Importanța activităților pe care o îngrijitoare le poate face alături de persoana în vârstă

Inhalt dieses Beitrags

Oricine îngrijește persoane în vârstă la domiciliu știe, cel puțin în linii mari, ce presupune o astfel de muncă. Respectul pentru persoana îngrijită și familia ei, dobândirea unor cunoștințe din diverse domenii, de la limba nativă a familiei până la cunoștințe medicale, rezistență mare din punct de vedere psihologic, fizic, și nu numai. Toate acestea sunt necesare, însă îngrijirea la domiciliu nu trebuie să fie mereu sumbră, tristă și repetitivă. Este bine, pentru toate persoanele implicate, ca activitățile zilnice să fie diversificate și plăcute, iar în acest articol vă prezentăm câteva opțiuni la îndemână și mai ales, viabile.

Activități pe care le puteți face în interior

De cele mai multe ori, mare parte din activitatea îngrijitorilor la domiciliu se va desfășura în interior. Cu toate acestea, zilele dumneavoastră nu trebuie să fie monotone și să vă întristeze prin repetitivitate. Iată câteva idei de activități pe care le puteți face cu persoana pe care o îngrijiți fără să ieșiți din casă:

Vizionați filmele și serialele care îi plac

Vizionarea de filme și seriale este, în primul rând, o modalitate de a descoperi ce îi place persoanei pe care o îngrijiți, care vă va ajuta să găsiți mai ușor subiecte de discuție în zilele mai plictisitoare și lente.

În plus, dacă aveți un nivel începător al limbii țării în care lucrați, vizionarea unor programe în acea limbă vă poate ajuta și pe dumneavoastră să asimilați mai repede cele mai uzuale cuvinte și expresii, precum și îmbogățirea vocabularului. Cu siguranță veți putea memora cel puțin cuvinte foarte comune, cum ar fi denumirile articolelor vestimentare, ale camerelor unei case și chiar ale unor obiecte din casă.

 

Petreceți timp cu toată familia

A venit weekend-ul, nu aveți mare lucru de făcut, și nu știți cum să vă umpleți timpul? Organizați o cină, un picnic sau un grătar în familie! Oricum cunoașteți familia apropiată a persoanei vârstnice, însă de ce să nu cunoașteți și familia extinsă? De cele mai multe ori, persoanele în vârstă se simt abandonate de familie, copii și nepoți care sunt tineri și ocupați și nu mai reușesc să își facă timp și pentru ea. Profitați de orice ocazie de a-i aduna pe toți la un loc, din moment ce îi veți face o mare bucurie bătrânei / bătrânului, și vă veți familiariza și dumneavoastră cu mediul în care lucrați.

 

De asemenea, este un prilej de a observa atent relațiile persoanelor vârstnice cu ceilalți. Dacă vedeți, de exemplu, că nu se înțelege foarte bine cu un anumit membru al familiei, veți ști să evitați subiectul pentru a nu o supăra. Dacă, în schimb, are un copil sau nepot de care este foarte mândră, puteți profita de ocazie pentru a o felicita pentru buna creștere oferită dar și despre sacrificiile sau neajunsurile întâmpinate pe parcurs. Să nu vă surprindă faptul că aveți de învățat din experiențele lor, lucru ce se poate dovedi util mai târziu, atunci când vă așteptați mai puțin. Analizați bine dinamica familiei pentru ca vă va veni în ajutor exact la momentul oportun.

 

Pregătiți o masă tradițională împreună

În legătură cu cele spuse anterior, îi puteți cere persoanei pe care o îngrijiți să vă ajute să pregătiți o masă tradițională sau masa ei preferată. Fie că vă poate ajuta gătind chiar, sau vă va da doar instrucțiuni, sigur se va bucura de faptul că arătați că sunteți interesată de ce îi place să mănânce și o va face să se simtă de ajutor. Acest simț al utilității contează enorm pentru persoanele în vârstă. Poate chiar îi va aduce amintiri plăcute din copilărie, dacă gătiți ceva „ce făcea bunica bun”. Puteți și să vă revanșați făcându-i cunoștință cu felurile de mâncare tradiționale românești, mai ales dacă este o persoană dornică de a cunoaște. Este aproape imposibil ca printre diversele feluri de mâncare să nu găsească o preferință.

Citiți!

De multe ori se spune că bătrânii „dau în mintea copiilor”. Încercați îi citiți bătrânei sau bătrânului o carte, poate chiar înainte de a se culca, pentru a se relaxa, sau în timpul zilei, pentru a porni posibile discuții interesante despre personaje, povestea cărții, etc. În cele din urmă, cultura nu a omorât pe nimeni.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Activități pe care le puteți face în exterior

Adesea, viitorii îngrijitori cred că toate persoanele vârstnice care îi solicită vor fi imobilizate la pat, însă este doar un mit, departe de adevăr. Soarele, aerul liber și activitatea fizică în general sunt resurse de care atât cei vârstnici cât și cei mai tineri, sunt atrași tocmai de beneficiile pe care le aduc. Iată câteva modalități de a face acest lucru:

Ieșiți la o plimbare împreună

Dacă persoana vârstnică pe care o îngrijiți se poate deplasa (uneori, este chiar o recomandare din partea medicului), nu ratați șansa de a ieși la o plimbare împreună. Nu doar că este o activitate relaxantă și prielnică pentru propria dumneavoastră sănătate, însă vă poate ajuta pe termen lung din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, este un prilej perfect de a avea conversații cu persoana de care aveți grijă, de a afla povestea vieții sale, pasiunile și plăcerile sale, chiar de a forma o prietenie cu ea. În plus, dacă vă plimbați prin zone în care circulați des, de exemplu pentru cumpărături sau completarea unor documente legale, plimbările frecvente vă pot ajuta să memorați străzile și instituțiile din zonă mult mai ușor. Cunoașterea cât mai amănunțită a localității în care trăiți și munciți vă scapă de un stres inutil, iar în plus, vă îmbogățește atât cunoștințele generale în dar și cercul persoanelor cunoscute. 

Grădinăriți împreună

Persoana pe care o îngrijiți are o livadă, o grădină cu flori sau legume de care trebuie să aibă grijă? Dacă vă poate ajuta, permiteți să o facă, iar dacă nu, lăsați-o să se relaxeze puțin la soare în timp ce dumneavoastră aveți grijă de plantele ei. Va fi foarte mulțumită de dumneavoastră și, dacă nu aveați până acum o pasiune pentru grădinărit, poate o veți descoperi de atunci încolo!

Mergeți la teatru, cinema, muzeu, operă, etc.

Cine nu iubește arta? Nu ratați nici o șansă de a vă bucura de artă, fie că este locală sau nu. Concert, piesă de teatru, film, vizitarea unui muzeu, toate acestea sunt pe placul oricui, deci poate reprezenta și un alt prilej pentru o reuniune a familiei!

Mergeți la pescuit

Dacă persoanei de care aveți grijă îi place să pescuiască și aveți această oportunitate, nu ratați șansa! Vârsta înaintată nu este niciodată un motiv destul de întemeiat pentru ca o persoană să renunțe la pasiunile sale iar pentru dumneavoastră, chiar dacă nu sunteți printre practicanții acestui sport, o zi în natură este o oportunitate pentru a vă încărca bateriile.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Câteva sfaturi finale

Indiferent de activitățile pe care alegeți să le faceți, recomandăm să țineți cont și de următoarele sfaturi generale, universal valabile:

 

  • Alegeți momentul potrivit al zilei. Vă cunoașteți cel mai bine bătrânul / bătrâna. Dacă alegeți o activitate care necesită mișcare, asigurați-vă că o faceți în momentul zilei în care el / ea are cea mai multă energie.
  • Îmbrăcați-vă și îmbrăcați-l/-o corespunzător vremii. 
  • Fiți dumneavoastră înșivă o persoană pozitivă și zâmbitoare! Starea bună este contagioasă așa că, prin urmare deveniți sursa ei!
  • Nu faceți nimic ce nu ar aproba medicul persoanei de care aveți grijă!
  • Pliați-vă pe starea sufletească a persoanei în vârstă – nu forțați un plan propriu prestabilit, sau în cel mai bun caz, ajustați-l corespunzător. 
  • Nu vă lăsați duși de val. Activitățile cu persoana de care aveți grijă pot fi plăcute și pot ajuta în formarea unei prietenii pe termen lung, însă nu uitați de îndatoririle pe care le aveți pentru că ați petrecut o zi întreagă pescuind sau plimbându-vă.
  • Luați legătura cu alți îngrijitori la domiciliu din zonă! Cât de plăcut ar fi să purtați o discuție în limba dumneavoastră natală, cu o persoană care înțelege perfect plusurile și minusurile acestei meserii, în timp ce persoanele pe care le îngrijiți discută de asemenea împreună? Cine știe – ați putea chiar reuni două prietene din copilărie!

 

Știm că, pe cât este de frumos să fiți îngrijitori la domiciliu este și greu. Evident, răsplata sufletească merită toate eforturile, însă oricine are limite și uneori veți avea nevoie de o listă de activități mai distractive la îndemână, de care să vă puteți folosi. Oricând aveți o zi mai grea sau obositoare, întoarceți-vă la acest articol și vedeți dacă vă surâde vreo idee menționată aici.

 

Leonie Strothe
Leonie Strothe
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot