Tot mai mulți îngrijitori se gândesc ce opțiune să aleagă – angajarea prin agenție sau prestarea serviciilor de îngrijire pe cont propriu. Alegerea, deseori, poate fi destul de dificilă reieșind din faptul că fiecare opțiune propriile avantaje și dezavantaje. În acest articol ennie abordează subiectul într-un mod desfășurat, oferind câteva tipuri de viziuni, care vă pot ajuta să înțelegeți cum este mai bine pentru dumneavoastră – să lucrați individual sau prin agenție.

Vreau să lucrez în calitate de îngrijitor: mă angajez la agenție sau lucrez individual?

Îngrijitorii de bătrâni la domiciliu din Germania lucrează în 2 moduri: fie este vorba despre angajarea unui îngrijitor prin intermediul unei agenții, fie este vorba despre angajarea unui îngrijitor independent. Atât pe partea angajatorilor, cât și pe partea îngrijitorilor există anumite preferințe pe această parte, determinate de anumite aspecte. Anume reieșind din acest considerent echipa ennie relatează în acest articol principalele diferențe diferențe dintre angajarea ca îngrijitor prin agenție, dar și prestarea de servicii ingrijire batrani la domiciliu.

Din start este important de menționat că fiecare tip de angajare reprezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Reieșind din experiența ennie, se recomandă ca alegerea modului de angajare să se facă în baza priorităților pe care le aveți în calitate de îngrijitor, dar și reieșind din anumit preferințe pe care le aveți în ceea ce privește procesul de muncă.

Ingrijire batrani fara agentie - ce reprezintă?

Mulți îngrijitor privesc activitatea sa de îngrijire fără agenție drept o mică afacere. Această viziune este una destul de potrivită – până la urmă, astfel de îngrijitori activează în mare parte pe cont propriu. În ceea ce ține de percepțiile germanilor, este necesar de menționat aici că aceștia doar încurajează o astfel de activitate, deși mulți, totuși, preferă să angajeze îngrijitori prin intermediul unei agenții specializate.

Pentru a începe să prestați servicii de ingrijire batrani fara agentie nu aveți nevoie de mari investiții inițiale. Investiția propriu-zisă se reduce, de fapt, la anumite cheltuieli de transport și echipament (haine de lucru). Totodată, este necesar de menționat aici că unii clienți din Germania sunt destul de prietenoși să compenseze aceste cheltuieli (dar, până la urmă, este o raritate acest lucru).

În calitate de îngrijitor independent fără agenție lucrezi pe cont propriu. Și aici nu se are în vedere prestarea serviciilor de îngrijire propriu-zise, ci și asigurarea procesului de căutare a clienților. Căutarea clienților pentru o bună parte din îngrijitorii fără agenție Germania reprezintă partea cea mai provocatoare a acestei munci independente. Până la urmă, găsirea clienților este o activitate care necesită destul de mult timp, energie, dar și experiență. Acest lucru înseamnă că, pe lângă prestarea serviciilor, îngrijitorul va mai avea o activitate.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Care sunt avantajele de a lucra ca ingrijitor fără agenție?

Dei apar anumite riscuri și activități în plus, mulți îngrijitori decid să lucreze singuri, fără agenție. Acest lucru este determinat în principal de acele avantaje pe care le presupune o asemenea muncă pe cont propriu. Dacă să ne referim la serviciile de îngrijire în Germania, îngrijitorii din România care activează fără agenție beneficiază de următoarele avantaje:

  • libertatea de a-și alege clienții
  • libertatea de a negocia cu clienții toate detaliile colaborării, inclusiv și graficul de muncă
  • remunerare mai mare – nu se achită o anumită taxă agenției pentru care lucrează îngrijitorul
  • posibilitatea de a-și crea un renume și o reputație pe piața muncii și de a atrage mai mulți clienți pe viitor.

Acestea sunt principalele avantaje ale lucrului independent în calitate de îngrijitor. Totodată, provocarea de a găsi clienți (descrisă mai sus) și cea ce ține de formalități determină o parte din îngrijitori să aleagă opțiunea de a lucra prin intermediul unei agenții de recrutare a îngrijitorilor.

De ce unii îngrijitori aleg agențiile?

Angajarea unui îngrijitor presupune că acesta va avea un șir de atribuții de serviciu, pe care le va îndeplini Deși o mare parte din îngrijitorii români care pleacă la muncă în Germania se orientează spre venituri cât mai mari, aceștia totuși sunt deschiși să achite un anumit comision agenției prin care lucrează. Efectiv, acest lucru este determinat de principalele avantaje pe care le presupune prestarea de servicii îngrijire prin intermediul unei agenții. pe parcursul activității sale. Iată care sunt principalele responsabilități pe care le are un îngrijitor în acest sens:

Care sunt avantajele de a lucra ca îngrijitori prin intermediul unei agenții? La serviciile agenției recurg acei îngrijitori, care nu doresc să se preocupe de căutarea clienților și de formalități. Până la urmă, nu toți îngrijitorii au aptitudinile necesare pentru a acoperi aceste activități, iar unii dintre dânșii nu doresc să facă aceste lucruri pentru că, pur și simplu, nu le place să le facă. 

 

În cele descrise mai sus nu se regăsește nimic negativ, sunt lucruri firești. Iată care sunt și alte avantaje de a lucra prin intermediul unei agenții: 

  • agenția preia anumite activități pe partea de soluționare a litigiilor apărute
  • agenția are o bază mare de clienți – nu există riscul că veți sta fără lucru
  • unele agenții oferă cursuri de perfecționare. 

Deși este vorba despre avantaje destul de considerabile și convingătoare, principalul neajuns al lucrului de îngrijitor prin agenție constă în lipsa libertății. Până la urmă, atunci când lucrați printr-o agenție, nu decideți mai nimic, de fapt. Lucrați doar cu clienții pe care vi le oferă agenția. Plus la aceasta, aici este vorba și despre un nivel mai redus al veniturilor.

Fiecare agenție, într-un mod firesc, aplică un anumit comision din remunerarea fiecărui îngrijitor. Astfel se formează venitul agenției propriu-zise. În acest context este important să înțelegeți că, din  punct de vedere practic și pur matematic, atunci când prestați o anumită muncă prin intermediul unei agenții, remunerarea este mai mică decât dacă ați presta aceeași muncă de ingrijire batrani fără agenție. Acesta este, de fapt, principalul dezavantaj care determină mulți îngrijitori să ocolească agențiile de îngrijire sau agențiile de recrutare.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Ce fac îngrijitorii care doresc să lucreze independent, dar nu doresc să caute clienți de sine stătător?

Există o altă parte a monedei – acea în care unii îngrijitori sunt dornici de a obține toate avantajele muncii independente, dar nu doresc să piardă timp și energie pe căutarea clienților. Pentru astfel de clienți soluția o reprezintă utilizarea anumitor platforme care îi ajută să facă conexiunea dintre ei și potențialii clienți din Germania.

Un exemplu relevant de asemenea platformă este ennie.ro. Specificul ennie este unul diferit de cel al agenției de recrutare. Aici se face conexiunea dintre îngrijitori și angajatorii acestora, dar îngrijitorii, în continuare, beneficiază de posibilitatea de a lucra într-un mod independent. Se pare că este o modalitate potrivită pentru cei care nu doresc să piardă timp și enerie pe analiza anunturilor gratuite de pe platformele de anunțuri, anunțuri unde probabilitatea de a da peste angajatori nepotriviți este una nu doar reală, dar și destul de mare.

Angajare agenție vs. Munca de îngrijitor individual

Analizând toate cele descrise în acest articol și reieșind din experiența experților ennie, devine evident că, deși presupune și anumite dezavantaje, lucrul în calitate de ingrijitor individual pare a fi mai atractiv. Mulți îngrijitori din România pleacă în Germania pentru creșterea nivelului de venit, iar anume prestarea serviciilor de îngrijire în mod individual permite obținerea unui salariu mai mare.

Deși mulți privesc această modalitate de angajare ca una asemănătoare cu o mică afacere, nu trebuie să vă faceți griji privind managementul serviciilor. Totul este mult mai simplu decât pare – este suficient să ajungeți în Germania cu actele în regulă și să găsiți primul client – în rest totul va depinde doar de profesionalismu dumneavoastră și de calitatea muncii.