Există mai multe cauze pentru care persoanele vârstnice rămân imobilizate la pat, răniri, atacuri cerebrale, boli cronice cum ar fi artritele sau cancerul. De asemenea, obezitatea sau paraliziile, afecțiuni locomotorii. Însă, indiferent de cauză este foarte important ca ei să primească o îngrijire corespunzătoare, care să le asigure confortul și, mai ales, siguranța. Pentru a îndeplini aceste deziderate avem nevoie de câteva lucruri între care nu regăsim nimic ieșit din comun dar sunt esențiale.
Idei principale pentru îngrijirea vârstnicilor imobilizați la pat
- O saltea de bună calitate care să prevină escarele. Uneori, un pat de spital se poate dovedi extrem de util.
- Perne, mari și mici, care să ofere suport gâtului și capului. Foarte folositoare persoanelor imobilizate.
- Lenjerie și pături care să le țină de cald.
- Între toate acestea, vârstnicii imobilizați la pat vor aprecia cel mai mult … mesele pentru pat. Le sunt foarte utile, chiar necesare.
- Pentru o îngrijire de calitate avem nevoie să programăm și să organizăm foarte bine medicamentația, mesele, schimbarea lenjeriilor, îmbăierea la pat, toaletarea etc. Modul în care aranjăm și combinăm toate acestea ușurează munca îngrijitorului foarte mult dar, cel mai important, asigură vârstnicilor confortul și siguranța de care aminteam mai devreme.
- Menținerea condiției fizice, pe cât posibil. Chiar dacă sunt imobilizați la pat, efectuarea unor exerciții este o componentă esențială în menținerea sănătății lor.
- Îngrijirea și atenția dumneavoastră astfel încât dorințele lor să fie îndeplinite în cea mai mare măsură.
Cum se îngrijesc persoanele imobilizate la pat. Aspecte principale
Există câteva obiective ce trebuie urmărite atunci când îngrijim vârstnici imobilizați la pat. Păstrați-le tot timpul în vedere pentru a vă ușura munca în timp ce obțineți rezultatele așteptate. Verificați tot timpul dacă pielea celui pe care îl îngrijiți este în stare bună pentru a evita eventuale răni și, pentru a fi mai siguri, schimbați des așternuturile. Atunci când faceți acest lucru, urmăriți ca ele ele să fie bine întinse pentru a oferi confortul necesar. Igiena personală a vârstnicului, tratamentul medicamentos, mesele și toate celelalte îngrijiri programați-le pentru a deveni o rutină. Între acestea, încercați atât cât permite starea celui îngrijit să aveți împreună momente de divertisment, activități care vă oferă bună dispoziție amândurora. De mai multe ori pe parcursul zilei, ajutați să se repoziționeze.
Evitarea escarelor
Pe măsură ce îmbătrânim, pielea devine mai subțire și în consecință, sensibilă. Crește simțitor pericolulul zgârieturilor sau rănilor ce se pot infecta foarte ușor. În aceste condiții evitarea escarelor devine o sarcină dificilă pentru că există mai multe cauze a apariției lor mai ales că se pot infecta, creând astfel complicații. Așadar, evitarea lor este un obiectiv important.
Iată câteva cauze:
- Păstrarea aceleiași poziții pentru un timp prea îndelungat pune presiune prea mare pe o anumită zonă a corpului.
- Dacă vârstnicul este slăbit, există puțină grăsime în zonele osoase ale corpului ceea ce facilitează apariția rănilor.
- Frecare pielii de pat, toaletă, un scaun sau alte obiecte.
- Hidratarea insuficientă este o altă cauză a sensibilizării excesive a pielii.
- Starea de sănătate precară, cur fi diabetul, slabă circulație a sângelui, boli vasculare și altele pot afecta sănătatea și mai ales, integritatea pielii.
Escarele se pot dezvolta în ore sau zile, majoritatea vindecându-se după un tratament adecvat. Însă, unele nu se tratează niciodată. Semnele care apar înainte sunt: schimbarea culorii sau texturii pielii, umflături, drenaj asemănător puroiului, zone care se simt mai calde sau mai reci la atingere sau foarte sensibile. Gravitatea este variată, de la simple iritații până la afecțiuni foarte serioase mușchilor sau chiar a oaselor.
Cea mai recomandată metodă pentru a le evita este repoziționarea la fiecare două ore. Nu este 100% sigură dar faceți tot ce este posibil pentru a ține vârstnicul hidratat, bine hrănit și repoziționat la fiecare două ore. Doctorul poate recomanda creme sau alte măsuri pentru a menține integritatea pielii, așa că este o foarte bună idee să discutați imediat cum apar semnele despre care vorbeam mai devreme. Pentru orice eventualitate, experiența a dovedit că crema contra bătăturilor ajută foarte mult în astfel de cazuri. Evident, cu cât mai repede se tratează, cu atât mai bine.
Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.
Păstrați lenjeria cât se poate de curată
Complementar, dacă vârstnicul folosește scutece pentru seniori sau pad-uri, aveți grijă să le schimbați cât mai curând. Dacă urina sau fecalele ajung pe așternut schimbați-l imediat și lăsați-l în apă caldă cu detergent, înainte de a fi introdus în mașina de spălat rufe.
Există o anumită tehnică pentru schimbarea lenjeriei cuiva imobilizat la pat dar nu intrăm în detalii aici, acesta fiind subiectul unui articol separat pe care îl găsiți la Ennie.ro
Igiena personală
Dacă vârstnicul nu se poate îmbăia singur, puteți folosi scaunele speciale pentru baie sau, dacă situația nu permite, puteți folosi un burete de baie umed, șampoane uscate care nu necesită limpezire. Unghiile de la mâini și picioare trebuie tăiate regulat, în primul rând pentru a evita zgârieturile. Igiena orală este și ea importantă, așa că este o bună idee să păstrați lângă cel pe care îl îngrijiți un set care să cuprindă: periuță și pastă de dinți, un castron cu apă, un castron în care să scuipe apa. Dar, per ansamblu, metodele prin care asigurăm igiena personală a celui imobilizat la pat depinde de condiția sa fizică, așadar trebuie să ne adaptăm fiecărui caz în parte.
Monitorizarea pieptului și plămânilor
Dim moment ce sunt imobilizați la pat, vârstnicii sunt expuși acumulării de lichid în plămâni și congestia pieptului. Dacă nu sunt monitorizate, se poate ajunge la pneumonie și infecții virale.
Ambientul locuinței
Vârstnicii au o stare de disconfort fizic și psihic din cauza imobilizării la pat, la care se pot adăuga durerile sau alte probleme de care persoana respectivă suferă. În asemenea context, menținerea unui ambient curat, igienic și vesel este esențială. Asigurați-vă că iluminarea este cea necesară, au cele necesare la îndemână și camera este bine aerisită. Reduceți zgomotul pe cât posibil.
Relaționați cu vârstnicii imobilizați la pat
Singurătatea și senzația că sunt abandonați sunt des întâlnite la vârstnici, mai ales în cazul celor imobilizați la pat. Îngrijitorii trebuie să le arate că ei sunt apreciați și îngrijiți. Vorbiți cu ei despre gândurile pe care le au, implicați-i în jocuri de masă, implicați-vă în hobby-urile lor sau chiar citiți-le dacă nu pot ei singuri. Ideea principală este aceea de a îi ține implicați, activi și a le păstra o stare de bine.
Mișcare, pe cât posibil
Orice exercițiu fizic pe care îl puteți face cu vârstnicul aflat în pat este benefic. Aici includem orice mișcare pe care o poate face dar, mai ales, cele recomandate de fizioterapeut. Trebuie avut grijă să respectați cu strictețe indicațiile sale. Pe termen lung, exercițiile fizice ajută foarte mult la prevenirea escarelor dar și atrofierea mușchilor.
Importanța rutinei în îngrijirea vârstnicilor imobilizați la pat
Cei imobilizați pierd foarte ușor noțiunea timpului iar pentru îngrijitori multitudinea sarcinilor cu consum mare de timp face ca ziua să treacă într-o clipă. De aceea este atât de important să păstrați organizarea activității, ca pe o rutină. Dacă încă nu vi se pare atât de importantă, iată câteva dintre avantaje.
- Rutina zilnică vă ajută să păstrați evidența medicamentației, hidratării, meselor și orelor de odihnă.
- Vă ajută să reduceți stresul prin predictibilitatea și structurarea activităților.
- Crește sentimentul de siguranță și securitate personală.
- Prin a face același lucru în fiecare zi la aceeași oră este foarte util vârstnicilor care suferă de demență sau au alte probleme cognitive.
- Programarea, secondată de o bună organizare, dă șanse sporite îngrijitorilor să se preocupe de ei înșiși. Știind că în anumite zile, la anumite ore aveți timp numai pentru dumneavoastră vă conferă tonusul necesar și odihna necesare pentru compensarea efortului depus.
Probabil că ați sesizat deja pe parcursul acestui articol că în cazul îngrijirii vârstnicilor imobilizați la pat nu există o metodă clasică și clară, fiind necesară adaptarea dumneavoastră la starea în care se află persoana îngrijită. Din experiența Ennie.ro, respectarea indicațiilor medicului și fizioterapeutului, rutina și implicarea prin comunicare continuă cu cel de care aveți grijă constituie un întreg de care beneficiază atât vârstnicul cât și dumneavoastră.