Cei care îngrijesc bătrânii au o activitate cât se poate de nobilă, însă pe alocuri complicată. Pe lângă faptul că îngrijirea bătrânilor necesită anumite calități personale, este important să cunoașteți și cum se face acest lucru, particularitățile, metodele și necunoscutele lui, așa cum se întâmplă în orice domeniu. În acest articol Ennie vă ajută să înțelegeți mai multe despre îngrijirea bătrânilor la domiciliu.
Sfaturi pentru îngrijitori: Cum deveniți prietenul pacientului?
Tinerii care îngrijesc bătrâni sunt adesea speriați de responsabilitatea cu care se confruntă. Totodată, acesta nu este doar cazul îngrijitorilor începători, pentru că și cei experimentați, se confruntă destul de des cu această provocare. Și în această profesie există o mulțime de capcane și subtilități despre care este mai bine să știți în avans. Îngrijitorul sau îngrijitoarea unui bătrân la domiciliu trebuie să poată oferi absolut orice ajutor dar totul începe cu construirea unei relații apropiate și de încredere cu persoana respectivă.
Rudele simt adesea că serviciile unui îngrijitor calificat, chiar dacă sunt destul de costisitoare, sunt mult mai bune decât angajarea unui îngrijitor la început de drum, cu costuri mai mici. Dar nu întotdeauna calitatea este condiționată de nivelul salarial. Fetele tinere care tocmai au intrat în profesie sunt de obicei entuziaste, încercând nu numai să ofere îngrijirea standard dar se străduiesc și să devină un prieten adevărat al elor de care au grijă.
Prin următoarele rânduri, Ennie oferă câteva sfaturi simple, cu care puteți câștiga rapid încrederea unei persoane în vârstă, care sunt îndeajuns de cuprinzătoare pentru a vă ajuta să creați și să mențineți o relație cât se poate de serioasă și durabilă între dumneavoastră și bătrânul pe care îl îngrijiți
Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.
Înțelegerea vârstei
La bătrânețe, de obicei simțurile devin mult mai slabe. Oamenii în vârstă văd, aud și se simt mai rău decât cei tineri iar activitatea mentală se desfășoară mai lent. Prin urmare, este foarte important ca îngrijitorul să poată intra într-un ritm de viață mai puțin obișnuit pentru el sau ea. În niciun caz nu trebuie să certați un bătrân pentru trăsăturile sale fizice, viteza cu care face anumite lucruri sau, în unele cazuri, neîndemânarea. Răbdarea și înțelegerea sunt fundația pe care construiți o relație de prietenie. Este nevoie de autocontrol și ajustarea acțiunilor dumneavoastră în funcție de percepția și gândirea persoanei pe care o îngrijiți.
Ajutorul trebuie să fie moderat
Îngrijirea la domiciliu a unui bătrân creează adeseori îngrijorare fără a o manifesta într-un mod exagerat chiar dacă există motive întemeiate. Bătrânii sunt conștienți de slăbiciunea lor și se luptă zilnic cu ea. Nu trebuie să faceți dumneavoastră absolut totul, în locul persoanei de care aveți grijă. Vârstnicul poate ajunge mult prea ușor la concluzia că puterea și capacitățile sale sunt prea mici, ceea ce îl poate duce la depresie, chiar disperare. În acest sens, este recomandat să oferiți ajutor exact în măsura în care acest lucru este necesar pentru starea de bine a pacientului. Sunteți acolo pentru a îl ajuta, nicidecum pentru a-l substitui!
Arătați interes și evocați emoții
Oamenii în vârstă, prin natura lucrurilor au avut și experiențe neplăcute și de aceea sunt foarte sensibili la falsitatea celorlalți. Ei tratează oamenii cu mare suspiciune, încearcă să găsească o înșelăciune chiar și într-o relație bună. Având în vedere acest fapt, este important să nu le oferiți nici cel mai mic motiv de suspiciune în baza căruia ar putea considera că relația voastră este una bazată pe interese ascunse.
Pentru aceasta, este important să tratați bătrânii cu atenție sinceră, să manifestați interes pentru poveștile pe care vi le relatează și să vă implicați în anumite activități creative și recreative, sau cele preferate de către persoana pe care o îngrijiți. În asemenea circumstanțe, vârstnicul va fi mai predispus să-și deschidă sufletul și mai interesat să petreceți mai mult timp de calitate împreună.
Odată cu experiența, vine o înțelegere aprofundată a modului în care ar trebui să vă comportați cu bătrânii. A deveni prieten este necesar dar este important să nu uităm că aceasta este până la urmă o muncă și toată lumea are limitele sale, care nu trebuie depășite.
Principala recomandare - percepeți corect munca pe care o faceți!
O bună parte din îngrijitorii la domiciliu se percep ei înșiși drept slugi. Evident, în calitate de îngrijitor prestați o anumită muncă prin servirea cuiva, dar cu siguranță, nu este o activitate umilitoare. Din experiența Ennie, cei care lucrează în sectorul serviciilor percep în timp adevărata lor valoare pentru societate, realizând cât de nobilă și importantă este munca lor.
Cel mai important sfat în acest sens este să vă cunoașteți locul și să vă respectați pe dumneavoastră înșivă. Primul nu interferează cu al doilea astfel că atunci când cineva își cunoaște locul, se percepe în mod adecvat pe sine dar și pe ceilalți, are încredere în propria persoană și înțelege perfect ceea ce face. Este important să vă dați seama că munca pe care o faceți zilnic are o valoarea colosală, și nicidecum să nu subestimați valoarea propriilor eforturi. Dar cum rămâne cu necesitatea de a percepe și a respecta subordonarea?
Subordonarea - partea absolut normală a relației din îngrijitoare și angajator
Necesitatea de a înțelege și a percepe corect subordonarea, deși este destul de evidentă, pentru unii devine oarecum dureroasă. Este dificil pentru foști profesori de școală, profesori de grădiniță și pentru angajații instituțiilor medicale de stat, de exemplu, să se obișnuiască cu asta. Datorită experienței și educației lor, aceștia se bucură de interes din partea angajatorilor. Dar adesea încă de la începutul muncii încep neînțelegerile și conflictele pornite tocmai din acest complex de inferioritate, total nejustificat.
Cert este că, în mod tradițional, în societatea românească s-a creat percepția că o asistentă într-o clinică sau un profesor într-o grădiniță să fie figuri destul de puternice. Ei nu cer doar respect pentru ei înșiși (ceea ce este firesc) ci sunt obișnuiți să conducă situația – și toți părinții care au fost vreodată în clinici publice gratuite sau grădinițe știu asta. Și atunci când obțin o poziție mai bine plătită ca dădacă, guvernantă sau îngrijitori, adesea se trezesc în situații care sunt complet de neconceput pentru ei înșiși.
Păstrați limitele personale
Chiar dacă mai sus am vorbit despre importanța stabilirii unei relații de prietenie și încredere între dumneavoastră și persoana pe care o îngrijiți, nu uitați de limitele personale. Până la urmă, nici un loc de muncă nu este veșnic, chiar dacă vă veți atașa de o persoană și veți crea o relație de invidiat, aceasta se poate finaliza, în pofida faptului că nu vă doriți acest lucru. Așa cum, într-o bună zi, s-au terminat și alte relații cu persoane apropiate.
În acest sens, este important să păstrați o anumită distanță. Recomandarea este să creați un echilibru optim dintre viața personală și munca de îngrijire pe care o prestați. În acest mod, nu veți ajunge ca munca să reprezinte toată viața dumneavoastră și că, atunci când veți pierde relația cu bătrânul de care aveți grijă, să intrați în depresie.
Păstrarea limitelor personale funcționează la fel și din perspectiva persoanei în vârstă pe care o îngrijiți. Până la urmă, nu există nici o garanție că nu va trebui să vă mutați la o altă familie. În acest sens, odată ce este păstrată distanța, despărțirea nu va fi una dureroasă nici pentru dumneavoastră, nici pentru bătrânul pe care îl îngrijiți.
Deși în munca celor care îngrijesc persoane în vârstă există numeroase aspecte importante și sfaturi de dat, recomandările pe care le-a prezentat Ennie în acest articol, vă apropie mai mult de profesionalismul de care dumneavoastră trebuie să dați dovadă și de care cei în vârstă au atâta nevoie. Ținând cont de cele citite aici veți reuși să gestionați mai eficient și mai corect relația dintre dumneavoastră și bătrânul pe care îl îngrijiți, astfel încât să vă puteți îndeplini munca fără dificultăți.