Îngrijirea vârstnicilor în străinătate: Germania

Inhalt dieses Beitrags

Îngrijirea vârstnicilor în străinătate nu reprezintă o misiune ușoară reieșind din din complexitatea factorilor aferenți mutării. În același timp, majoritatea persoanelor reușesc să se descurce cu această misiune. În acest articol ennie relatează care sunt principalele aspecte a unei asemenea munci în Germania.

Cine sunt românii care pleacă să lucreze ca îngrijitori în Germania?

Migrarea românilor în Germania cu scopul de a se angaja în calitate îngrijitor nu mai este o noutate, ci mai curând un trend bine conturat deja. Tot mai multe persoane merg pe această cale – fie este vorba despre îngrijitori calificați care au activat în domeniu și atunci când se aflau în România, fie despre persoanele care au activat în alt domeniu, dar merg în Germania cu scopul de a se recalifica în îngrijitor.

În orice caz, această muncă de îngrijirea vârstnicilor în străinătate nu este o muncă ușoară. Și aici nu vorbim doar despre munca în sine, ci despre întregul proces de emigrare. Pregătirea actelor, migrarea în sine, adaptarea – acestea sunt lucruri cu care ennie are tangență zilnic. Anume din acest considerent ennie relatează în acest articol câteva dintre aspectele principale pe care o presupune îngrijirea vârstnicilor în străinătate.

Cine este un îngrijitor bătrâni la domiciliu în Germania?

Un îngirjitor adevărat este o persoană care are grijă de oameni fie bolnavi, fie bătrâni în schimbul unei recompense de bani (salariu). Astăzi, angajarea unui asistent este o situație destul de răspândită în Germania, deoarece o bună parte din familiile germanie nu au posibilitatea de a îngriji persoana dragă lor, dar care are nevoie de îngrijire și asistență continuă.

Germanii preferă mai des angajarea unui îngrijitor individual, decât contractarea unei agenții, de exemplu. Plus la aceasta, sistemul de îngrijire de stat este unul destul de specific și imperfect în Germania. Acest lucru determină cererea mare la serviciile îngrijitorilor, în special a îngrijitorilor din Europa de Est, inclusiv din România.

Munca de îngrijire a bătrânilor nu este una ușoară, dar poate fi numită, cu siguranță, una aducătoare de folos și creare de valoarea. Pentru pacientul pe care îl îngrijiți lucrul dumneavoastră este de neprețuit, deoarece are valoare vitală pentru existența pacientului, de fapt. Responsabilitățile îngrijitorilor în Germania nu sunt unele absolut diferite decât cele din alte țări sau regiuni. În continuare ennie descrie și acest aspect.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Ce trebuie să faceți în calitate de îngrijitor bătrâni la domiciliu în Germania?

Pentru început, este necesar să înțelegeți că responsabilitățile și, respectiv activitățile pe care le veți prelua sunt stabilite în funcție de starea pacientului și în funcție de preferințele individuale a angajatorului. Aceste criterii depind de mulți factori: vârsta unei persoane, diagnostic, greutate etc. Mulți experți recomandă documentarea îndatoririlor unui asistent medical, adică preîntocmirea unui contract de muncă, care descrie în detaliu programul de lucru al personalului, salariile și atribuțiile acestuia.

Responsabilitățile îngrijitorului care are grijă de o persoană bătrână mobilă:

Principala sarcină a îngrijitorului unei persoane în vârstă este de a monitoriza starea de sănătate a acestuia și de a oferi asistență în ceea ce privește îngrijirea și mișcarea. De asemenea, îndatoririle ei includ monitorizarea și asistența la administrarea medicamentelor.

Iată care sunt, pe scurt, principalele atribuții în acest context:

 • Ajutor la plimbarea prin casă.

 • Îngrijirea pacientului: curățarea urechilor, pieptănarea, îmbrăcarea.

 • Prevenirea escarelor.

 • Hrănire.

 • Asistență în luarea unei poziții confortabile pentru o persoană.

 • Dacă o persoană are probleme cu activitatea intestinelor, atunci asistenta este obligată să facă în mod regulat clisme pentru a preveni apariția constipației.

În cazul în care pacientul este imobilizat la pat, atunci îngrijitorul are mai multe responsabilități. Iată care sunt principalele responsabilități în acest sens:

 • Schimbarea lenjeriei de pat.

 • Schimbarea scutecelor.

 • Schimbarea navelor.

 • Baie.

 • Controlul igienei personale.

 • Masaj.

 • za-lezhachimi.jpg

Astăzi, mulți ]îngrijitori  îndeplinesc rolul nu numai de a ajuta la îngrijirea unei persoane bolnave, ci și de a-și asuma responsabilitatea îngrijirii casei: curățarea, spălatul, curățarea prafului, spălarea podelei și a vaselor, gătit, cumpărarea de alimente și medicamente.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

De ce în Germania se acordă un rol special rutinei zilnice a persoanelor îngrijite?

O asistentă adevărată nu este cea care este prezentă în camera pacientului, citind indiferent o carte sau privind la telefon. Acesta este un asistent și un însoțitor grijuliu pe care se poate baza întreaga familie. În ciuda stresului fizic și moral puternic, este întotdeauna prietenos și corect,precisă și capabil să răspundă rapid și să ia decizii, să ofere primul ajutor. Mai mult decât atât, însăși îngrijitorul trebuie să aibă o sănătate bună și rezistență, deoarece „a merge în concediu medical” înseamnă a lăsa singur un pacient neajutorat până când este luat un înlocuitor. Anume din aceste considerente angajatorii din Germania precaută îngrijitori capabili să ofere pacienților o rutină zilnică de calitate. Acesta nu este un lucru de mirat – o asemenea rutină presupune mai multe avantaje. Despre o parte din aceste avantaje ennie relatează în continuare.

Îmbunătățește calitatea vieții:

A urma o rutină zilnică nu înseamnă a avea un program rigid. Se referă la realizarea acelorași activități, treburi sau sarcini în jurul aceleiași ore în fiecare zi. Odată cu vârsta, mulți vârstnici își pierd capacitatea de a gândi, de a învăța și de a-și aminti clar. A avea zile structurate îi ajută pe seniori să facă toate lucrurile necesare, cum ar fi gestionarea medicamentelor, mese regulate nutritive și igiena zilnică.

Reduce anxietatea și stresul:

Zilele imprevizibile pot adăuga stres și anxietate bătrânilor pe care îi îngrijiții. Fără o rutină, este ușor pentru persoanele în vârstă să se simtă dezorientate sau nesigure cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare. Urmând un model, bătrânii pot petrece mai puțin timp să-și dea seama ce să facă și mai mult timp făcând activități care oferă sens și plăcere. În cele din urmă, aceste acțiuni de zi cu zi vor deveni parte din memoria corpului lor, ceea ce înseamnă că nu vor trebui să se gândească sau să-și facă griji cu privire la ceea ce urmează în mod conștient.

Crește sentimentul de siguranță și securitate:

Îmbătrânirea poate fi înfricoșătoare, iar pentru mulți vârstnici, necunoscutul poate fi partea cea mai înfricoșătoare. Acest lucru este valabil mai ales dacă au de-a face cu deficiențe cognitive sau fizice. Stabilirea și menținerea unei rutine le permite să prezică și să-și planifice ziua, făcându-i să se simtă calmi, în siguranță și stabili.

Îmbunătățește somnul:

Mulți bătrâni au dificultăți în a adormi. În același timp, somnul calitativ reprezintă un factor important pentru starea de bine a acestora. Din acest considerent, consistența unei rutine ajută la odihnă profundă mai mult și la somn mai adânc. Respectiv, rutina diversificată și calitativă contribuie și la starea de bine generală a bătrânilor.

Acestea sunt principalele aspecte specifice ce țin de îngrijirea vârstnicilor în străinătate, în Germania. ennie a relatat principalele aspecte în așa mod, încât acestea să fie cât mai utile pentru dumneavoastră pe parcursul muncii pe o care o veți presta.

Leonie Strothe
Leonie Strothe
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot