confirmare formală a faptului că dumneavoastră achitați contribuțiile sociale către statul în care lucrați. Certificatul este valabil și atunci când lucrați concomitent în mai multe țări din Uniunea Europeană.

Modul în care funcționează acest certificat a fost stabilit prin decizia Parlamentului European și al Consiliului. Având ca scop principal consolidarea sistemelor care asigură și corelează securitatea socială, acest certificat reprezintă o dovadă directă a faptului că persoană respectă toate regulile de securitate socială și legislație în acest domeniu a țării în care își desfășoară activitatea.

Cu alte cuvinte, formularul A1 dovedește faptul că achitați contribuțiile sociale către statul în care lucrați. În cazul respectiv, dacă e vorba despre muncă de îngrijitor în Germania, Certificatul A1 ar servi ca dovadă a faptului că faceți achitările necesare către sistemul de securitate socială din Germania.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Plecarea în Germania în calitate de ingrijitor individual pe o anumită perioadă de timp

Deși unii angajatori oferă îngrijitorilor angajare pe termen lung cu anumite garanții aferente, majoritatea nu oferă această oportunitate. Acest lucru este determinat de specificul muncii – până la urmă, în cel mai sumbru caz, munca îngrijitorului poate fi încheiată în legătură cu decesul pacientului.

Reieșind din cele menționate, la ennie, pe partea formală recomandăm îngrijitorilor din România să procedeze cu certificatul A1 în modul descris mai jos. Această modalitate este optimă în special pentru cazurile când se stabilește o nouă conexiune dintre angajator și îngrijitor și, respectiv, deocamdată nu se cunoaște dacă colaborarea va fi de durată sau nu.

Cum obțineți certificatul A1?

Odată ce vă porniți să lucrați în calitate de îngrijitor bătrâni la domiciliu în Germania pentru câteva luni, varianta optimă din punct de vedere formal ar fi să mergeți pe statutul de “autodetașare”. De ce se recomandă anume această abordare? Procedând astfel, muncitorul se bucură de asigurarea acelei țări, în care acest își desfășoară activitatea / locuiește în mod normal.

Plus la aceasta, partea procedurală, la fel, reprezintă un aspect atractiv. Nu este vorba despre o procedură complexă și prea dificilă, o descriem pe pași în continuare.

Solicitați formularul A1

Înainte de a pleca va trebui să solicitați formularul A1 propriu-zis – certificatul A1. Pentru a face acest lucru, este necesar să vă adresați la biroul de legătură pentru lucrători detaşaţi din ţara dumneavoastră de origine. Scopul acestei adresări este de a afla care este anume acea autoritate care emite acest document în cazul dumneavoastră.

Acest formular demonstrează că pentru dumneavoastră este valabilă apartenența la sistemul de asigurări sociale din ţara de origine timp de maxim 2 ani. Obținerea acestui formular este posibilă doar în acel caz, în care vă reușește să dovediţi că activităţile pe care doriţi să le desfăşuraţi în străinătate sunt „similare cu cele desfăşurate în ţara de origine, în România.

Solicitați formularul S1

Următorul pas în parcurgerea acestei proceduri ar fi să le solicitaţi autorităţilor din ţara de origine un formular S1 (fostul formular E 106). Acesta vă dă, dumneavoastră şi membrilor de familie, dreptul la asistenţă medicală pe durata şederii. Tot aici va fi necesar să declaraţi în avans că vă veţi exersa profesia în ţara gazdă.Pentru a afla cum să efectuaţi această declaraţie (dacă este necesară), contactaţi biroul de legătură pentru lucrători detaşaţi din ţara de origine.

Dacă nu sunteţi nevoit să vă mutaţi în ţara în care doriţi să lucraţi şi vă limitaţi la efectuarea de vizite scurte, vă trebuie doar cardul european de asigurări sociale de sănătate. Îl puteţi obţine de la casa de asigurări de sănătate din ţara de origine.

Odată ajuns în ţara în care veţi lucra, va trebui:

  1. să aflaţi care sunt formalităţile de şedere (chiar dacă plănuiţi să rămâneţi acolo pentru puţin timp)
  2. să depuneţi formularul S1 (fostul formular E 106), dacă este cazul, la sediul unei case de asigurări de sănătate din ţara gazdă.

În acest articol ennie, în baza experienței vaste pe care o are în acest domeniu, a relatat despre modul în care poate fi obținut certificatul A1. Odată ce urmați pașii simpli descriși în acest articol, veți reuși să obțineți rapid și ușor acest certificat A1, să vă deplasați în Germania și să începeți să prestați servicii de îngrijire la domiciliu. Pentru a oferi o experiență excepțional, ennie oferă îngrijitorilor suport informațional prin intermediul articolelor de acest tip, dar și în cadrul unor consultații mai aprofundate. Scopul ennie este de a forma conexiuni de valori, iar acestea pot fi formate doar prin dedicație completă.

Leonie Strothe
Leonie Strothe
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot