Cum pregătim plecarea ca îngrijitori de bătrâni în Germania

Inhalt dieses Beitrags

Dacă tot vorbim despre Germania, țară recunoscută în toată lumea pentru spiritul ei organizatoric, adaptarea dumneavoastră la viața de acolo ar putea începe încă din România prin încercarea de a planifica și pregăti cât mai bine viitorul dumneavoastră. La Ennie.ro am scris acest articol spre a vă informa, a vă oferi o șansă în plus. Cu cât știți mai mult de aici, cu atât vă va fi mai ușor în Germania.

Pregătirea pentru plecarea în Germania

Chiar la ora redactării acestui articol, o știre difuzată pe multe canale media din România spune că în prezent numărul românilor care lucrează în străinătate l-a depășit pe cel al acelora care lucrează în țară. Printre primele destinații preferate se află chiar țara despre care dorim să vă informăm acum, și anume Germania. Nu enumerăm aici multitudinea și varietatea locurilor de muncă ocupate de români acolo, însă îngrijitorii de bătrâni veniți de pe plaiurile mioritice se pare că sunt foarte căutați. Vorbirea fluentă a limbii germane, cunoștințele în domeniu dar mai ales seriozitatea și profesionalismul cu care muncesc, îi plasează printre preferați.

Cum au găsit un loc bun sau foarte bun de muncă, cum s-au pregătit înainte de plecare, cum au reușit să își asigure un viitor în țara care este motorul economiei europene, veți afla în rândurile următoare. Fiecare a plănuit așa cum a putut, mai bine sau mai rău, dar din relatările lor a reieșit o idee comună: când totul este gândit bine și organizat cum trebuie, este imposibil să iasă prost. Haideți să vedem ce anume va trebui să faceți dumneavoastră pentru plecarea ca îngrijitor de bătrâni în Germania. Asigurați-vă că pasul pe care îl faceți înainte, începe cu dreptul.

Învățarea limbii germane

Atât cei care cunoșteau înainte plecării limba, cât și cei care au învățat-o în țara lui Goethe, sunt de părere că vorbirea cât de cât corectă a ei este foarte importantă. Pentru unii, și-a dovedit utilitatea chiar din momentul în care au decis că vor să fie îngrijitori de bătrâni în Germania și se aflau în România. Reprezentanții angajatorilor au fost foarte încântați în discuția telefonică de faptul că vorbesc limba germană ceea ce le-a oferit 50% mai multe șanse. Cei care angajează sunt dispuși să plătească mai mult celor care dovedesc o comunicare fluentă. De aici deducem că nu numai salariul poate fi mai mare, ci și varietatea locurilor de muncă ce pot fi accesate. Printre alte avantaje enumerate de către românii îngrijitori de bătrâni din Germania ar fi: economii importante la cumpărături, lărgirea cercului de prieteni germani sau de alte naționalități, absolvirea unor cursuri de specializare, deplasarea în localitate sau în exteriorul ei și chiar s-a dovedit foarte utilă atunci când au dorit să își schimbe profesia.

Cei care nu vorbesc în clipa de față limba germană nu trebuie să fie descurajați. Toți avem o șansă, chiar dacă este mai mică sau mai mare. Nu vă cere nimeni ca la trecerea frontierei să vorbiți fluent sau să recitați pe de rost zece poezii în limba germană. Însă, cunoașterea unor cuvinte și expresii uzuale, chiar dacă nu perfect gramatical, este un bun început. În timp ce veți lucra, șansele de a vorbi cu ușurință această limbă sporesc radical dacă începeți să învățați de pe acum. Având în vedere acest fapt, mai este nevoie să spunem ce aveți de făcut în primul și în primul rând!? Atât noi cât și cei care lucrează deja acolo ca îngrijitori de bătrâni suntem de părere că vorbirea limbii germane este esențială și de aceea o așezăm pe locul întâi în topul pregătirilor.  Să vedem ce anume se plasează în a doua poziție.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Asigurați-vă că aveți un angajator și că acesta este de încredere

Prima și cea mai mare greșeală pe care o fac românii care doresc să lucreze în Germania este aceea că, așa cum spune o vorbă populară, merg acolo câine surd la vânătoare. Mai exact, ajung în Germania fără a avea în prealabil un angajator sau, câteodată, unul serios. De fapt, unii dintre ei nu au nici măcar un plan. Au doar dorința și cam atât. Consecințele pot fi destul de triste. Depresie, anxietate, sentimentul că au făcut o greșeală impardonabilă. Ceea ce nu este departe de adevăr. Pe măsură ce trece timpul, anxietatea crește și îi determină să lucreze pentru salarii mici, oriunde. Ceea ce putea fi un salt înainte al vieții lor, devine un start dureros și greoi.

Pentru a evita asemenea situații, înainte de plecare este important, esențial am putea spune, să aveți deja un angajator în Germania. Astfel, veți începe având asigurate atât locul de muncă, cât și cazarea. Deloc de neglijat este ca înainte de plecare să vă asigurați că este unul de încredere. Pe lângă alte avantaje, fie și numai din acest considerent este recomandat să faceți conexiuni cu angajatori din Germania prin intermediul unor platforme specializate de încredere, precum ennie.ro.

Actele îngrijitorilor de bătrâni în Germania

Deoarece România și Germania fac parte din Uniunea Europeană, actele necesare pentru angajare nu diferă cu mult de cele cerute de către firmele românești. Însă, pentru mai multă siguranță, este indicat să discutați cu angajatorul german care sunt actele suplimentare de care ar avea nevoie. 

 

În cazul în care aveți o diplomă în domeniu, ar fi bine să o aveți tradusă și parafată de un notar. Un asemenea act ar putea să contribuie la creșterea remunerației – în Germania sunt apreciate studiile și abilitățile, confirmate prin documente valabile.

Cursuri de specialitate

Precum am menționat și mai sus, germanii apreciază abilitățile atestate prin anumite certificări sau studii. În acest sens, dacă înainte de plecare aveți posibilitatea de a urma cursuri de calificare sau îmbunătățire a celei pe care o aveți, va constitui un avantaj prețios. Priviți acest lucru ca pe o investiție în dumneavoastră înșivă, pentru că nu sunteți departe de adevăr.

În prezent, aceste cursuri sunt populare și accesibile. O bună parte dintre ele sunt disponibile și online, astfel încât nu va trebui să vă deplasați frecvent sau pe distanțe mari. În cazul cursurilor la distanță, le puteți accesa chiar și de pe telefon, ceea ce vă oferă posibilitatea să învățați aproape oriunde veți fi. O căutare rapidă pe internet vă oferă îndeajuns de multe rezultate pentru a a alege ușor.

Transportul până la locul de muncă

Dacă transportul între România și Germania este o alegere oarecum simplă și ține mai mult de buget, având în vedere multitudinea ofertelor de transport persoane, să ajungeți la domiciliul bătrânului de care veți avea grijă poate fi o mică provocare. Aici revenim la cunoașterea limbii germane, care se dovedește extrem de utilă în acest caz. „Secretul” unei călătorii fără stres, peripeții și teama de a vă pierde este planificarea prealabilă în amănunt. Luați în calcul și o rută de rezervă (plan B), încercați să memorați cât mai multe dintre punctele intermediare ale traseului de urmat chiar dacă v-ați notat, așteptați-vă la lucruri neașteptate.

Important este să nu ajungeți în Germania dar vă este neclar sau necunoscut cum să atingeți destinația finală. Un asemenea scenariu va reprezenta o experiență negativă în încercarea dumneavoastră de a vă acomoda acolo. 

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Conștientizați ce înseamnă „îngrijitor de bătrâni în Germania”

Deși este un termen familiar celor care doresc să lucreze în străinătate, puțini cunosc particularitățile legate de îngrijirea bătrânilor. Această muncă presupune numeroase provocări, unele cu adevărat specifice și deloc ușoare. Informați-vă temeinic despre atribuțiile și obligațiile dumneavoastră, ce așteptări există din partea angajatorilor și, mai ales, ce așteptări aveți. În plus, este recomandat să cercetați și specificul acestei munci în Germania. Fiecare țară în parte are cultura ei, obiceiuri, tradiții, filosofie și stil de viață, puncte forte și slabe, avantaje și dezavantaje, lucruri plăcute și urâte. Nu există țara perfectă, doar cum se acomodează fiecare dintre noi într-un anumit loc poate fi perfect. Citiți din mai multe surse sau vorbiți cu mai multe persoane despre viața, sistemul administrativ, piața muncii sau orice alt aspect care reprezintă un punct de reper în viața dumneavoastră. Astfel, când veți ajunge în Germania nu vi se va părea totul straniu și surprinzător. Situațiile aparte le veți întâmpina cu calm, fără stres. Este mult mai ușor și mai înțelept să vă documentați atât timp cât sunteți în România decât să intrați în situații neplăcute mai târziu, fiind forțați să găsiți soluții fără a avea habar despre mediul în care vă aflați. 

Pregătirea înainte de călătorie – importanță majoră

Sperăm că rândurile citite până acum v-au determinat să vă pregătiți temeinic înainte de a începe sau chiar înainte de a accepta o ofertă de lucru ca îngrijitor de bătrâni în Germania.

Un scurt rezumat al celor relatate în acest articol.

  • În primul rând, învățați sau perfecționați limba germană. Este cheia cu care veți deschide multe uși, fără a pleca precum un câine surd la vânătoare.
  • Aflați cât mai multe despre cel care vă angajează. Întrebați-l, cereți detalii sau informații suplimentare. Fără teamă sau jenă. Cei onești vor fi bucuroși să răspundă cererilor dumneavoastră iar la polul opus, cei care vor fi iritați sau deranjați de curiozitatea viitorului angajat ridică mari semne de întrebare. Așadar, fiți precauți dar fără a exagera, totuși.
  • Tot angajatorul vă poate informa corect despre actele necesare. Obținerea actelor din România după ce ați ajuns în străinătate poate fi un mare consum de timp și bani.
  • Cursurile de specialitate. Accesibile și la îndemână în România. Profitați!
  • Transportul spre locul de muncă. Planificați, memorați și luați în calcul varianta de rezervă. Nu uitați că mergeți în locuri necunoscute până acum.
  • Informați-vă serios și din mai multe surse despre ceea ce înseamnă să fii îngrijitor de bătrâni în Germania. Cu bune și rele, frumoase și urâte. Pregătiți-vă să înfruntați și situații neplăcute, inerente oriunde vă veți afla, nu numai momentele de bucurie. Păstrarea echilibrului va face diferența între succes și eșec. Luați contact încă de pe acum cu cultura și stilul de viață german.
  • Nu în ultimul rând, țineți cont că platformele online de specialitate, așa cum este și Ennie.ro ,vă scutesc de salturile în necunoscut, riscuri și neplăceri.
Leonie Strothe
Leonie Strothe
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot