Locuri de muncă îngrijire bătrâni

Specificul acestei munci în Germania
Inhalt dieses Beitrags

Tot mai multe familii din Germania apelează la serviciile îngrijitorilor. Aceasta este soluția cea mai bună pentru a își îngriji bătrânii din familie fără a renunța la anumite lucruri. Celor care vor să facă această meserie, Germania le oferă o multitudine de posibilități prin numărul mare de cereri existente.

Tot mai mulți bătrâni din Germania au nevoie de asistență la domiciliu

Chiar dacă la prima vedere poate părea că oamenii în vârstă reprezintă doar o mică parte din populația Germaniei, datele oficiale contrazic această aparență. Conform statisticilor recente, circa 27% dintre cei care locuiesc în Germania, au o vârstă de peste 60 de ani iar această cifră este în creștere. Dintre aceștia, peste 80%  au nevoie de ajutor constant din cauza condiției lor fizice precare sau a anumitor boli. Este evident că în acest context apar tot mai multe locuri de muncă pentru îngrijitori în Germania; Ennie.ro vă informează despre specificul acestei ocupații atât de căutate în prezent.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Locuri de muncă - îngrijirea bătrânilor la domiciliu în Germania

Spre deosebire de România, angajarea îngrijitorilor pentru bătrâni la domiciliu în Germania este o practică obișnuită, chiar cu tradiție am putea spune. Conform legislației, puteți obține un asemenea loc de muncă în 2 moduri. Primul,  ar fi stabilirea relației angajat – angajator dintre dumneavoastră și rudele bătrânului, sau, în al doilea caz, direct între dumneavoastră și persoana pe care urmează să o îngrijiți, cu acordul ei scris.

Serviciile de asistentă medicală la domiciliu a bătrânilor în Germania: Descriere

După toate aparențele, cea mai bună modalitate pentru a asigura confortul celor în vârstă este angajarea unei terțe persoane, denumită asistent sau îngrijitor bătrâni, persoane vârstnice. O bună parte a familiilor germane îmbrățișează această idee. Această muncă, de îngrijitor a unui bătrân în Germania, are o dificultate peste medie pentru că include nu numai asistență fizică, ci și psihologică pentru pacient. Fie și numai în urma acestui aspect, Ennie vă recomandă ca volumul specific de muncă să se negocieze cu angajatorul înainte de începerea activității și să fie precizat în contract. Și dacă tot a venit vorba, iată și principalele atribuții ale unui îngrijitor sau îngrijitoare a bătrânilor la domiciliu:

 • ajutați la menținerea rutinei zilnice a pacientului, care include alimentația și administrarea medicamentelor după un anumit program.
 • ajutați la crearea confortului. Este necesar să se efectueze proceduri de igienă, precum și să însoțiți bătrânulla plimbare, atât timp cât nu contravine recomandărilor medicului.
 • ajutați la menținerea curățeniei în cameră. Aerisirea, igiena camerei și a lenjeriei de pat sunt condițiile principale pentru îmbunătățirea sau menținerea stării pacientului.

Atribuțiile asistentei sau asistentului pot include și un program, plăcut atât pentru dumneavoastră cât și pentru vârstnic, de divertisment: conversații, citirea cărților, vizionarea programelor TV sau alte activități specifice celor de vârstă înaintată. Dacă pacientul se poate deplasa fără mari dificultăți, putem adăuga vizitele la teatre, cinematografe, magazine etc. Toate aceste servicii pe care le faceți ca îngrijitor al unui bătrân în Germania se negociază separat, de la caz la caz.

Ceea ce trebuie să oferiți dumneavoastră: o formă fizică bună, rezistență la stres, răbdare și un caracter calm.

Locurile de muncă pentru îngrijirea bătrânilor - profesioniștii, tot mai căutați

Îngrijireabătrânilor necesită adesea nu numai răbdare, ci și abilități speciale. Din diverse motive, rudele nu pot oferi întotdeauna un nivel adecvat de asistență unui membru al familiei și astfel devine oportună angajarea asistenților sau îngrijitorilor, precum dumneavoastră. Dacă printre alte calități și aptitudini necesare se regăsesc seriozitatea, onestitatea și dorința de perfecționare, veți găsi ușor și repede un loc de muncă. În Germania,  îngrijitorii pentru bătrâni cu aceste calități sunt foarte apreciați și valorează cu adevărat mult.

Când decid familiile germane să angajeze un îngrijitor la domiciliu?

Din experiența ennie.ro, este nevoie de profesioniști pentru îngrijirea la domiciliu în diverse cazuri dar principalele situații ar fi următoarele:

 • pentru persoanele cu dizabilități;
 • în tratamentul ambulatoriu al bolilor grave;
 • în perioada de reabilitare după externarea din spital;
 • pentru persoanele în vârstă cu pierderea parțială sau totală a independenței.

În prezent, îngrijitorii bătrânilor sunt solicitați peste tot în Germania, atât în familii vorbitoare de limbă germană, dar și altele, cum ar fi cea rusă. Nu există suficient personal de serviciu în țară, astfel încât angajatorii reduc adesea standardele pentru cei care vor să practice această meserie. Însă, fără abilitățile și pregătirea necesară, este imposibil să se ofere îngrijire corespunzătoare. Prin urmare, păstrarea acelui loc de muncă este cu atât mai sigură cu cât pregătirea dumneavoastră este mai înaltă.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Care sunt cerințele locurilor de muncă pentru îngrijitorii bătrânilor în Germania?

Munca aceasta presupune o parte din munca unei asistente, a unei gospodine și a unui psiholog. Toate combinate în așa fel încât persoana în vârstă să fie asistată corespunzător din toate punctele de vedere.  Sarcinile specifice sunt stabilite de angajator, în funcție de situația existentă a fiecărui caz în parte. O persoană în vârstă are nevoie de ajutor consistent la treburile casnice și la organizarea activităților de agrement. În alt caz, un pacient imobilizat la pat are nevoie de îngrijire completă.

Lista sarcinilor aproximative  pentru îngrijitorii bătrânilor în Germania:

 • Lucrări casnice – cumpărături, gătit, spălat vase, spălat și călcat haine, curățenie în
 • Activități curente – transferul în scaun cu rotile, îmbrăcarea / dezbrăcarea, pieptănarea etc.
 • Proceduri de igienă – sprijin în timpul toaletării personale, mai ales în cazul pacienților imobilizați la pat, asistență în administrarea nevoilor naturale, schimbarea scutecelor, îngrijirea
 • Respectarea prescripțiilor medicale – controlul administrării medicamentelor, rutinei zilnice și alimentației.
 • Manipulări sanitare și de altă natură – schimbarea bandajelor, prevenirea escarelor, hrănirea etc.

Asistența psihologică a asistentului

O sarcină importantă a locurilor de muncă îngrijitori bătrâni în Germania este asistența psihologică. Pentru vârstnicii imobilizați la pat, aceasta poate consta în conversații, lectură, vizionare de filme împreună. Dacă o persoană se poate deplasa, trebuie însoțită pentru plimbări la cinema, teatru și în alte locuri publice sau acolo unde dorește să meargă.

Uneori, sarcinile personalului pot include conducerea unei mașini, îngrijirea animalelor de companie sau a plantelor.

În acest context, pentru a putea candida la un loc de muncă precum cele ce presupun îngrijirea bătrânilor, trebuie să aveți două calități principale:

 • Răbdare. Munca unui îngrijitor este asociată cu stresul emoțional. Răbdarea și rezistența la stres sunt cruciale în acest sens.
 • Forță fizică. Pacienții în condiții grave trebuie ridicați, răsturnați, uneori chiar transportați. Este nevoie de putere și pregătire.

Atenția, diligența, responsabilitatea și capacitatea de a lua decizii rapide sunt de asemenea importante. În afară de aceste criterii de selecționare a viitorilor îngrijitori de bătrâni, la majoritatea locuri de munca se cere un anumit nivel de cunoaștere a limbii germane; uneori ridicat, alteori este mai puțin lipsit de importanță.

Ce nu este obligatoriu pentru a putea candida la îngrijirea bătrânilor?

În pofida a ceea ce s-ar putea crede, nu este necesară o diplomă medicală, deși este încurajată. Cert este că îngrijitorii nu trebuie să efectueze proceduri medicale ce necesită pregătire aparte: să măsoare presiunea arterială, să facă injecții etc, (doar dacă acest lucru nu a fost discutat în mod expres cu angajatorul)

Serviciile  îngrijitorilor nu includ treburile casnice care nu au legătură directă cu îngrijirea pacientului:

 • curățenie în subsoluri, garaje, mansarde;
 • curățarea curții de zăpadă;
 • lucrări de grădină;
 • spălarea geamurilor etc

Înainte de a angaja un îngrijitor , angajatorul discută despre responsabilitățile viitoare cu candidatul. Apoi acestea  sunt înscrise în contract.

Condiții de muncă locuri de muncă îngrijitoare în Germania

Îngrijitorul sau îngrijitoarea poate locui separat sau în casa persoanei îngrijite. Pentru pacienții imobilizați la pat sau bătrâni, a doua opțiune este de preferat, având în vedere  că adeseori au nevoie de ajutor imediat.

Cu toate acestea, angajatorul nu are dreptul de a cere îngrijire nonstop din partea personalului. Ca și în cazul altor profesii, conform legislației germane, săptămâna de lucru a unei asistente sau asistent nu trebuie să depășească 48 de ore.

În funcție de programul și sfera atribuțiilor, un îngrijitor câștigă între 1.400 și 3.400 de euro pe lună, la care se adaugă alimente și cheltuieli de călătorie. În orice caz, locurile de muncă  pentru îngrijirea bătrânilor în Germania sunt destul de atractive prin condițiile salariale și mediul în care se lucrează. Trebuie avut  în vedere că specificul acestora, precum și cerințele, pot fi diferite de la caz la caz iar cele descrise în acest articol sunt relevante pentru majoritatea posturilor în îngrijirea bătrânilor.

Leonie Strothe
Leonie Strothe
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot