Diabetul este una dintre bolile care se manifestă cu precădere la vârstnici. Cazurile în care apare la tineri sau cei de vârsta medie sunt relativ rare. În dorința de vă ajuta pe dumneavoastră, îngrijitorii vârstnicilor, să oferiți servicii la un nivel profesional cât mai ridicat, Ennie.ro vă oferă în acest articol informații despre ce anume este diabetul, cum se manifestă, ce implicații are și cum poate fi depistat din timp. De asemenea, care este rolul dumneavoastră și cum puteți ajuta pe cei pe care îi îngrijiți.
Ce este diabetul și simptomele lui
Pentru a înțelege mai bine cu ce fel de boală avem de-a face ar fi bine să vorbim un pic despre subiectul în cauză. Fără a pretinde că rândurile următoare ar face parte din cursurile unei facultăți de medicină, ne dorim să aveți o idee generală despre diabet și astfel să vă formați singuri o idee despre această afecțiune, cât de serioasă este și cât de important este abordarea pe care o veți avea dumneavoastră, cei care îngrijiți persoanele în vârstă.
Câteva cuvinte despre diabet
Diabetul este o boală cronică și afectează modul în care organismul transformă hrana în energie. Cea mai mare parte a alimentelor este transformată în zahăr (glucoza) și eliberată în sistemul sanguin cu ajutorul insulinei creată de pancreas. Când nivelul zahărului în corp crește, insulina este secretată astfel încât ajunge în celule pentru a fi folosit ca energie. În cazul diabetului insulina fie nu este suficientă, fie nu este folosită cum trebuie, astfel că nivelul glucozei în corp crește prea mult și cauzează în timp boli de inimă, rinichi sau pierderea vederii.
Nu există încă o metodă pentru vindecare dar păstrarea greutății corpului în limitele optime, mâncarea sănătoasă și evitarea sedentarismului ajută la ținerea oarecum sub control a acestei boli. Există trei tipuri de diabet, tip 1, tip 2 și diabet de gestație dar cel de tip 2 se întâlnește cam în 90-95% din cazuri. Pentru a vă contura o imagine a diabetului în plan social la nivel global, Ennie.ro are pentru cei care îngrijesc bătrâni și câteva cifre:
- aproximativ 1 din 5 adulți au diabet și nu știu
- este între primele 10 cauze ale deceselor
- cauza numărul unu pentru amputări ale membrelor, crize renale și orbire la adulți
- în ultimii 20 de ani numărul celor depistați cu diabet aproape s-a dublat
Există și prediabetul, o formă ușoară care duce la diabetul de tip 2 și care, dacă este sesizat la timp, poate inversa procesul. Testarea pentru nivelul zahărului în sânge este absolut necesară, deoarece este un semnal în acest sens.
Simptome ale diabetului
Senzația de oboseală, sete sau foame crescute, pierderea de greutate fără motiv, urinare deasă sau încețoșarea vederii. Infecții sau vindecare greoaie a zgârieturilor. Toate acestea sunt posibile indicii ale diabetului. Majoritatea persoanelor dau vina pe îmbătrânire. Ca îngrijitor de vârstnici trebuie să anunțați medicul atunci când observați asemenea simptome. Cu cât mai repede este diagnosticat diabetul cu atât este mai ușor de ținut sub control. Probabil se vor face două rânduri de teste în acest scop.
Complicațiile diabetului la vârstnici
Complicațiile aceste boli la bătrâni pot fi severe. În primul rând, aduce un risc crescut al infecțiilor care, evident, generează noi probleme. Dar alterează inima, rinichii, terminațiile nervoase și ochii. Expune persoana în vârstă la demență, incontinență urinară și căzături prin afectarea mobilității. Toate acestea se suprapun altor afecțiuni și, după cum se vede, diabetul afectează serios calitatea și durata vieții. Dar poate fi controlat și de aceea, rolul dumneavoastră ca îngrijitor de bătrâni devine extrem de important prin calitatea serviciilor oferite care fac o diferență enormă. În continuare, câteva lucruri bine de știut în acest sens.
Atribuțiile îngrijitorilor de vârstnici cu diabet
Cum era de așteptat, atunci când îngrijiți un vârstnic cu diabet există atribuții specifice pentru dumneavoastră. Cunoașterea acestei boli în detaliu este punctul de plecare pentru a oferi un serviciu adecvat, pentru că în baza acestor cunoștințe puteți lua decizii, observa modificările stării de sănătate și, mai ales, cum răspunde pacientul la tratamentul medical. Trebuie să îi asigurați suport nutrițional prin prepararea și programarea meselor, precum și asigurarea ingredientelor adecvate. Având în vedere că exercițiile fizice au un aport deosebit, supervizarea și încurajarea vârstnicului pentru respectarea celor prescrise de medici sunt importante, așa cum este și ajutorul în combaterea depresiei, des întâlnită la bolnavii de diabet. Dumneavoastră sunteți persoana pe care cel îngrijit se bazează pentru a merge la doctori, exerciții fizice sau alte locuri unde are nevoie astfel încât transportul sau numai însoțirea către aceste destinații este o parte importantă. Nu în ultimul rând, din cauza riscului mare al infecțiilor, curățenia personală și a locuinței nu trebuie deloc neglijată.
Programările medicale și ale altor activități
Controlul diabetului implică mai multe întâlniri la diferiți medici primari, endocrinologi, oftalmologi sau alte specializări funcție de afecțiunile existente. Sunt și alte drumuri de făcut cum ar fi la farmacie sau spre sălile pentru activități fizice. Toate acestea trebuie organizate astfel încât să fie îndeplinite la timp și fără probleme. Sub acest aspect, un mare plus al îngrijitorului de vârstnici este deținerea unui permis de conducere auto.
Respectarea indicațiilor medicilor
Este vital ca persoana îngrijită să respecte recomandările medicilor pentru administrarea medicamentelor dar și măsurarea plus înregistrarea nivelului de zahăr în sânge. Luați notițe și ajutați vârstnicul să formuleze întrebările pentru următoarea întâlnire cu doctorii. Suportul moral și însușirea indicațiilor medicale de către îngrijitor ajută foarte mult în controlul acestei boli. Nu vă sfiiți să puneți întrebări la vizitele medicale.
Fiți creativi în bucătărie
Una dintre cele mai bune modalități de a controla zahărul în sânge este dieta. Probabil că doctorii vor recomanda o alimentație slabă în zaharuri și carbohidrați dar mai bogată în legume și proteine. Mărimea porțiilor și frecvența lor sunt foarte importante în dieta diabeticilor. Există posibilitatea ca vârstnicul să renunțe greu la obiceiurile culinare pe care le are de-o viață. Așa că, așteptați-vă la o opoziție serioasă împotriva oricărei diete.
Încurajați activitățile fizice
Împreună cu dieta, exercițiile fizice sunt o altă metodă eficientă pentru controlul diabetului. Doctorul vârstnicului pe care îl îngrijiți ar putea prescrie anumite exerciții care includ aerobic și cele pentru întărirea musculaturii. Funcție de starea în care se află pacientul, acestea se pot desfășura într-un loc special destinat sau acasă. Încurajarea de pe canapea poate avea și ea efect, însă și mai bine ar fi dacă ați participa efectiv al aceste exerciții, făcându-le împreună. Ar fi totodată un plus pentru sănătatea dumneavoastră.
Inspecția picioarelor
Bătrânii care au suferit alterări ale terminațiilor nervoase din cauza diabetului pot trece neobservate zgârieturile sau alte afecțiuni ale pielii până ce o infecție la suprafață nu își face apariția. În unele cazuri poate fi tardiv și duce la amputație, care poate fi prevenită printr-o inspecție atentă și regulată. Orice semn al unei posibile infecții trebuie raportat imediat medicului iar păstrarea picioarelor curate, uscate și cu unghiile tăiate este esențială. Atenție la încălțămintea pe care o poartă, dacă provoacă neajunsuri și nu îi permiteți celui pe care îl îngrijiți să umble în picioarele goale. Riscul unei răniri cât de minore este inacceptabil.
Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.
Concluzii generale despre îngrijirea celor cu diabet
Nu ne putem substitui niciunui medic și nici nu putem pretinde așa ceva dar, în linii mari, am dorit să vă oferim un punct de pornire. Poate că citirea de mai multe ori a acestui articol v-ar ajuta foarte mult.
Credem că parcurgerea acestui articol Ennie.ro v-a conturat o idee despre ce înseamnă diabetul și cum trebuie îngrijiți vârstnicii care suferă de această boală. Însă, așa cum aminteam în rândurile de mai sus, vă revine dumneavoastră importanta sarcină de vă documenta și a învăța despre această boală, astfel încât asistența pe care o acordați să fie una cel puțin adecvată. Împreună cu medicul puteți face o diferență enormă în durata și calitatea vieții vârstnicului pe care îl îngrijiți.