Cum se determină salariul îngrijitorilor la domiciliu în Germania?

Inhalt dieses Beitrags

O bună parte din îngrijitorii din Germania sunt veniți din Europa de Est – aceștia migrează pentru a obține venituri decente. În acest sens, este importantă întrebarea: Cat se plateste pentru îngrijirea bătrânilor? Cât se poate câștiga prin această activitate? Salariul unui îngrijitor în Germania depinde de mai multe aspecte – în acest articol descriem aceste aspecte, iar la sfârșit descriem 2 modalități practice prin care puteți obține un salariu pentru îngrijirea bătrânilor la domiciliu mai mare.

Îngrijitori români în Germania – cât câștigă?

Conform datelor statistice disponibile la acest moment, peste un milion și jumătate de oameni din Germania au nevoie de îngrijire  medicală la domiciliu. În același timp, este necesar de menționat că nu fiecare familie din Germania este capabilă să angajeze personal medical calificat pentru a acoperi necesitatea de îngrijire pe care o are cineva din familie. Medicina în Germania este una relativ scumpă, de aceea, foarte multe familii apelează la serviciile unui îngrijitor.

Marea majoritate a îngrijitorilor din Germania sunt persoane venite din Europa de Est. Angajarea îngrijitorilor este un lucru care prezintă avantaje atât pentru angajator, cât și pentru angajat. Pe de-o parte, interesul angajatului este clar – remunerarea financiară. Pe de altă parte, angajatorul economisește semnificativ comparativ cu cât ar achita pentru o îngrijire medicală.

Dar să revenim la îngrijitori. Cât de benefică este pentru ei această muncă? Acest lucru, de fapt, depinde de o serie de factori specifici. Intervalul general de salariu pentru îngrijirea bătrânilor la domiciliu pe care îl au îngrijitorii în Germania este de 1.200 – 2.200 EUR. În acest articol, în continuare, descriem acest aspect și oferim mai multe detalii despre cât se plătește pentru îngrijire în Germania.

Necesitatea de îngrijiri 24/24

Activitățile unui îngrijitor se diferențiază în funcție de nevoile pacientului. Sunt pacienți care nu necesită îngrijiri 24/24 – zi și noapte. În același timp, există și o altă categorie de pacienți – cei bolnavi de boli specifice precum demență, Alzheimer și incontinență. Asemenea pacienți, deseori, au deficiențe de memorie. Astfel de persoane ar putea avea nevoie să fie însoțite de un îngrijitor la toaletă. În caz de incontinență, poate fi necesar să se schimbe patul sau scutecele pacientului. De obicei, pacientul are nevoie de ajutor de 1-3 ori pe noapte. Totodată, este necesar de remarcat că aceasta nu este o statistică bătută în cuie. Sunt posibile și doar câteva treziri de noapte pe săptămână – totul este cu adevărat individual. În același timp, odată ce există necesitatea de îngrijiri nocturne, salariul ingrijitorului se va mări având în vedere acest aspect important.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Pacient imobilizat

Îngrijirea pacienților imobilizați este considerată a fi una dintre cele mai complicate din perspectiva îngrijitorului. Acest lucru este determinat de faptul că incapacitatea de a se deplasa independent necesită eforturi suplimentare în munca îngrijitorului. Pentru a face față unei asemenea munci, îngrijitorul ar trebui să fie într-un bună formă fizică pentru a putea oferi persoanei imobilizate tot suportul necesar pentru ca aceasta să se simtă bine.

În vederea celor expuse mai sus, cat se plateste pentru un pacient imobilizat la pat depinde și de complexitatea stării pacientului. Există persoane care nu pot nici să vorbească. Totodată, există pacienți imobilizați la pat care sunt capabili să mănânce singuri și chiar să citească. Concluzionând aceste particularități, un salariu pentru îngrijirea bătrânilor la domiciliu a unui îngrijitor care are grijă de o persoană imobilizata se stabilește în intervalul dintre 1.500 și 2.600 EUR.

Îngrijirea a două persoane concomitent

În Germania este destul de răspândit scenariul în care îngrijitorul este angajat pentru a avea grijă de 2 persoane concomitent – în majoritatea cazurilor este vorba despre cuplu de bătrâni. Cât de mult primește un îngrijitor care are grijă de 2 persoane concomitent depinde de starea de sănătate a persoanelor pe care le îngrijește. În cazul în care nu este vorba despre grave probleme de sănătate, un îngrijitor poate face față și unei asemenea munci, deoarece în astfel de circumstanțe o mare parte din munca sa va fi reprezentată de rutina zilnică – gătit, spălat, îngrijire casă. Totodată, chiar și în astfel de caz salariul va fi mai mare, deoarece este vorba despre îngrijirea a 2 persoane. În cazul în care este vorba de afecțiuni grave, salariul crește și mai mult, deoarece, în asemenea caz, munca îngrijitorului va fi una și mai complicată.

Pe lângă persoanele îngrijite mai locuiesc și alte persoane în casă

Acesta este, la fel, un scenariu destul de răspândit în Germania. Există situații când îngrijitorii care sunt angajați pentru a avea grijă de un anumit membru al familiei, mai fac și activități de îngrijire pentru alți membri ai familiei. În asemenea cazuri, în casele în care locuiesc alți membri ai familiei pe lângă cel îngrijit, salariile îngrijitorului cresc din cauza volumului mai mare al sarcinilor casnice. Într-adevăr, într-un astfel de job, pe lângă îngrijirea persoanelor în vârstă, trebuie să faci activități de rutină și pentru toți membrii familiei, ceea ce presupune un volum de lucru mai mare. În asemenea cazuri, de obicei, salariul se stabilește în funcție de activitățile și sarcinile casnice care vor fi atribuite îngrijitorului, dar și în funcție de numărul membrilor de familie care locuiesc în acea gospodărie.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Cum obțineți un salariu mai mare în calitate de îngrijitor de bătrâni în Germania?

Mai sus am enumerat circumstanțele și particularitățile muncii de îngrijire care ar determina creșterea salariului unui îngrijitor. Pe lângă aceasta, mai există 2 aspecte cruciale pentru Germania, aspecte care ar putea influența salariul ingrijitorului. În ceea ce privește abilitățile și experiența îngrijitorului, există doar două puncte care pot crește semnificativ salariul:

  1. Cunoașterea limbii germane: Precum am menționat la început de articol, o bună parte din îngrijitorii din Germania sunt persoane venite din Europa de Est. În acest sens, destul de puțini îngrijitori vin în Germania cu un anumit nivel de cunoaștere a limbii. Astfel, îngrijitorii care înțeleg limba germană și pot comunica sunt foarte apreciați. Cunoașterea limbii, în acest context, are un efect pozitiv asupra salariului unui îngrijitor din Germania. Salariul, de asemenea, depinde de nivelul de cunoaștere a limbii. Un îngrijitor cu o germană fluentă va avea un salariu mai mare decât unul cu o germană începătoare. Mai mult, în Germania sunt răspândite cazurile când îngrijitorii nu cunosc deloc limba germană. Asemenea îngrijitori pot activa, dar, salariul acestora va fi unul minim – 1.200 EUR. În majoritatea cazurilor, îngrijitorii care nu cunosc limba rezolvă această problemă destul de rapid – aceștia se acomodează cu mediul lingvistic și își însușesc destul de rapid o nouă limbă. O altă soluție răspândită – este urmarea cursurilor de limba germană. Îngrijitorii fac acest lucru fie prin intermediul agenției prin care se angajează, fie prin intermediul unei agenții care predă limba germană direct în Germania.
  2.  Diploma medicala: Asistentele medicale cu studii și diplomă confirmată au un salariu mai mare decât îngrijitorii simpli, fără studii recunoscute în Germania. Astfel, odată ce aveți studii în domeniul medicinii, le puteți confirma în Germania și, ulterior,  puteți obține un salariu mai mare. Aceasta este calea pe care merg mulți îngrijitori din Germania, care au anumite studii în spatele său.  Odată ce îți dorești o angajare în funcție de diplomă va trebuie să parcurgi o anumită procedură și să îndeplinești anumite cerințe și criterii. Pe partea procedurală este vorba despre confirmarea diplomei (pentru ca aceasta să fie recunoscută drept validă și în Germania). O asemenea procedură în Germania, de regulă, durează în jur de câteva luni. Marele avantaj de a parcurge această procedură constă în faptul că o diplomă confirmată are aceeași valoarea ca și o diplomă nativă. Este necesar de menționat că în ultimii ani s-a simplificat considerabil procedura de confirmare a diplomei. În marea majoritate, societatea angajatoare ajută fiecare doritor în procesul de confirmare a diplomei. În acest sens, este oferită asistență la fiecare etapă a procedurii, inclusiv pe partea de pregătire și validare a actelor necesare. Astfel, acum este mai ușor ca niciodată să lucrezi în Germania după confirmarea diplomei. Dacă ai o diplomă în medicină și dorești să ai un salariu mai mare în Germania, nu îți rămâne decât să o confirmi.

Gânduri finale despre salariu pentru îngrijirea bătrânilor la domiciliu

În calitate de îngrijitor, salariul pe care îl puteți obține oscilează în funcție de anumite aspecte, cele mai importante au fost descrise de către ennie în acest articol. Utilizând această informație, veți cunoaște care ar fi salariul aproximativ pentru munca pe care va urma să o depuneți în calitate de îngrijitor de bătrâni în Germania.

Leonie Strothe
Leonie Strothe
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot