Relația dintre o îngrijitoare de seniori și familie

Importanța relației dintre o îngrijitoare și familia persoanei vârstnice
Inhalt dieses Beitrags

Îngrijitoarea unei persoane vârstnice devine parte din familia apropiată a persoanei îngrijite. Acest lucru este de neevitat, datorită faptului că o îngrijitoare petrece cel mai mult timp cu persoana vârstnică, care este o persoană esențială pentru familia apropiată – copii, frați, soț. Persoana vârstnică, dar și toate aceste persoane, își doresc să se asigure că persoana care intră în viața familiei este o persoană de încredere, responsabilă dar și plină de compasiune, calmă și capabilă să ia deciziile cele mai bune pentru persoana îngrijită. Tocmai de aceea este foarte important să câștigați încrederea familiei și să construiți o relație bună cu aceasta.

Încrederea – elementul cheie pentru familia persoanei vârstnice îngrijite

Dumneavoastră veți petrece mai mult timp alături de persoana îngrijită decât cei mai apropiați membri ai familiei acesteia. Tot dumneavoastră sunteți persoana care se îngrijește de persoana pe care o iubesc dar care este și neajutorată. Practic, dumneavoastră sunteți persoana care vine să suplinească o vulnerabilitate a persoanei îngrijite, dar să rezolve și o problemă foarte mare a familiei acesteia. Tocmai de aceea, atât persoana îngrijită, cât și familia acesteia trebuie să simtă că se pot baza pe dumneavoastră.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Comunicarea eficientă este esențială pentru câștigarea încrederii

Comunicarea dintre îngrijitoarea unei persoane vârstnice și familia acesteia nu poate fi supraestimată. Comunicarea este un element central al relației îngrijitor – persoană vârstnică – familia persoanei vârstnice și încrederea familiei poate fi câștigată printr-o bună comunicare. Pe lângă profesionalism, eficiența cu care vă îngrijiți de persoana vârstnică, un rol important în succesul activității dumneavoastră este dat de modul în care comunicați atât cu persoana îngrijită cât și cu familia acesteia.

Comunicarea nu se referă numai la amabilități generale pe care oamenii le fac ca o formalitate (ne dăm bună-ziua, ne zâmbim, întrebăm cum ne simțim etc.).  Conversația ocazională poate fi utilă pentru a cunoaște o persoană și cu siguranță este parte din viața dumneavoastră de îngrijitor. Dar există mai multe modalități, în care dumneavoastră ca îngrijitor al unei persoane vârstnice puteți comunica eficient cu familia acesteia. Mai jos detaliem câteva recomandări privind modul în care se poate comunica eficient, dar trebuie să aveți în vedere că trebuie să fiți flexibilă și să vă adaptați felului de a fi a fiecărei persoane cu care comunicați.

Fiți dumneavoastră înșivă

Având în vedere că v-ați decis să desfășurați această activitate, este de presupus că sunteți o persoană atentă și grijulie, care știe să întrețină o gospodărie și să aibă grijă de o persoană. Cu toate acestea, și pentru dumneavoastră situația de viață se schimbă și pătrundeți într-o situație cu care nu sunteți familiarizată și cunoașteți persoane noi, dintr-un mediu diferit de al dumneavoastră. De multe ori, din această cauză, este posibil să impuneți la început o distanță între dumneavoastră și persoana vârstnică și familia acesteia, tocmai pentru a menține un oarecare profesionalism. Cu toate acestea puteți fi dumneavoastră înșivă, fără a atinge o familiaritate excesivă. Desigur, locuind în aceeași casă cu persoana vârstnică, o veți cunoaște pe ea și familia acesteia din ce în ce mai bine, și ea vă va cunoaște din ce în ce mai bine pe măsură ce trece timpul, și veți divulga din ce în ce mai multe despre dumneavoastră.

Chiar la începtul activității, puteți povesti, dacă sunteți întrebată, despre familia dumneavoastră sau despre casa, orașul, satul dumneavoastră. Dacă familia vă pune o întrebare nevinovată, cum ar fi „Aveți copii?” sau „Sunteți căsătorită?”, nu există niciun motiv pentru a nu răspunde, cu excepția cazului în care dumneavoastră poate nu vă simțiți confortabil. Nu intrați de la bun început în toate detaliile / probeleme vieții dumneavoastră de familie, dar încetul cu încetul, pe măsură ce petreceți mai mult timp cu persoana vârstnică și cu familia acesteia, se formează o legătură din ce în ce mai strânsă și vă veți cunoaște din ce în ce mai bine.

Fiți sinceră

Îngrijirea bună a unei persoane vârstnice presupune, de asemenea, să fiți sinceră cu pacientul și cu familia. Dacă vi se pune poate o întrebare al cărui răspuns poate nu îl cunoașteți, puteți să răspundeți familiei persoanei îngrijite că nu știți, dar că vă veți strădui să obțineți răspunsul, și apoi depuneți eforturi pentru a afla ceea ce este de interes pentru persoana respectivă. Când aveți răspunsul, sau certitudinea că nu puteți să îl găsiți, sunați membrul respectiv al familiei înapoi și spuneți-i la ce concluzie ați ajuns.

Nu este niciodată acceptabil să nu spuneți adevărul familiei, atunci când vă întreabă ceva legat de persoana vârstnică pe care o îngrijiți. Dumneavoastră veți fi poate cândva în situația de a anunța familia asupra evoluției stării persoanei vârstnice îngrijite, sau chiar să alertați familia în anumite situații în care trebuie să intervină, de exemplu pentru a se asigura că persoana vârstnică primește îngrijirile medicale necesare. De aceea, trebuie să spuneți mereu adevărul familiei, pentru ca aceasta să știe că informațiile pe care le are de la dumneavoastră sunt suficiente și corecte pentru a lua anumite decizii.

De asemenea, nu ignorați niciodată întrebările, deoarece, indiferent cât de irelevantă vi se pare dumneavoastră întrebarea; pentru membrul de familie întrebarea respectivă poate reprezenta o grijă pe care o are și puteți astfel să îi luați o piatră de pe suflet.

 

Arătați că vă pasă

Pentru a arăta familiei persoanei îngrijite că vă pasă adoptați o atitudine politicoasă, respectuoasă și duceți activitățile care vă sunt solicitate la bun sfârșit. La început, adresați-vă atât persoanei îngrijite, cât și membrilor de familie cu „dumneavoastră” și nu treceți la „tu” decât dacă vi se propune acest lucru în mod expres. În Germania formele de politețe sunt foarte apreciate și persoane care se cunosc de mulți ani își pot vorbi folosind „dumneavoastră”.

Întrebați persoana îngrijită dacă este confortabilă sau dacă puteți face ceva pentru ea. Atunci când sunteți lângă ea, intrebați din când în când dacă dorește să o ajutați cu ceva anume, dacă îi puteți aduce ceva sau dacă puteți face ceva pentru ea. Persoana vârstnică îngrijită sigur va relata atitudinea dumneavoastră membrilor familiei sale, și dacă aceștia primesc informații de această natură, vor dobândi și mai multă încredere în dumneavoastră.

Când întâlniți un membru de familie, povestiți-i despre cum se simte persoana în vârstă de care aveți grijă, ce activități a făcut, mai ales cele care ies din rutina zilnică, dacă a avut anumite reacții la tratament etc.

Asigurați membri familiei că sunteți o persoană responsabilă și că poate să se bazeze pe dumneavoastră.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Fraze cheie pe care le puteți utiliza

Fiecare interacțiune cu persoana îngrijită sau cu familia acestei este diferită și nu puteți folosi o metodă unică. Cu toate acestea, există câteva moduri în care puteți răspunde, atât persoanelor vârstnice îngrijite, cât și familiei acesteia, astfel încât acestea să perceapă că preocupările lor sunt ascultate și luate în considerare. Există modalități de a spune același lucru, dar care arată că veniți în întâmpinarea preocupării familiei. Mai jos aveți câteva exemple

Răspuns

Răspuns sugerat

Nu știu. à

Nu știu, dar încerc să aflu ceea ce vă interesează

Nu pot să fac acest lucru. à

Aș putea să fac în schimb următorul lucru.

E proastă situația. à

Îmi pare rău că acest lucru vi se întâmplă.

De ce nu vă calmați? à

Înțeleg de ce sunteți supărat și îmi pare rău. Încerc să vă ajut.

Îmi pare rău că nu vă pot ajuta. à

Ce aș putea face pentru a vă ajuta?

 

Fiți o persoană pozitivă și zâmbitoare

Viața unei persoane vârstnice îngrijite poate fi uneori posomorâtă, poate chiar singuratică. Desigur, acest lucru depinde de la persoană la persoană. Indiferent de situația în care se află persoana îngrijită de dumneavoastră, încercați să nu adăugați la starea sufletească dificilă prin care trece persoana, sau să stricați eventuala bună-dispoziție. Este important ca atât persoana îngrijită cât și familia acesteia să știe că dumneavoastră sunteți o sursă de calm, de bună-dispoziție în casă și că vă străduiți să păstrați echilibrul în viața de zi cu zi a persoanei îngrijite. Asta nu înseamnă că dumneavoastră trebuie să afișați mereu o stare de bună-dispoziție artificială, dar nici nu trebuie să îngreunați situația persoanei îngrijite și a familiei acesteia cu propria dumneavoastră stare de spirit. Când dumneavoastră aveți o zi proastă, propuneți-vă să fiți mereu măcar politicoasă.

 

Când intrați în casa persoanei vârstnice îngrijite, deveniți o persoană extraordinar de importantă chiar și pentru familia acesteia. Dați dovadă de responsabilitate și câștigați încrederea persoanei îngrijite și a familiei acesteia și comunicați cât mai eficient cu acestea. Astfel, veți câștiga chiar dumneavoastră, dacă nu o noua familie, cu siguranță o relație semnificativă pentru viața dumneavoastră.

Julia Gries
Julia Gries
Bună ziua dragă cititorule, numele meu este Julia din echipa ennie. Eu scriu articolele din ghidul nostru, care structurează cunoștințele noastre despre îngrijirea la domiciliu și le transmit cititorilor noștri.
5/5 - (12 votes)
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot