Locuri de muncă în Germania

Plecări urgente, îngrijire vârstnici – ce trebuie să cunoașteți?
Inhalt dieses Beitrags

Deși lucrurile par cât se poate de simple la prima vedere, o migrare în Germania cu scopul de a lucra în calitate de îngrijitor reprezintă un aspect destul de special. Chiar din acest motiv, ennie relatează în acest articol lucruri importante și utile despre o asemenea călătorie cu scop de muncă în Germania.

Locuri de muncă în Germania, plecări urgente, îngrijire bătrâni

Deși de ceva timp România s-a integrat în Uniunea Europeană, situația economică generală a țării, dar și veniturile cetățenilor încă nu au ajuns la un nivel suficient de bun, pentru a putea asigura un nivel de trai decent. Acesta este unul dintre principalele motive care determină tot mai multe persoane să plece în țări din Uniunea Europeană cu scopuri de muncă bine determinate. Totodată, prestarea muncii de îngrijire ba vârstnicilor la domiciliu reprezintă una dintre cele mai cunoscute munci practicate de către acei români, care totuși au decis să plece în afara țării pentru a-și găsi un job. 

O bună parte din destinațiile pe care le țintesc românii o reprezintă de Germania. O bună parte din femeile care pleacă la muncă din România în Germania merg cu scopul de a presta servicii de îngrijire la domiciliul vârstnicilor. Totodată, procesul de plecare din România în Germania este unul nu atât de simplu precum pare. Și aici nu este vorba doar despre drumul propriu-zis, pe care îl parcurgeți până a ajunge în Germania. Este vorba despre o multitudine de alte aspecte, despre care relatează ennie prin intermediul acestui articol.

Lista cu cerințele generale pentru cei care caută locuri de muncă în Germania cu plecări urgente la îngrijirea vârstnicilor

Deși domeniul îngrijirilor pare a fi un domeniu destul de accesibil și fără un anumit prag de intrare, angajatorii din Germania au un set de cerințe pe care le impun persoanelor care doresc să muncească în calitate de îngrijitori la domiciliul vârstnicilor. Iată care sunt principalele cerințe în acest sens: 

 • cunoașterea limbii germane;
 • educație medicala;
 • experiență în îngrijirea pacientului.

Vom spune din start, deși despre aceste cerințe vorbesc mulți angajatori din Germania, acestea nu sunt obligatorii și nu vin la pachet. Până la urmă, Germania se confruntă în prezent cu un mare deficit de persoane specializate în îngrijire. De aceea, atunci când vine vorba despre îngrijirea la domiciliu a vârstnicilor care nu sunt în stare gravă, angajatorii germani sunt de acord cu ideea de a angaja și persoane fără experiență și studii speciale. Din aceasta reiese faptul că nu trebuie să vă grăbiți și să anulați călătoria în Germania din cauză că nu cunoașteți prea bine germana, sau că nu aveți studii în medicină sau experiență în îngrijire la domiciliu,

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

De ce merită să mergeți din România în Germania pentru a lucra în calitate de îngrijitor?

Uneori, o asemenea călătorie poate fi una deloc simplă și ușoară, începând de la călătoria în sine, ajungând până la perioada de adaptare. Totodată, îngrijitorii români sunt gata să treacă prin aceste dificultăți, deoarece cunosc că beneficiază de următoarele avantaje odată ce ajung să lucreze în Germania:

 • angajare legală, datorită căreia evitați problemele asociate cadrului legislativ;

 • primirea de asistență, atât de la stat, cât și de la angajator – acesta poate fi un permis de ședere sau înregistrarea locuințelor preferențiale;

 • sub condiția unui loc de muncă legal, un angajator din Germania nu poate pur și simplu să vă concedieze de la locul de muncă, chiar și în cazul unei greșeli grave de calcul.

El este obligat să acorde trei luni pentru ca o persoană să-și găsească un nou loc de muncă.

De aceea, munca ca asistent medical în Germania este atât de atractivă pentru îngrijitorii din România. Nu numai că puteți câștiga bani buni, dar, în timp, rămâneți aici pentru rezidență permanentă.

În același timp, chiar dacă avantajele mai sus descrise sunt atractive și reale, fără a cunoaște limba germană la nivel de bază vă va fi destul de complicat să vă acomodați în Germania. Tocmai din această perspectivă, se recomandă să faceți primele eforturi de a învăța limba germană încă înainte de călătoria în Germania.

Ce altceva trebuie să știți atunci când doriți să emigrați în Germania în căutarea locurilor de muncă la îngrijit vârstnici la domiciliul acestora?

Informațiile utile pentru străinii care doresc să lucreze în Germania pot fi găsite pe site-urile oficiale ale orașelor. La urma urmei, fiecare regiune are condiții diferite pentru angajare. Unele orașe germane au programe regionale pentru a atrage persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pe piața muncii.

Dacă angajatorului i-a plăcut solicitantul, atunci pentru ca munca în Germania ca asistent medical să fie legală, trebuie să primiți o invitație. Trebuie să pregătiți următoarele documente:

 • diplomă care indică calificările solicitantului (de exemplu, o diplomă de la o școală de medicină sau cursuri de specialitate promovate) – dacă o aveți;
 • carte de muncă, chiar dacă nu ați lucrat în această profesie;
 • pașaport;
 • dacă sunt disponibile, referințe de la foștii angajatori;
 • fotografie.

Primirea unei invitații oficiale de la angajator ajută la obținerea unui „carton albastru” la ambasadă. Pentru a-l primi, furnizați un contract de muncă, o diplomă. Odată ce călătoria dumneavoastră se finalizează cu brio, când solicitantul ajunge în Germania, dacă postul vacant de asistent medical nu prevede pensiune completă, este necesar să se aranjeze locuința pentru 10 zile. Când toate nuanțele sunt soluționate, felicitări, acum sunteți protejat de legile acestei țări.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Care este pericolul angajării ilegale în Germania

Adesea, chiar și cetățenii UE încearcă să-și facă mai ușor și să obțină un loc de muncă în Germania în mod ilegal. Aceste persoane sunt motivate de anumite atractivității și avantaje aparente pe partea de evaziune fiscală, de exemplu. În același timp, odată ce decideți să lucrați ilegal este necesar să înțelegeți că nimeni nu garantează securitatea muncii sau protecția legală. 

În plus, germanii respectă foarte mult legea și predau adesea imigranții ilegali poliției. Și asta înseamnă o amendă pentru angajator și deportare cu interdicție de intrare în Germania și alte țări UE timp de 5 ani pentru un imigrant ilegal. Și poliția înșiși efectuează în mod regulat raiduri pentru a identifica migranții ilegali.

Cetățenii care caută locuri munca germania plecari urgente ingrijire batrani sunt verificați cu atenție. Dacă o persoană este suspectată că a intrat în Germania pentru a obține un loc de muncă ilegal, aceasta va fi plasată într-un centru de detenție temporară cu deportare ulterioară. Un asemenea scenariu, cu siguranță, nu este scenariul pe care vi-l doriți atunci când, totuși, decideți să călătoriți din România în Germania cu scop de muncă.

Plus la aceasta, este necesar să înțelegeți că în îngrijitorii sunt apreciați destul de mult i bine în Germania. În acest context, mult mai rentabil este să vă angajați absolut legal, chiar dacă va fi vorba și despre anumite taxe. O angajare legală vă garantează nu doar un contract de muncă și securitatea pe partea de primire a salariului pentru munca depusă, dar vă asigură și un anumit nivel de securitate socială în statul în care vă aflați. Comparativ cu acele avantaj nesemnificative pe care le oferă evaziunea fiscală, avantajele angajării legale par a fi cu mult mai atractive și demne de a fi luate în considerare.

Julia Gries
Julia Gries
Bună ziua dragă cititorule, numele meu este Julia din echipa ennie. Eu scriu articolele din ghidul nostru, care structurează cunoștințele noastre despre îngrijirea la domiciliu și le transmit cititorilor noștri.
4.9/5 - (12 votes)
Ähnliche Themen
Există în rândul vârstnicilor credința că de la o anumită etate orice efort, cât de mic, le poate cauza probleme de sănătate. Însă, studiile și cercetările recente relevă exact contrariul, și anume că lipsa activității fizice agravează starea fizică și psihică.
Atunci când cineva caută servicii de îngrijire la domiciliu pentru cineva drag și apropiat, prețurile la servicii reprezintă unul dintre cele mai delicate aspecte în acest sens.
Germania reprezintă o țară cu un specific cultural foarte bine pronunțat. Anume acest specific pune, într-o oarecare măsură, în gardă îngrijitorii din România.
Trustpilot