Rolul unei îngrijitoare nu este unul simplu: programul de muncă este încărcat iar munca presupune îngrijirea, acordarea de asistență, supravegherea unei persoane vârstnice. Mai mult decât atât, acest rol presupune și însoțirea persoanei vârstnice îngrijite și acordarea de sprijin atât în casă cât și în afara casei sau în călătorii, pregătirea meselor și realizarea menajului. Dincolo de munca fizică, o îngrijitoare de persoane vârstnice trebuie să acorde nu numai sprijin fizic, dar și moral. În condițiile în care mediul este unul necunoscut, familia este la distanță, munca presupune multe responsabilități, este important ca dumneavoastră, ca îngrijitoare de persoane vârstnice, să vă puteți relaxa. Puteți să vă relaxați chiar făcând anumite activități alături de persoana îngrijită, dar și în timpul dumneavoastră liber.
Ce puteți face în timpul dumneavoastră liber
De multe ori, o îngrijitoare de persoane vârstnice la domiciliu nu are multe intervale lungi de timp liber. Cu toate acestea, folosiți-vă de timpul dumneavoastră liber în așa fel încât să vă faceți câte o mică bucurie și să vă relaxați. Iată câteva idei privind modul în care puteți să petreceți timpul dumneavoastră liber:
Legați noi prietenii
Aflați dacă sunt și alte românce care lucrează ca îngrijitoare de persoane vârstnice la domiciliu sau care au o altă meserie în localitatea în care vă aflați. Este foarte probabil ca în aceeași localitate să se afle și alți români. Deși puțin probabil, dacă în localitatea în care sunteți, nu sunt alte românce, puteți să încercați să vă împrieteniți poate cu vânzătoarea de la supermarket, cu vecinii de pe stradă etc.
Dacă vă par de încredere, întâlniți-vă cu aceste persoane, mergeți să beți o cafea, sau să faceți cumpărături împreună sau chiar să vă plimbați. Vorbiți cu aceste persoane, povestiți una celeilalte întâmplările din viața dumneavoastră, grijile pe care le aveți. Așa lucrurile devin mai ușoare și puteți vedea ceea ce vi se întâmplă și din altă perspectivă. Mai mult, puteți cere și primi, și la un moment dat chiar oferi, sfaturi privind modul în care să vă organizați activitatea, cum să faceți anumite lucruri mai eficient sau cum să rezolvați anumite probleme personale (cum puteți trimite poate bani și pachete acasă mai ieftin, cum puteți plăți ratele sau facturile de acasă sau cum puteți ține mai ușor legătura cu familia dumneavoastră).
Implicați-vă în viața comunității românești din localitatea în care vă aflați
S-ar putea ca în localitatea sau în zona în care vă aflați, să existe o comunitate de români mai mare. Aflați ce activități fac împreună și implicați-vă în acestea. Dacă se pregătește poate o întâlnire de Paște, propuneți să aduceți și dumneavoastră un preparat culinar, pe care să îl preparați acasă, desigur dacă acest lucru este posibil în funcție de condițiile în care lucrați. Puteți să vă oferiți să participați la organizarea diverselor activități, să puneți anunțuri pe grupurile de români din zonă, să găsiți o locație pentru o activitate și așa mai departe. Astfel, veți avea sentimentul că sunteți mai aproape de obiceiurile de acasă, de limba dumneavoastră și vă veți avea o rețea din ce în ce mai mare de cunoștințe. Mai mult, starea dumneavoastră de suflet se va îmbunătăți și veți avea din ce în ce mai multă bună-dispoziție.
Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.
Urmăriți emisiuni și filme românești
Când sunteți singură, puteți urmări filme și emisiuni românești. Aveți la dispoziție TVR Internațional dar, în funcție de unde vă aflați, și alte posturi de televiziune pe care le puteți urmări pe internet. Astfel, puteți urmări buletine de știri din România, dar și filmele și emisiunile dumneavoastră preferate, care vă pot relaxa.
Citiți reviste și ziare românești
În funcție de interesele dumneavoastră, puteți urmări site-urile diverselor ziare sau reviste. Acestea sunt specializate în diverse domenii, și cu siguranță puteți găsi ceva ce va corespunde intereselor și hobby-urilor dumneavoastră – de la gătit, la grădinărit, de la știri din lumea mondenă la știri politice, toate acestea se sunt astăzi la numai câteva clicuri distanță. Dacă preferați să citiți edițiile tipărite, faceți-vă abonament sau rugați pe cineva să vi le trimită din țară.
Mergeți la diverse evenimente
Dacă aveți ceva timp liber, puteți să vă interesați ce activități se desfășoară în localitatea dumneavoastră sau în împrejurimi. Puteți merge la un târg sau poate la o expoziție, sau dacă vă face plăcere puteți merge la cinema sau poate chiar la un concert. În funcție de starea de sănătate a persoanei îngrijite, puteți face aceste activități singură sau împreună cu aceasta.
Savurați un ceai sau o cafea
Uneori lucrurile mărunte ne înfrumusețează ziua. Dacă aveți o pauză fie și numai de 30 de minute, puteți să vă pregătiți un ceai cald sau o cafea, pe care să le savurați în liniște. Acestea vă pot aduce o stare de liniște și de bine.
Activități relaxante alături de persoana îngrijită
În funcție de starea de sănătate și de spirit a persoanei pe care o îngrijiți, puteți face diverse activități plăcute și relaxante împreună cu aceasta. Mai jos aveți câteva idei.
Ieșiți la o plimbare împreună
Dacă persoana vârstnică pe care o îngrijiți se poate deplasa, folosiți ocazia să vă bucurați de zilele însorite, făcând o plimbare împreună. Puteți să mergeți poate până în parcul din apropiere, dar poate și numai să faceți o tură în jurul casei. Astfel, persoana îngrijită vă poate povesti despre lucrurile care îi sunt familiare sau chiar vă poate da diverse indicații din cartier – de exemplu, despre anumite magazine specializate, poate unde găsiți un cizmar sau un croitor și așa mai departe. Astfel dumneavoastră vă veți familiariza cu zona în care locuiți și vă veți putea orienta mai ușor. Plimbarea va face bine desigur persoanei vârstnice îngrijite, dar și dumneavoastră.
Grădinăriți, singură sau împreună cu persoana îngrijită
Zilele însorite fac minuni pentru starea de spirit, mai ales atunci când puteți să le petreceți în aer liber. Dacă persoana îngrijită are cumva o grădină, oferiți-vă să vă ocupați de flori sau de răsaduri. Dumneavoastră veți avea ocazia de a face o activitate plăcută și utilă în aer liber, veți acumula vitamina D de care aveți nevoie și cu siguranță, veți avea o stare de spirit plăcută.
Puneți masa afară
Dacă vremea și starea de sănătate a persoanei îngrijite permite, dacă persoana îngrijită are o terasă, puteți pune masa afară. Astfel vă veți bucura de mângâierea razelor de soare și veți schimba cadrul în care vă desfășurați activitatea. Atât starea dumneavoastră de spirit, cât și a persoanei îngrijite se va îmbunătăți.
Jucați jocuri de societate
Poate vă face plăcere să jucați jocuri de societate? De ce nu întrebați și persoana îngrijită dacă are un joc de societate preferat și jucați-l împreună. Astfel veți avea ocazia de a petrece timp în mod plăcut alături de persoana pe care o îngrijiți.
Decorați casa pentru diverse evenimente
Sărbătorile de Crăciun, de Paște, zilele de naștere sunt o bună ocazie de a ieși din rutină. În pregătirea evenimentului, puteți aranja și decora puțin casa. Dacă împodobirea unui brad este poate prea dificilă de Crăciun, o coroniță de Advent nu poate lipsi. Partea plăcută este, că puteți face chiar dumneavoastră această coroniță din diverse materiale, de la conuri de brad pe care le strângeți în plimbările dumneavoastră până la globuri de Crăciun pe care le lipiți între ele. Mai mult, puteți pune luminițe de Crăciun în geam și să vă înveseliți serile lungi de iarnă. De Paște puteți decora casa cu câteva ouă roșii sau puteți plasa un iepuraș pe masa de cafea. Iar de ziua persoanei îngrijite, îi puteți face o bucurie cu un mesaj mare de „La mulți ani!”. Toate aceste activități sunt plăcute și au darul de a vă relaxa și de a înveseli casa.
Câteva sfaturi finale
Meseria de îngrijitoare la domiciliu este grea și plină de responsabilități. De multe ori, lăsați în urmă viața dumneavoastră și pătrundeți într-o lume necunoscută, ceea ce este un factor de stres în sine. Acest lucru însă nu înseamnă, că viața dumneavoastră alături de persoana vârstnică îngrijită trebuie să fie mohorâtă. Găsiți acele activități care vă fac plăcere și pe care le puteți face singură sau alături de persoana vârstnică de care aveți grijă. Este foarte probabil ca și ea să se bucure de activitățile relaxante pe care le propuneți și de compania dumneavoastră.