Mobilizarea și transportul vârstnicilor

Mișcarea și transportul vârstnicilor de către îngrijitori
Inhalt dieses Beitrags

Odată cu înaintarea în vârstă apar din ce în ce mai multe provocări, mai ales din punct de vedere al mobilității. Unii dintre bătrânii pe care îi îngrijim pot avea probleme minore în acest sens iar alții nu se pot mișca deloc. Ajutându-i să treacă peste aceste neajunsuri le păstrăm motivația pentru activitățile zilnice, un lucru foarte important pentru prelungirea și calitatea vieții.

Păstrați persoanele în vârstă active

Atunci când apar primele semne ale unei mobilități reduse, bătrânii tind să se oprească din a fi activi fizic, din teama de a nu se răni. Cu ajutorul doctorului, putem stabili câteva exerciții fizice care să nu îi solicite prea mult și în acest fel își mențin echilibrul, adică ceea ce se tem că au pierdut.

Antrenarea vârstnicilor pentru a folosi aparatele pentru mobilitate

Folosirea acestor instrumente sau aparate pentru mobilitate se învață treptat, vârstnicului fiindu-i necesară o perioadă de acomodare dar mai ales pentru a deprinde mișcările în mod natural. Unele dintre ele necesită întărirea unei părți a corpului, ca de exemplu musculatura din partea de sus a corpului pentru scaunul cu rotile. Pentru a reduce frustrările, trebuie asistați îndeaproape în primele săptămâni.

Identificarea rutelor sigure în spațiile publice

Dacă au probleme de mobilitate nu însemnă că trebuie să stea numai în casă. O plimbare în aer liber sau cina la un restaurant necesită o planificare, o posibilă cercetare în prealabil a locurilor în care urmează să mergeți este indicată. Căutați tot ceea ce vă poate fi de folos, cum ar fi rampele și lifturile.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Câteva indicații utile pentru cei care îngrijesc vârstnici cu mobilitate redusă

  • eliberați locul pe unde urmează să îl mișcați pe cel îngrijit
  • transferul se face pe partea cea mai puternică a celui asistat
  • când îl mutați sau repoziționați, fiți întotdeauna cu fața la el sau ea, la o distanță cât mai mică având toate cele necesare în apropiere
  • îndoiți genunchii, îngenunchiați sau așezați-vă în poziția șezut pentru a ajunge la înălțimea la care lucrați. Păstrați spatele drept și distribuiți greutatea pe coapse și fese, nicidecum pe coloana vertebrală.
  • nu vă răsuciți atunci când vreți să vă întoarceți. Ridicați piciorul și pivotați pe celălalt spre direcția în care vreți să vă deplasați

Repoziționarea unui vârstnic în pat, de pe spate pe o parte

Dacă este necesar, administrați un medicament contra durerii, înainte de a-l mișca. Dacă este posibil, trageți pe cel imobilizat la pat spre dumneavoastră, astfel încât să îl puteți mișca fără a întinde brațele excesiv. Puneți-vă mâinile pe umărul și coapsa dinspre dumneavoastră și rotiți-l încet. Plasați o pernă în spate, pentru suport și alta între picioare dacă doriți să mențineți această poziție. Mergeți în fața vârstnicului îngrijit și trageți ușor spre dumneavoastră umărul aflat în partea de jos. Ajustați perna pentru confort și acoperiți-l cu o pătură.

Schimbarea așternuturilor cu pacientul în pat

Rotiți pacientul spre partea opusă și poziționați-l cu ajutorul pernelor. Rulați așternutul murdar sub cel îngrijit și atașați de saltea colțurile de sus și de jos ale lenjeriei curate. Cea curată întindeți-o bine și îndoiți-o sub pacient, precum și cea murdară. Întoarceți persoana pe partea curată, peste cele două așternuturi, trageți pe cel murdar și întindeți-l pe cel curat, atașând colțurile.

Asistarea vârstnicului pentru schimbarea poziției din alungit în șezut

Mergeți pe partea patului unde persoana dorește să stea.  Dacă este posibil, ridicați capătul patului pentru a ajuta să stea în poziția șezut. Întoarceți pacientul astfel încât să fie cu mâna și picioarele pe marginea patului. Preveniți căderea de pe saltea poziționându-vă foarte aproape de marginea ei. Cereți-i să împingă cu mâna în timp ce dumneavoastră îi rotiți picioarele înspre marginea saltelei. Dacă este posibil, ajustați înălțimea patului pentru ca vârstnicul dumneavoastră să stea în poziția șezut. Țineți genunchii flexibili și spatele drept și pentru a asista ridicați umărul cu o mână iar cu cealaltă mutați piciaorele pacientului în afara patului. Păstrați-vă poziția în fața lui. Asigurați-vă că are o poziție stabilă și că picioarele pot atinge podeaua.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Ridicarea de la șezut la poziția verticală

Verificați dacă cel asistat poartă șosete sau încălțăminte antiderapantă și stați cât mai aproape posibil. Pentru echilibru, plasați-vă picioarele unul înaintea celuilalt și distribuiți greutatea corpului în mod egal. Aduceți pacientul spre margine astfel încât ambele sale picioare să atingă podeaua în totalitate. Pentru ridicare țineți genunchii flexibili și spatele drept.

Dacă trebuie să așezați vârstnicul pe un scaun după ce este ridicat, faceți următorii pași:

  • plasați acel scaun la un unghi de 90 de grade față de partea mai puternică a pacientului
  • în timp ce este în picioare, mișcați persoana înainte și înapoi ca într-o mișcare de dans până când spatele genunchilor pacientului ating marginea scaunului
  • lăsați ușor pacientul spre spate până atinge cotierele scaunului, lăsați-vă în jos păstrând spatele drept

Asistarea vârstnicului în timpul deplasării

Înainte de a păși, susțineți pacientul pentru a își căpăta echilibrul și evitarea unor eventuale amețeli. Sprijiniți vârstnicul poziționând mâna dumneavoastră în jurul mijlocului său. Pășiți alături de el, păstrând ritmul său și observați semnele de oboseală atunci când este cazul. Păstrați calea liberă de orice obiecte și dacă în timpul deplasării simțiți că nu mai aveți putere sau că persoana asistată nu mai poate rămâne în picioare lăsați-vă ușor spre podea și cereți ajutorul. Pe de altă parte, un pacient nu poate folosi singur cârja sau cadrul pentru mers până ce nu arată că poate să le folosească în siguranță.

Folosirea băncii sau scaunului pentru duș

Dacă vârstnicul este prea slăbit pentru a sta în picioare pentru o perioadă mai mare de timp, un scaun sau o bancă pot fi folosite pentru mai multă siguranță în timpul îmbăierii. Persoana nu poate folosi acestea fără a fi asistată. Asigurați-vă că scaunul sau banca sunt bine fixate iar pentru mai multă siguranță puneți un prosop spre a evita alunecarea.

Ceea ce am descris până acum sunt doar noțiuni generale ce pot și ar trebui aprofundate la cursurile pentru îngrijitori persoane în vârstă. Prin acest articol Ennie.ro vă face cunoscută o latură din activitatea dumneavoastră, astfel încât să faceți această meserie la un nivel cât mai ridicat.

Content
Content
5/5 - (12 votes)
Ähnliche Themen
Rolul unei îngrijitoare nu este unul simplu: programul de muncă este încărcat iar munca presupune îngrijirea, acordarea de asistență, supravegherea unei persoane vârstnice.
Am văzut în articolele anterioare pe Ennie.ro cum să oferim asistență vârstnicilor pe care îi îngrijim, mai ales celor cu nevoi speciale. Însă, și mai important, este cum să evităm sau să întârziem afecțiunile grave prin prevenție, în încercarea de a menține o bună stare de sănătate cât mai mult timp posibil. În acest articol Ennie.ro vă oferim câteva sfaturi și idei despre cum să facem acest lucru.
Există mai multe cauze pentru care persoanele vârstnice rămân imobilizate la pat, răniri, atacuri cerebrale, boli cronice cum ar fi artritele sau cancerul. De asemenea, obezitatea sau paraliziile, afecțiuni locomotorii.
Trustpilot