Cum să menținem sănătatea vârstnicilor

Inhalt dieses Beitrags

Am văzut în articolele anterioare pe Ennie.ro cum să oferim asistență vârstnicilor pe care îi îngrijim, mai ales celor cu nevoi speciale. Însă, și mai important, este cum să evităm sau să întârziem afecțiunile grave prin prevenție, în încercarea de a menține o bună stare de sănătate cât mai mult timp posibil. În acest articol Ennie.ro vă oferim câteva sfaturi și idei despre cum să facem acest lucru.

Analizele, medicamentele și alimentația

De la bun început ar trebui să scoatem în evidență faptul că analizele, tratamentul medicamentos și alimentația sunt cele trei elemente de bază în tratarea oricărui bolnav, cu atât mai mult când discutăm despre persoane aflate la vârsta a treia. Detaliem puțin despre fiecare în parte, pentru ca dumneavoastră, cei care îngrijiți vârstnici să aveți în vedere și să țineți cont de acestea tot timpul.

Respectarea vizitelor și analizelor medicale de rutină

Studiile arată că anual adulții întâlnesc cu 10% mai puțin un cadru medical decât copii. În prezent, examenele medicale anuale sau regulate au devenit mai mult decât o rutină pentru că evoluția științei permite doctorilor să identifice măsuri preventive care să țină vârstnicii sănătoși și să economisească mulți bani. Prin urmare, dumneavoastră ca îngrijitori vă revine sarcina să cunoașteți programările celor pe care îi îngrijiți și să aveți grijă de respectarea lor.

Țineți tratamentul medicamentos organizat și în siguranță

Pe măsură ce înaintează în vârstă cei de care aveți grijă, se înmulțesc și medicamentele pe care le iau. Cu cât sunt mai multe, cu atât riscul unor interacțiuni care creează reacții adverse este mai mare. De aceea, îngrijitorii trebuie să observe atent orice modificare a stării vârstnicilor atunci când le este administrat un nou medicament. Uneori, sesizarea aspectelor neplăcute face diferența dintre viață și moarte sau fie și numai agravarea stării lor de sănătate. Discuțiile purtate cu medicii care se ocupă de ei pot fi uneori foarte prolifice prin identificarea acestor mici modificări dar extrem de importante pe termen mediu și lung. Poate că printre cele mai mari provocări în acest sens avem cazurile celor cu diabet. Administrarea medicamentelor împreună cu insulina nu este un lucru simplu. Dumneavoastră, îngrijitorilor de vârstnici, vi se cere o atenție sporită în astfel de situații.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Alimentația sănătoasă

Ei bine, nu încape nicio îndoială că există mii și mii de diete însă dintre toate doar câteva se potrivesc vârstnicului pe care îl îngrijiți. În funcție de afecțiunile de care suferă, medicii vă pot recomanda aceste diete iar dumneavoastră trebuie să vă preocupați de două aspecte: respectarea și pregătirea lor. Nu este ușor pentru ei ca după o viață întreagă petrecută cu anumite feluri de mâncare să treacă la altele care nu sunt tocmai pe placul lor, așa că au nevoie de multă susținere morală din partea îngrijitorilor. Pe de altă parte, trebuie să obțineți ingredientele necesare fie cu ajutorul unor prieteni sau membri ai familiei, fie mergând la cumpărături. Uneori, prepararea acestor diete poate fi o provocare dar se poate învăța pas cu pas. Însă, beneficiile unei alimentații sănătoase la vârstnici sunt incontestabile și susținute de către multe studii în acest sens.

Ce trebuie avut în vedere zilnic de către îngrijitori

Dacă până acum am discutat de lucrurile esențiale, care nu trebuie scăpate din vedere nicicum și constituie suportul pe care dumneavoastră, îngrijtorii vârstnicilor vă desfășurați activitatea, iată și alte lucruri importante care împreună formează nivelul profesionalismului de care trebuie să dați dovadă.

Exercițiile fizice și păstrarea unei stări active

Am vorbit în celelalte articole despre importanța exercițiilor fizice, ce rol semnificativ au în prevenirea afecțiunilor specifice bătrâneții sau ameliorarea simptomelor. Tocmai din acest motiv am dorit să le amintim și aici. Tai Chi, plimbările de minim 30 de minute, înotul sau exercițiile pentru fortificarea musculaturii sunt doar câteva dintre lucrurile care ajută la o îmbătrânire mult mai lentă din punct de vedere fizic. Dar mental vârstnicii pe care îi îngrijiți trebuie să rămână activi pentru a evita cât de mult posibil afecțiuni precum Alzheimer sau demența. Jocurile sau cititul, deprinderea unor noi îndemânări sau hobby, toate acestea le puteți face împreună. Evident,  nu toți pot fi foarte activi din cauza durerilor generate de anumite boli dar aici vă puteți aduce aportul pe două planuri. Încurajarea vârstnicului să treacă peste dureri atât cât este suportabil iar pe de altă parte să găsiți acele activități pe care ei le pot face fără a îi suprasolicita.

Îngrijirea vederii la vârstnici

Nu este un secret pentru nimeni că odată cu înaintarea în vârstă vederea devine mai slabă. Controalele medicale oftalmologice devin o necesitate, în pofida faptului că mulți dintre cei aflați la vârsta a treia neglijează cu seninătate acest aspect. Pierderea parțială sau totală a vederii cauzează stres, frustrare, anxietate. Altfel spus, factori agravanți ai afecțiunilor întâlnite la vârstnici. Iată de ce este important să mergeți cu ei în mod regulat la oftalmolog. Studii recente au concluzionat că ochelarii de soare sunt foarte importanți pentru cei în vârstă. Chiar și într-o zi înnourată este important să protejăm ochii de razele ultraviolete, care afectează corneea. Ceea ce nu s-a știut până de curând este că și ochii pot căpăta arsuri de la soare. Așadar, aveți grijă ca atunci când desfășurați activități în afara locuinței să nu își uite ochelarii de soare.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Auzul

Vârstnicul pe care îl îngrijiți vă înțelege cu greu? Vă cere să măriți volumul televizorului deși vi se pare că este îndeajuns de sus? V-a spus că îi sună ceva în urechi tot timpul? Este timpul să programați o vizită la doctor. Pierderea auzului este și ea o sursă a frustrărilor și anxietății.

Îngrijirea picioarelor la vârstnici

Inspecția picioarelor vârstnicilor este foarte importantă. În primul rând pentru că ei înșiși, din diverse motive cum ar fi o vedere slabă sau lipsa flexibilității observă de cele mai multe ori prea târziu semnele  unor afecțiuni. Să luam de exemplu diabetul. Cu cât zgârieturile sau aspecte ciudate ale pielii sunt observate mai repede cu atât se poate acționa mai eficient în evitarea complicațiilor, cele mai des întâlnite fiind infecțiile care în cazul acestei boli duc la amputări. Însă și în cazul altor afecțiuni cum ar fi cele ale sistemului osos sau muscular cu cât se observă mai repede o anormalitate cu atât se poate interveni mai eficient și trata mai ușor. Pe de altă parte, o observare atentă a stării în care se află picioarele ne poate spune și dacă vârstnicul nostru poartă încălțămintea adecvată. Dacă la tineri aceasta nu poate fi o problemă care să ne sperie, în cazul celor aflați la vârsta a treia un pantof chiar și foarte puțin incomod reprezintă riscul unor afecțiuni severe.

Somnul de frumusețe la vârsta a treia

Se pare că aproximativ 50% dintre cei care au trecut de 65 de ani suferă de insomnie. Din păcate, lipsa unui somn bun pe timpul nopții duce la probleme serioase de sănătate, incluzând aici pierderea echilibrului și riscul căzăturilor, somnolența de peste zi care creează sedentarism și așa mai departe. Dacă majoritatea vârstnicilor acceptă acest lucru ca pe un dat, îngrijitorilor de bătrâni le revine sarcina de a anunța cât mai curând medicul pentru a restabili un program normal de odihnă. Cauzele insomniilor pot fi multiple și fac obiectul de studiu al multor medici dar ceea ce puteți face dumneavoastră este să creați condițiile unui somn odihnitor. De la aerisirea camerei și ameliorarea zgomotelor până la evitarea emisiunilor TV cu tentă violentă, îmbăierea înainte de culcare sau lectură, există diferite metode pentru îmbunătăți calitatea somnului, în special la vârstnici.

Fiecare dintre aspectele relevate aici pot fi subiectul unor noi articole utile și interesante, dedicate îngrijitorilor de vârstnici profesioniști sau nu. Recomandarea noastră este să urmăriți Ennie.ro pentru ca  bătrânii noștri, ai tuturor, să fie îngrijiți cum trebuie și, de ce nu, răsfățați un pic. Evident, ei nu trebuie să știe acest lucru pentru că ar putea profita prea mult după aceea. Rămâne între noi, cei de la Ennie.ro și dumneavoastră, cei care aveți o ocupație atât de nobilă și de care, în mod inevitabil, vom avea nevoie cu toții la un moment dat.

Leonie Strothe
Leonie Strothe
Ähnliche Themen
Rolul unei îngrijitoare nu este unul simplu: programul de muncă este încărcat iar munca presupune îngrijirea, acordarea de asistență, supravegherea unei persoane vârstnice.
Există mai multe cauze pentru care persoanele vârstnice rămân imobilizate la pat, răniri, atacuri cerebrale, boli cronice cum ar fi artritele sau cancerul. De asemenea, obezitatea sau paraliziile, afecțiuni locomotorii.
Există mai multe cauze pentru care persoanele vârstnice rămân imobilizate la pat, răniri, atacuri cerebrale, boli cronice cum ar fi artritele sau cancerul. De asemenea, obezitatea sau paraliziile, afecțiuni locomotorii.
Trustpilot