Înainte de a pleca la muncă în Germania există un șir de aspecte pe care ar trebui să le analizați și anumite lucruri pe care ar trebui să le faceți. Ennie a prezentat aceste aspecte în prezentul articol, oferindu-vă recomandări despre cum să faceți deplasarea și acomodarea în Germania mult mai ușoară.

Pregătirea pentru plecarea în Germania

O bună parte din românii care pleacă la muncă în Germania în calitate de îngrijitori bătrâni la domiciliu, fie au un nivel de germană destul de modest, fie nu cunosc deloc această limbă. Din experiența pe care o avem la Ennie, asemenea îngrijitori formează o parte destul de mare din numărul total de îngrijitori la domiciliu din România, de aceea, prin intermediul acestui articol, Ennie oferă sfaturi pentru ingrijitoarele de persoane varstnice care doresc sa invete limba germana.

Definiți obiectivele principale

În prezent tot mai mulți români sunt interesați și pleacă la muncă peste hotare, mulți alegând ca destinație Germania. O bună parte din femeile din România care pleacă peste hotare în scop de muncă, pleacă pentru a presta servicii de îngrijire bătrâni la domiciliu. 

 

În acest context, un lucru important, pe lângă găsirea angajatorului, îl reprezintă pregătirea pentru plecarea în Germania. Acesta este un proces complex, iar pentru a vă asigura că nu ați scăpat nimic din vedere înainte de plecare, este important să cunoașteți care aspecte ar trebui luate în considerare.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Învățarea limbii germane

Chiar dacă o bună parte din îngrijitorii de bătrâni care vin din România în Germania nu posedă un nivel avansat de germană, cunoașterea limbii, totuși, este una foarte importantă. În primul rând, acesta este un factor vital, care vă va permite să comunicați atât cu angajatorul din Germania, cât și cu pacientul de care veți avea grijă. Doar în așa mod veți putea înțelege specificul exact a muncii pe care va trebui să o îndepliniți, precum și necesitățile pacientului de care veți avea grijă. 

 

Pe lângă aceasta, cunoașterea limbii germane vă oferă și aspirații salariale mai mari. Este un lucru dovedit pe partea practică – îngrijitorii care au un nivel avansat de germană au și un salariu mai mare. În vederea celor descrise mai sus, relevant și util ar fi să studiați în măsura posibilităților germana încă atunci, când vă aflați în România. Aceasta va fi cea mai utilă parte a pregătirii dumneavoastră până a pleca în Germania.

Asigurați-vă că aveți un angajator și că acesta este de încredere

O greșeală răspândită pe care o fac destul de mulți îngrijitori care pleacă la muncă din România în Germania este că, fie pleacă fără un angajator stabilit din timp, fie angajatorul este găsit, dar nu este unul de încredere. Principalul risc în asemenea cazuri constă în faptul că îngrijitorii ajung în Germania fără a fi asigurați atât pe partea de muncă, cât și pe partea de cazare. 

 

În asemenea cazuri, îngrijitorii încep să caute un post de muncă deja atunci când se află în Germania. Astfel, aceștia riscă să găsească angajatori mai puțini potriviți și onești. Pentru a evita asemenea situații, înainte de plecare este important să aveți deja un angajator în Germania. Astfel, veți putea pleca având asigurare atât pe partea de muncă, cât și pe partea de cazare. Un alt aspect important de menționat aici constă în faptul că înainte de plecare este binevenit să vă asigurați că angajatorul cu care ați făcut conexiunea este un angajator de încredere. Anume din acest considerent este recomandat să faceți conexiuni cu angajatori din Germania prin intermediul unor platforme specializate de încredere, precum este ennie.ro. 

 

Odată ce aveți un angajatori sigur în Germania, care vă oferă și o cazare asigurată, riscul de a vă confrunta cu anumite surprize neplăcut la destinație devine mult mai mic. În așa caz, vă veți putea concentra exclusiv pe procesul de muncă, ceea ce va asigura o muncă și o acomodare mai simplă din punct de vedere emoțional și psihologic.

Asigurați-vă că aveți actele în regulă

Deoarece România face parte din Uniunea Europeană, la fel ca și Germania, nu veți avea nevoie de multe acte complexe pentru a putea munci legal în Germania. Totodată, este necesar să vă asigurați că aveți pașaportul valabil și să discutați cu angajatorul care sunt actele suplimentare de care ar avea nevoie acesta. 

 

În cazul în care aveți o diplomă, care se potrivește cu domeniul de lucru, ar fi bine să o aveți tradusă notarial înainte de a pleca în Germania. Un asemenea act ar putea să contribui la creșterea remunerării pentru munca pe care o prestați – în Germania sunt apreciate studiile și abilitățile, confirmate documentar.

Cursuri de specialitate

Precum am menționat și mai sus, germanii apreciază abilitățile contestate prin anumite certificări sau studii. În acest sens, dacă înainte de plecare aveți posibilitatea de a trece anumite cursuri de calificare sau creștere a calificării pe care deja o aveți, acest lucru, la sigur, va fi util în procesul de muncă. 

 

În prezent, cursurile de calificare sau creștere a calificărilor îngrijitorilor la domiciliu sunt destul de populare și accesibile. O bună parte din acestea sunt disponibile și online, astfel încât nu va trebui să le frecventați fizic. În cazul cursurilor online, le puteți accesa chiar și de pe telefon, ceea ce, la fel, contribuie la comoditatea și confortul dumneavoastră.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Transport până la destinație

Pe lângă transportul către Germania, veți avea nevoie să ajungeți cumva chiar la domiciliul pacientului de care vei avea grijă sau la oficiul angajatorului. În orice caz, ar fi bine din timp să vă asigurați că aveți o modalitate de transport cu ajutorul căreia veți ajunge de la aeroport sau gara la care sosiți, direct la adresa indicată de către angajatorul cu care ați făcut conexiunea. 

 

Important este să nu vă pomeniți în situația în care ajungeți în Germania, dar vă este complicat, ulterior, să ajungeți la destinația finală. Un asemenea scenariu va reprezenta o experiență negativă de început a acomodării dumneavoastră în Germania. Cum s-ar spune, este mai bine să planificați ceea ce puteți planifica din timp, pentru a avea mai puține bătăi de cap mai apoi, când deja veți ajunge în Germania.

Conștientizați munca îngrijitorului la domiciliu

Deși este destul de populară, munca de îngrijire bătrâni la domiciliu în Germania nu este o muncă ușoară. Această muncă presupune numeroase provocări, unele cu adevărat specifice și deloc ușoare. În acest sens, pentru a nu vă pomeni într-o situația nepreconizată atunci când veți începe munca, ar fi bine să cercetați din timp care sunt responsabilitățile de bază a unui îngrijitor la domiciliu. Totodată, este recomandat să cercetați și specificul acestei munci în Germania. Nu sunt atât de multe lucruri mega specifice aici, dar, totuși, nemții au o cultură aparte, acest factor influențându-vă și viitoarea muncă pe care o veți face în calitate de îngrijitor. Este binevenit să cercetați și aspecte precum alimentarea în Germania, pentru a cunoaște cum vă veți alimenta și ce veți găti odată ce veți ajunge în această țară. 

 

Orice aspect legat de cultura specifică a germanilor vă va fi util aici. Veți avea de trăit în această țară, de aceea nici o cunoștință pe care o veți dobândi despre Germania înainte de plecare nu vă va fi de prisos ulterior. Astfel, dacă aveți ceva timp și posibilitate de a cerceta aceste aspecte, vă va prinde de folos, cu siguranță.

Pregătirea înainte de călătorie - destul de importantă

Acestea sunt principalele lucruri la care ar trebui să atrageți atenția atunci când vă pregătiți să plecați din România în Germania, pentru a presta o muncă de îngrijire de bătrâni la domiciliu. Odată ce veți atrage atenția corespunzătoare la aceste aspecte, vă veți crește șansele de a avea o acomodare cât mai ușoară. Plus la aceasta, se vor reduce semnificativ riscurile cu care se confruntă unii îngrijitori români care ajung în Germania fără a avea grijă din timp de aspectele importante, descrise mai sus.