Cursurile pentru îngrijitori la domiciliu, între necesitate profesională și responsabilitate socială

Dezvoltarea profesională în ceea ce privește dobândirea de noi cunoștințe și competențe
Inhalt dieses Beitrags

Este binecunoscut că perfecționarea profesională semnifică un proces continuu de-a lungul vieții noastre, în orice domeniu, indiferent de nivelul studiilor cerute. Nimic surprinzător în faptul că îngrijirea bătrânilor la domiciliu nu face excepție, mai ales că rolul social al acestei ocupații și responsabilitățile celor care o practică se situează undeva peste medie într-un eventual clasament al meseriilor. Dacă pentru cei nou-veniți în domeniu este mai mult decât un început cu dreptul, o substanțială șansă în plus pentru găsirea unui loc de muncă mai bun, pentru cei cu experiență este mijlocul eficient de a ține pasul cu noile metodologii, tehnici, descoperiri, astfel încât serviciile pe care le oferă să fie cele dorite și necesare. După cum bine știm, în ultimele decenii cercetarea medicală a căpătat o viteză extraordinară , așa încât cursurile pentru îngrijitorii de bătrâni la domiciliu, sunt inevitabile am putea spune, chiar și pentru cei foarte experimentați. Pe de altă parte, dacă ar fi să privim doar latura materială, cei cu experiență și perfecționare profesională continuă formează categoria celor plătiți cel mai bine, ceea ce nu este deloc surprinzător.

Curs îngrijitor de bătrâni la domiciliu

Poate că ar fi trebuit să menționăm din capul locului că pentru a fi îngrijitor de bătrâni la domiciliu nu este obligatoriu să aveți pregătire medicală, doar să faceți dovada absolvirii școlii gimnaziale. Un motiv în plus pentru a urma aceste cursuri despre care vorbim aici. Despre cât de utilă este o astfel de pregătire vorbim mai târziu dar pentru moment, să începem cum trebuie, și anume cu primul pas. Căutarea și alegerea cursului potrivit pentru dumneavoastră.

Unde și cum facem un curs pentru îngrijire bătrâni la domiciliu

Opțiunile pe care le aveți pentru a absolvi un curs pentru îngrijire bătrâni la domiciliu nu sunt deloc puține. Unele dintre ele sunt acreditate de către Ministerul Muncii din România iar altele chiar de către instituții din Germania care se bucură de o reputație impresionantă uneori. Altele, au ca avantaj aparent prețul scăzut, însă metodologia folosită și implicit cunoștințele acumulate acolo sunt pe măsură. Înainte de a decide ce curs să urmați puneți întrebări, comparați nu numai prețul dar și avantajele ulterioare conferite după terminarea lui. De exemplu, un curs acreditat TUV vă asigură un atu foarte solid atunci când veți aplica pentru un loc de muncă. Angajatorul german are deplină încredere în instituțiile din țara sa.

Locurile unde pot fi găsiți cei care oferă aceste cursuri se întind de la clasicul anunț din ziar până la paginile web specializate în piața muncii. O simplă căutare pe internet cu cuvintele „cursuri pentru îngrijitori de bătrâni” vă va afișa o multitudine de rezultate. După aceea, depinde numai de dumneavoastră cum priviți această etapă, spunem noi, importantă din viața dumneavoastră. Dacă va fi doar una dintre rubricile ce trebuie bifate pe o listă sau o investiție pe termen mediu și lung în propria persoană, dumneavoastră luați această decizie importantă. Dacă prețul nu este primul criteriu, atunci cele cu acreditări serioase au și pregătire mai complexă. Poate că unele dintre module (materii predate, cursuri) vă par inutile în acest moment. S-ar putea să nu aveți nevoie de acele lucruri decât o singură dată dar să nu uităm că aveți o ocupație nobilă, și anume, îngrijirea bătrânilor aflați în dificultate. Așadar, acea singură dată poate face diferența dintre viață și moarte, siguranță și risc inutil, un zâmbet și o grimasă.

Din cercetările ennie diferențele de preț sunt într-adevăr consistente. Merită să plătiți, uneori,  de 3 sau 4 ori mai mult??? Noi spunem că, da. Chiar dacă ar fi să lăsăm deoparte latura umană (dar ne-am mai putea oare numi „oameni”!?) și să ne axam pe cea materială, pe termen lung un curs foarte bun în acest domeniu se dovedește a fi o investiție excelentă. Diferențele salariale între cei bine pregătiți și cei fără formare profesională, sunt de câteva sute bune de euro pe lună. Acum, vă lăsăm  să faceți singuri calculele, fie și numai pentru primul an de activitate. Veți observa că, de fapt, cursurile scumpe sunt cele mai ieftine doar pentru că veți amortiza „investiția” aproape sigur și în scurt timp. Să nu uităm că putem pierde case, mașini, bani … Cunoștințele, aptitudinile, până la urmă priceperea fiecăruia dintre noi, nu o poate lua nimeni.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Cui se adresează cursurile pentru îngrijirea bătrânilor la domiciliu?

Păstrând ideea anterioară, cum că unele cursuri oferă un grad de formare profesională foarte ridicat, ați putea spune că folosesc numai celor care au ales nobila meserie a îngrijirii bătrânilor, cu experiență sau fără. Ei bine, atunci când se oferă o înaltă pregătire, apar și cei care vor să își extindă abilitățile profesionale, cum ar fi asistenții medicali, mai ales cei care vor să se specializeze în gerontologie.

Privind aceste cursuri din alt unghi, credința generală este aceea că este o meserie practicată numai de sexul feminin, însă bărbații, chiar dacă nu sunt majoritari, reprezintă o parte importantă a acestei forțe de muncă. În ceea ce privește vârsta îngrijitorilor de bătrâni, se întinde pe o plajă foarte largă, de la cei foarte tineri până la cei care mai au câțiva ani până la pensionare.

Motivele celor care urmează aceste cursuri țin adesea de latura financiară, incluzând aici competitivitatea pe piața muncii dar de foarte multe ori dorința de a oferi îngrijire cât mai bună bătrânilor și fiind conștienți că nu posedă toate cunoștințele necesare, îi determină să învețe lucruri noi, chiar nebănuite până atunci. Am auzit spunându-se la un curs de acest gen: „Asta nu era la curs acum doi ani”.  Nu poate fi decât îmbucurător să auzi că există printre îngrijitorii de bătrâni oameni care se perfecționează tot timpul. Dacă ar fi să ne exprimăm un pic egocentric, ne gândim o clipă și concluzionăm că fiecare dintre noi va îmbătrâni. Este una  dintre puținele certitudini pe care le avem.

Varietatea cursurilor - un mare avantaj pentru îngrijitorii de bătrâni

Astfel, în prezent sunt disponibile cele mai bune cursuri de formare și perfecționare, de la seminarii web gratuite până la serii de câteva săptămâni, cu module multiple de formare și programe de formare cuprinzătoare, care pot dura câteva luni sau mai multe. Fie că sunteți în căutarea cunoștințelor specializate pentru a îngriji mai bine o persoană cu boala Alzheimer sau pur și simplu căutați îndrumări pentru a fi cel mai bun îngrijitor, credem că veți găsi ceva interesant în cadrul ofertelor de studii în Germania sau România, și accesibile din punct de vedere al costurilor pe care le presupun.

De reținut că, există o zonă comună între cursurile de limbă germană și cele pentru pregătirea îngrijitorilor de bătrâni. Comunicarea dintre îngrijitor și cel îngrijit este o componentă cheie și de aceea pregătirea îngrijitorilor de bătrâni este abordată atât din perspectiva lingvistică cât și din cea a formării profesionale. Chiar și cei care vorbesc fluent germana vor învăța tehnici noi de comunicare, ceea ce aduce avantajul imens al reducerii stresului în primul rând, precum și o șansă  în plus pentru o salarizare mai mare. Acesta este doar unul dintre exemplele ce pot fi date în pledoaria ennie.ro pentru absolvirea unor asemenea cursuri.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

De ce îngrijitorii au nevoie de un curs pentru îngrijitorii bătrânilor la domiciliu?

Unul dintre miturile răspândite în domeniul îngrijirilor la domiciliu este acela că oricine se poate ocupa de această activitate într-un mod absolut natural și responsabil, fără a avea anumite abilități și pregătire.  Drept urmare, o parte din îngrijitorii care decid să intre în această profesie scapă din vedere anumite lucruri importante și fie:

  • nu au calitățile psihologice necesare;
  • nu au o nevoie interioară de a ajuta;
  • nu au abilitățile de a lucra cu categorii speciale de pacienți (de exemplu, persoanele cu demență);
  • nu au dorința de a învăța;
  • comunică anevoios cu cei de care au grijă;

Lista ar putea continua dar ne oprim aici, acestea fiind cele mai răspândite carențe. Ei bine, pentru a compensa diferite neajunsuri personale avem cursurile despre care am vorbit până acum. Chiar dacă nu reușesc, în primă fază, să înlăture total aceste lipsuri, ele explică și ajută la înțelegerea acestor aspecte neplăcute care uneori nici măcar nu sunt conștientizate.

În schimb, cei care au experiență  au realizat pe parcursul trecerii anilor că întotdeauna apare ceva nou în domeniu, care să facă viața mai ușoară atât bătrânului cât și celui care îl îngrijește. Se descoperă noi pericole și riscuri ascunse împreună cu tehnicile de contracarare a lor, metode noi de a evita sau a depăși stresul, epuizarea. Și multe altele.

Îngrijirea bătrânilor la domiciliu – continuă perfecționare

Evitând riscul de a aluneca pe terenul ipocriziei, confirmăm că această ocupație este una dintre modalitățile de a câștiga bani, fără nicio îndoială, dar prezintă un aspect foarte sensibil. Acela că este absolut necesară unor oameni lipsiți de apărare în fața celui mai neplăcut aspect al vieții, și anume bătrânețea.  Acestă meserie are rolul de a suplini incapacități, a oferi alinare. Dacă lipsa de profesionalism în alte domenii produce doar pagube materiale, aici generează o degradare a condiției umane, cu traume sufletești ce nu vor putea fi vindecate decât cu greu, poate niciodată. Vorbim aici despre legea statului, care nu impune o școlarizare neapărat. Este greu de spus dacă ar trebui impusă sau și ce efecte ar genera pentru cei care, poate nu întotdeauna îngrijiți corespunzător, au nevoie de un sprijin fizic sau moral, așa cât și cum poate fi dat el. Dar cum rămâne cu legea umanității și a moralei?? Putem considera neglijarea unei pregătiri cât de cât acceptabilă, din acest punct de vedere? Poate cineva spune, cu mâna pe inimă, că oferă o îngrijire corespunzătoare bătrânilor deși nu are o pregătire în acest sens??

La ennie oferim suport îngrijitorilor care doresc să se perfecționeze fie în ceea ce privește limba germană, fie în anumite aspecte profesionale ale muncii pe care o prestează la domiciliul bătrânilor din Germania. Doar prin această abordare este posibilă crearea unui mediu sustenabil, în care serviciile de îngrijire nu sunt o simplă formalitate sau activitate, ci o adevărată responsabilitate cu un grad înalt de conștientizare. Nu fabricăm mobilă sau mașini, nu organizăm spectacole, nu conducem partide politice. Noi, în acest domeniu, ajutăm oameni!

Leonie Strothe
Leonie Strothe
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot