Îngrijirea bătrânilor în Germania ca activitate comercială

Aspecte importante
Inhalt dieses Beitrags

Desfășurarea unei activități comerciale în mod independent prezintă numeroase avantaje pentru îngrijitorii români din Germania,  atât din punct de vedere financiar dar, mai ales, al organizării muncii. ennie relatează aici despre modul în care poate fi organizată o asemenea activitate.

Îngrijitoare în Germania - care tip de angajare este mai oportun?

Numărul de îngrijitori români care vin în Germania crește constant, iar tot mai mulți dintre aceștia ajung să lucreze pe cont propriu. O asemenea abordare permite îngrijitorilor independenți să câștige mai mult și, în plus,  să se organizeze mult mai eficient profesional dar mai ales în plan personal. Până la urmă, îngrijitorii de bătrâni din  Germania înregistrați cu activitate comercială în această țară au un set de avantaje, față de alte situații cum ar fi, de exemplu, angajarea printr-o agenție.

Așa cum bine știm, niciun avantaj nu vine fără dezavantaje. Iar cazul de față nu face nici el excepție având provocările lui, cu precădere la începuturi. Anumite dificultăți formal, precum și anumite provocări pe parcurs – găsirea clienților, partea birocratică a activității, etc. Și aici intervine ennie având specializarea și cunoștințele necesare pentru a face conexiuni între îngrijitori și angajatori, astfel că îngrijitorii bătrânilor în Germania sunt încurajați și ajutați să facă această activitate în mod independent dar mai ales, legal.

În vederea faptului că munca de îngrijitoare cu activitate comercială devine tot mai populară, în acest articol ennie relatează despre specificul acestei activități în Germania – formalități, costuri, condiții. Continuați să citiți pentru a afla toate informațiile importante despre modul în care puteți deveni îngrijitori în Germania fiind înregistrați cu activitate comercială.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Îngrijitori pentru bătrâni în Germania - înregistrarea activității comerciale

Germania este o țară în care formalitățile sunt foarte importante și trebuie aranjate într-un mod corect. Anume din acest considerent, odată ce v-ați decis că doriți să practicați o activitate independentă, primul pas pe care trebuie să-l faceți este înregistrarea ei. Un aspect important la acest capitol, constă în faptul că pentru a putea derula acest proces de înregistrare, nu este necesar să dețineți un anumit nivel de cunoaștere a limbii germane.

Deși nu este obligatorie cunoașterea limbii germane pentru a perfecta formalitățile amintite mai înainte, trebuie avut în vedere faptul foarte important că va fi destul de complicat, și de aici denotă că și mai puțin profitabil, să desfășurați o asemenea activitate fără a cunoaște limba măcar la un nivel acceptabil. Așa cum spuneam, va trebui să aveți grijă de toate formalitățile dar să începem în ordine.  Pentru a vă înregistra activitatea independentă de prestare a serviciilor de îngrijire a bătrânilor (de fapt, a oricărei activități independente) este necesar să mergeți Gewerbeamt sau pe înțelesul tuturor, Biroul Autorizare Activități Comerciale, în circumscripția în care aveți domiciliul. Va trebui să completați un formular tipizat, în care veți indica toate datele personale și datele aferente activității pe care o veți desfășura.

Care sunt actele necesare pentru a vă înregistra activitatea independentă?

Din experiența ennie, majoritatea îngrijitorilor care vin din România își pun întrebarea dacă este nevoie să dețină o anumită diplomă de studii pentru a putea înregistra activitatea individuală de îngrijire bătrâni la domiciliu în Germania. Nu este obligatoriu să aveți o diplomă anume pentru a face acest lucru. Așa cum ați auzit și în alte cazuri din diferite domenii de activitate, necesitatea diplomei este un subiect pe marginea căruia speculează activ intermediarii care “ajută” la înregistrarea activității independente.

În cazul în care aveți anumite diplome, sunt binevenite și puteți să le atașați – cu siguranță nu vor fi de prisos. Dar nu numai diplomele, ci și orice alte acte, premii, recunoașteri care confirmă formarea sau specializarea dumneavoastră profesională. În ceea ce privește taxele acestor formalități, vorbim despre sume cu adevărat modeste cuprinse undeva între 15 și 40 EUR. Este bine de știut acest lucru deoarece intermediarii care vă oferă „ajutorul” motivează anumite costuri deloc neglijabile ca fiind taxe.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Obținerea Codului Fiscal

Odată ce v-ați decis să desfășurați o muncă de îngrijire bătrâni la domiciliu în Germania într-un mod individual, veți avea nevoie de un cod fiscal așa cum există în orice țară. Partea bună este că în Germania, procesele sunt destul de bine automatizate în favoarea muncitorilor legali. Odată ce depuneți cererea de înregistrare la Biroul Autorizare Activități Comerciale (Gewerbeamt), această instituție face cunoscută în mod automat Administrației Financiare (Finanzamt ) înregistrarea activității independente, fără a fi nevoie ca dumneavoastră să mergeți spre a face cerere.

Ca timp de așteptare, de obicei, durează de la 4 până la 6 săptămâni pentru a obține acest cod fiscal. Aici, tot din experiență ennie, există un aspect important de menționat. Deoarece obținerea acestui cod fiscal durează ceva timp, anumiți escroci promit coduri fiscale obținute rapid în schimbul unei sume cuprinse între 100 – 200 EUR. Pentru dumneavoastră este doar o metodă sigură de a pierde bani și timp – scurtătura promisă nu există – astfel că nu veți obține nicicând codul fiscal în acest mod.

Ce urmează după înregistrare?

După ce parcurgeți integral procedura de înregistrare, veți putea începe munca dumneavoastră în calitate de îngrijitori bătrâni la domiciliu. Însă nu înseamnă că formalitățile s-au finalizat și urmează ca pe durata activității independente desfășurate să aveți grijă de toate facturile și formalitățile aferente. Sau, dacă vreți spus altfel, contabilitatea primară care este relativ ușor de făcut. Un rol important revine facturării TVA.

Conform legislației germane, în cazul în care într-un an fiscal obțineți venituri până la 17.500 EUR, nu va trebui să vă declarați ca plătitor TVA. Dar din experiența noastră de până acum, odată cu dezvoltarea dumneavoastră profesională și personală, suma aceasta va fi depășită. De aceea, ar fi recomandat să luați în considerare și opțiunea în care va trebui să achitați TVA. O bună organizare și un plan gândit bine nu numai că vă vor scuti de stres dar vă aduc și mai mulți bani în buzunar. Nu neglijați acest aspect!

Asigurarea de sănătate

Indiferent dacă prestați o muncă independentă sau sunteți angajat, în Germania aveți obligația de a avea asigurare medicală. Pentru aceasta, trebuie să fiți asigurat în mod regulat la o Casă de Asigurări de Sănătate din Germania. Aici, iarăși, totul este organizat bine – mai ales dacă aveți statut de asigurat medical în România. Trebuie doar să obțineți o adeverință, care atesta faptul că sunteți înregistrat de sistemul de asigurări medicale din România – adică, Formularul S1 (anterior formularul E 104).

Activitatea independentă fictivă

Este important să înțelegeți că activitatea independentă nu se rezumă doar la înregistrarea formală. Pentru a putea considera că într-adevăr sunteți îngrijitori în Germania cu activitate comercială, este necesar să o desfășurați în mod real. Acest lucru ar însemna că vă alegeți clienții individual, vă faceți propriul grafic de lucru de sine stătător, etc.

De asemenea, un alt aspect important – în afară de impozite, nu plătiți nimănui nici un procent, respectiv comision din veniturile pe care le obțineți, nu sunteți dependenți de plăți către agenții, de exemplu.

Foarte important și de aceea este necesar de menționat aici, că practicarea unei activități individuale fictive se pedepsește prin lege. Dacă se va dovedi acest lucru,  va trebui în acest caz să plătiți retroactiv toate contribuțiile la asigurarea socială și impozitele pe salariu.  Pe lângă aceasta, există și posibilitatea unei amenzi cu adevărat usturătoare – de până la 500.000,00 (cinci sute mii) de euro.

Germania - locul potrivit pentru a începe o activitate comercială independentă

De fapt, nici nu aveți  motive de a practica o activitate comercială fictivă în Germania – sistemele și procedurile funcționează îndeajuns de bine pentru a vă susține să practicați servicii de îngrijire la domiciliu independente. Chiar și partea formală este una destul de prietenoasă, fiabilă și ușor de realizat.

În acest articol ennie a descris detaliile importante, aferente procesului de înregistrare și desfășurare a activității comerciale independente în Germania. Totul este mult mai simplu decât pare la prima vedere – printr-o muncă onestă și nivel profesional ridicat veți reuși să deserviți clienții cu brio, și ca drept urmare vă veți dezvolta atât în plan profesional cât și financiar.

Julia Gries
Julia Gries
Bună ziua dragă cititorule, numele meu este Julia din echipa ennie. Eu scriu articolele din ghidul nostru, care structurează cunoștințele noastre despre îngrijirea la domiciliu și le transmit cititorilor noștri.
4.9/5 - (12 votes)
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot