Deveniți un îngrijitor de bătrâni la domiciliu, în Germania

Inhalt dieses Beitrags

Datele relevate de către instituțiile publice din Germania arată că până în 2050 cererea pentru îngrijitori de bătrâni la domiciliu va crește constant.  Având în vedere dispariția unor locuri de muncă, atât în prezent cât și în viitor, poate fi o oportunitate pentru reorientarea dumneavoastră profesională. Cu ajutorul informațiilor furnizate de către ennie.ro vă puteți asigura un loc de muncă atât de căutat acum dar și în următorii ani.

Situația demografică actuală în Germania

Germania trece prin schimbări demografice majore. Durata medie de viață a crescut considerabil în ultimele decenii și, ca drept urmare, proporția persoanelor în vârstă este în creștere. Evident, există o nevoie tot mai mare de servicii ale îngrijitorilor. Spitalelor, azilurilor de bătrâni și altor furnizori de asistență medicală le este din ce în ce mai greu să recruteze și să păstreze personalul medical calificat. Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania, pentru fiecare 100 de posturi vacante pentru o asistentă de geriatrie, există doar 29 de candidați, sau altfel fie spus, doar unul din trei locuri de muncă în domeniu sunt ocupate.

Caracteristicile unui îngrijitor la domiciliu în Germania

Regulile de angajare în Germania pentru cei din afara țării sunt destul de stricte, mai ales când vine vorba de îngrijirea persoanelor în vârstă. Familiile acordă o atenție deosebită alegerii îngrijitorului la domiciliu deoarece, de regulă, persoana selectată nu doar are grijă de membrul drag al familiei, dar devine și ea o parte a familiei pentru care lucrează.

În consecință, pentru a deveni îngrijitor de bătrâni la domiciliu, este necesar să reușiți să aveți anumite calități și aptitudini, fără însă a ne gândi la ceva extraordinar, totuși. Mai jos ennie relatează și principalele caracteristici ale unui îngrijitor, reliefate ca fiind importante la acest loc de muncă.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Răbdare și înțelegere

Însoțirea persoanelor cu procese degenerative este absolut necesară iar prin urmare chiar și o activitate de rutină necesită mai mult timp celor în vârstă. De aceea, un îngrijitor bun manifestă înțelegere și oferă sprijin, astfel încât aceștia să nu se simtă o povară.

Conștientizarea personalității pacientului

Un profesionist ține cont de faptul că pacientul are o personalitate bine formată de-a lungul timpului, prin propriile sale experiențe și cu anumite trăsături de caracter. Conștientizarea locului propriu în viața persoanelor în vârstă și percepția lor ca indivizi independenți și integri este o necesitate pentru un îngrijitor de bătrâni la domiciliu.

Entuziasmul

O persoană animată de dorința de a ajuta și de a face viața bătrânului mai confortabilă va face față mult mai bine sarcinii care i-a fost atribuită. Entuziasmul și atitudinea pozitivă molipsesc pe cei din jur, mai ales persoana de care aveți grijă.

Respectul

Activitatea asistenților medicali din Germania necesită respect pentru cei învârstă, capacitatea de a auzi, înțelege și accepta opinia lor. Îngrijitorul trebuie să se distingă prin bunătate, politețe și altruism.

Empatia

Empatia este o calitate importantă în acest domeniu. Fără a merge spre extreme (pentru a vă proteja în plan personal) este necesară pentru a trece peste momentele dificile. Așa cum nu în fiecare zi este soare, nici bătrânii nu sunt prietenoși tot timpul.

Responsabilitatea

Conștientizarea nivelului de responsabilitate față de oameni, de confortul și liniștea acestora este în prim-plan, motiv pentru care trebuie respectate cu strictețe indicațiile medicilor sau personalului medical, cât și informarea lor în timp util despre schimbările sau evenimentele survenite. Starea sănătății, buna dispoziție și speranța de viață a bătrânului pe care îl îngrijiți sunt și în mâinile dumneavoastră. Sunteți una dintre persoanele care fac diferența.

Toleranță și imparțialitate

Îngrijitorii profesioniști mențin în permanență o relație obiectivă cu cei pe care îi asistă, prin folosirea tuturor calităților și cunoștințelor personale. Discriminarea de  orice fel, provenită din sexul, vârsta, rasa sau religia bătrânilor pe care îi aveți în grijă, este inacceptabilă. Pe de altă parte, dacă nu vreți să fiți discriminați nu o faceți nici dumneavoastră. Nonsensurile generate de discriminare au întotdeauna două surse și par să demonstreze neapărat că sunt …nonsensuri. 

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Cum găsiți un loc de muncă în îngrijirea bătrânilor

Găsirea primului loc de muncă este totodată și un mic succes în procesul de profesionalizare a îngrijitorului de bătrâni. Odată ce ați atins acest punct înseamnă că ați devenit îngrijitor. Ce-i drept, începător, dar important este că primul pas a fost făcut având în vedere că găsirea unui loc de muncă este uneori o adevărată provocare pentru îngrijitorii care vin în Germania din alte țări, inclusiv cei din România.

Pentru a se angaja cât mai rapid, mulți dintre cei care se doresc a fi îngrijitori de bătrâni la domiciliu, apelează la firme cu acest profil de activitate sau agenții de recrutare. Poate fi o modalitate rapidă și simplă, dar prezintă și anumite dezavantaje. Alternativa reiese din experiența ennie.ro care recomandă fie utilizarea platformelor digitale de intermediere dintre îngrijitori și angajatori, fie angajarea ca îngrijitor individual.

Actele necesare îngrijitorilor de bătrâni în Germania

Pentru persoanele care vin din România, partea formală a angajării în Germania este una destul de simplă. Este o consecință a faptului că România este membră a Uniunii Europene, ceea ce reduce semnificativ din povara birocratică, comparativ cu situația celor veniți din afara spațiului mai sus amintit.

Nu vă imaginați că aveți nevoie de un camion cu acte pentru a deveni îngrijitor în Germania. Este chiar mult mai simplu atunci când angajatorul vă oferă și locuință sau cazare iar acest lucru este negociat din start, înainte de a ajunge acolo.

Recunoașterea calificărilor de asistență medicală în Germania

Dacă ați primit educație relevantă într-o altă țară, autoritatea germană competentă va verifica dacă abilitățile profesionale sunt satisfăcătoare. Dacă nu este cazul, vă puteți înscrie la cursuri speciale.Verificarea dar și metodele prin care este făcută, diferă în funcție de regiunea în care intenționați să lucrați. Însă, la început, cunoașterea limbii germane este suficientă pentru a avea grijă de bătrâni la domiciliu în Germania

Recunoașterea studiilor și calificărilor contribuie pozitiv și la creșterea salarială a îngrijitorilor. Studiile recunoscute, atestă în același timp și calitatea serviciilor pe care le puteți oferi, ceea ce duce și la găsirea locului de muncă dorit mult mai ușor. Profesionalismul în domeniu este foarte căutat dar și apreciat.

Nivelul de cunoaștere a limbii germane

Pentru a deveni îngrijitor de bătrâni la domiciliu în Germania, vă recomandăm să cunoașteți limba cât mai bine, fiind necesară comunicării atât cu pacientul, cât și cu familia acestuia. În același timp, nu este o condiție eliminatorie în cazul în care, deocamdată nu cunoașteți limba germană.

Există cursuri de învățare a acestei limbi, unele dintre ele adaptate pentru cei ca dumneavoastră.  De obicei, este suficient să studiați câteva luni pentru a obține un nivel de comunicare cât de cât acceptabil și a vă putea face munca în condiții normale, fără dificultăți. Ulterior, vă puteți îmbunătăți nivelul limbii germane pas cu pas.

Starea de sănătate

Având în vedere că uneori trebuie să aveți grijă de bătrâni cu o condiție fizică precară, ce trebuie compensată cumva, vă este necesară o stare de sănătate bună sau foarte bună. Numai așa puteți oferi serviciile de care au nevoie la un standard minim acceptabil.

Îngrijitor de bătrâni, o oportunitate evidentă

Suntem convinși că după parcurgerea acestui articol aveți o imagine mult mai clară despre ce înseamnă să devii îngrijitor de bătrâni în Germania. Nu vă gândiți că țara din care veniți ar putea fi un motiv de discriminare. Nicicum! Atunci când se analizează o cerere, sunt evaluate calitățile profesionale și personale. Mai ales că asistența medicală este pe lista profesiilor în care Germania se confruntă cu o lipsă de personal. Acest lucru deschide oportunități grozave de angajare.

Luați în considerare și nivelul salarial al îngrijitorilor din Germania, o muncă plătită foarte bine pentru persoanele corespunzătoare, suficient de muncitoare și devotate muncii pe care o fac.

Sperăm că am reușit prin acest articol să oferim o alternativă celor care nu sunt mulțumiți de nivelul lor salarial din România și pentru care provocările reprezintă doar noi oportunități.

Leonie Strothe
Leonie Strothe
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot