Situația demografică din Germania determină tot mai multe familii să recurgă la serviciile îngrijitorilor de bătrâni la domiciliu. Anume din acest considerent, să deveniti un ingrijitor în Germania este destul de oportun, iar în acest articol Ennie descrie principalele aspecte aferente acestui subiect.

Situația demografică actuală în Germania

Germania trece prin schimbări demografice majore. Oamenii au o durată de viață mai îndelungată, proporția persoanelor în vârstă în societate este în creștere. Prin urmare, există o nevoie tot mai mare de servicii ale îngrijitorilor. Spitale, case de bătrâni și alți furnizori de asistență medicală le este din ce în ce mai dificil să recruteze și să păstreze personal medical calificat. Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania, pentru fiecare 100 de posturi vacante pentru o asistentă de geriatrie, există doar 29 de candidați.

De ce aveți nevoie să deveniți îngrijitor la domiciliu în Germania?

Regulile de angajare în Germania a persoanelor din afara țării sunt destul de stricte, mai ales când vine vorba de îngrijirea persoanelor în vârstă. Un specific important al germanilor la acest capitol este atenția la detalii. Familiile acordă atenție deosebită alegerii îngrijitorului la domiciliu deoarece, de regulă, persoana selectată nu doar are grijă de membrul drag al familiei, dar devine și ea o partea componentă a familiei pentru care lucrează.

Anume din acest considerent, pentru a deveni îngrijitor de bătrâni la domiciliu, este necesar să reușiți să creați o primă impresie pe măsură. Acest lucru este posibil, cu siguranță, doar în cazul în care dispuneți de toate acele calități, pe care trebuie să le aibă un îngrijitor de bătrâni. Mai jos Ennie relatează și principalele caracteristici ale unui îngrijitor, caracteristici care s-au dovedit a fi importante pentru această muncă.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Răbdare și înțelegere

Însoțirea îmbătrânirii persoanelor cu procese degenerative este inevitabilă, prin urmare chiar și o acțiune zilnică elementară sub formă de îmbrăcare necesită mai mult timp unei persoane în vârstă. În acest caz, un îngrijitor bun se manifestă nu numai prin înțelegerea pacientului îngrijit, ci și prin sprijinul lor, astfel încât aceștia să nu se simtă o povară.

Conștientizarea pacientului ca personalitate

Un îngrijitor bun realizează și conștientizează faptul că pacientul este o personalitate bine formată, cu propriile sale experiențe și trăsături de caracter. Conștientizarea locului propriu în viața persoanelor în vârstă și percepția lor ca indivizi independenți și integri este o capacitate deosebit de importantă pentru un îngrijitor bătrâni la domiciliu.

Entuziasm

O persoană ghidată de dorința de a ajuta și de a face viața pacientului mai confortabilă va face față mult mai bine sarcinii care i-a fost atribuită. Un ]îngrijitor entuziast îi motivează pe ceilalți printr-o atitudine pozitivă față de persoană.

Respect

Activitatea asistenților medicali din Germania necesită respect pentru vârstă, capacitatea de a auzi și accepta opinia oaspeților. Îngrijitorul trebuie să se distingă prin bunătate, politețe și politețe.

Empatie

Prezența unei abilități dezvoltate de a empatiza este o calitate importantă din punct de vedere profesional a cuiva care lucrează cu oamenii.

Responsabilitate

Toate asistentele unei pensiuni plătite sunt conștiente de nivelul de responsabilitate față de oameni, de confortul și liniștea acestora. Aceștia urmează impecabil indicațiile medicilor și, de asemenea, informează personalul medical despre starea secțiilor.

Toleranță și imparțialitate

O asistentă profesionistă are o relație obiectivă cu rezidentul, deoarece activitățile ei implică o varietate de combinații de calități personale. Prin urmare, sexul, vârsta, rasa și religia unei persoane în vârstă nu contează.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Cum deveniți îngrijitor - găsirea locului de muncă

Găsirea primului loc de muncă, de fapt, reprezintă obținerea succesului în procesul de devenire a îngrijitorului. Odată ce reușiți să vă angajați, acest lucru înseamnă că ați devenit îngrijitor. În același timp, găsirea unui loc de muncă poate deveni o adevărată provocare pentru îngrijitorii care vin în Germania din alte țări, inclusiv și pentru îngrijitorii din România. 

 

Pentru a obține un loc de muncă mai rapid, mulți îngrijitori apelează la agenții de îngrijire sau recrutare. Deși se consideră a fi o modalitate rapidă și simplă, aceasta prevede și anumite dezavantaje. Anume din acest considerent, reieșind din experiența Ennie.ro se recomandă fie utilziarea platfromelor de intermediere dintre îngrijitori și angajatori, fie angajarea în calitate de ingrijitor individual.

Acte necesare

Pentru persoanele care vin din România, partea formală a angajării în Germania este una destul de simplă. Acest lucru este determinat de faptul că România este membră a Uniunii Europene, ceea ce reduce semnificativ din povara birocratică, comparativ cu ceea pe care și-o asumă locuitorii din țările Europei de Vest, care încă nu sunt cetățeni ai Uniunii Europene. 

Nu este necesar să pregătiți un set complex de acte pentru a deveni îngrijitor în Germania. În cazul în care angajatorul vă oferă și loc de trai, iar acest lucru este negociat din start (încă când vă aflați în România), partea formală se va simplifica și mai mult.

Recunoașterea calificărilor de asistent medical în Germania

Dacă ați primit educația relevantă într-o altă țară, autoritatea competentă va verifica dacă abilitățile profesionale sunt satisfăcătoare. Dacă nu este cazul, vă puteți înscrie la cursuri speciale. Cunoașterea limbii germane este suficientă pentru a avea grijă de bătrâni la domiciliu în Germania. Verificarea este necesară în funcție de regiunea în care intenționați să lucrați.

 

Recunoașterea studiilor și calificărilor contribuie pozitiv și la creșterea salarială a îngrijitorilor. Odată ce aveți studii recunoscute, puteți cere cu ușurință un salariu mai mare. Pe lângă aceasta, îngrijitorii care au studii recunoscute, sunt mai întrebați și își găsesc mai ușor un loc de muncă.

Nivelul de cunoaștere a limbii germane

Pentru a deveni îngrijitor de bătrâni la domiciliu în Germania, aveți nevoie să posedați un nivel elementar al germanei. Acest lucru este necesar pentru a putea comunica atât cu pacientul, cât și cu familia acestuia. Totodată, nu este nici o problemă gravă în cazul în care, deocamdată, nu cunoașteți limba germană. 

 

Pentru a obține cunoștințe de bază, puteți urma și cursuri speciale. De obicei, este suficient să studiați câteva luni pentru a obține o germană la un nivel cât de cât acceptabil pentru a putea face cu ușurință activitățile de îngrijire de bază. Ulterior, vă puteți îmbunătăți nivelul limbii germane de sine stătător.

Starea de sănătate

Îngrijitorul, de obicei, are grijă de persoanele care, din cauza anumitor probleme sau limitări cauzate de starea sănătății, nu pot avea grijă de sine. Din acest considerent, este important ca îngrijitorul să aibă o stare de sănătate bună. O asemenea stare de spate vă va permite să aveți grijă de pacientul dumneavoastră, acoperind toate acele activități necesare, pentru a asigura un nivel de viață bun pentru pacient.

Deveniti un ingrijitor - oportunitate relevantă

Odată ce corespundeți aspectelor descrise mai sus, nu există nici o problemă în ceea ce privește oportunitatea de a deveni îngrijitor de bătrâni la domiciliu în Germania. Naţionalitatea candidatului nu este de o importanţă capitală aici, adică nu va fi o problemă că veniți în Germania din România. Atunci când se analizează o cerere, sunt evaluate calitățile profesionale și personale ale unei persoane.  Asistenta medicală este inclusă în lista profesiilor în care Germania se confruntă cu o lipsă de personal. Acest lucru deschide oportunități grozave de angajare.

 

Reieșind din nivelul salarial al îngrijitorilor în Germania, o asemenea muncă poate deveni una destul de profitabilă pentru persoanele corespunzătoare și suficient de muncitoare și devotate muncii pe care o fac. Plus la aceasta, comparând acest nivel salarial cu cel din România, se pare că o asemenea oportunitate poate deveni și o soluție eficientă pentru a vă ajuta să vă creșteți nivelul de trai per general.