Îngrijitorii de bătrâni la domiciliu sunt persoanele în munca cărora comunicarea este foarte importantă și vitală, de fapt. Anume din acest considerent, pentru îngrijitorii din România este important să cunoască germană, acest lucru le ușurează considerabil munca și le oferă șanse de a obține salarii mai mari. În acest articol am comasat un șir de sfaturi pentru ingrijitoarele de persoane varstnice care doresc sa invete limba germana.

Cum învățați limba germană în calitate de îngrijitor la domiciliu în Germania

O bună parte din românii care pleacă la muncă în Germania în calitate de îngrijitori bătrâni la domiciliu, fie au un nivel de germană destul de modest, fie nu cunosc deloc această limbă. Din experiența pe care o avem la Ennie, asemenea îngrijitori formează o parte destul de mare din numărul total de îngrijitori la domiciliu din România, de aceea, prin intermediul acestui articol, Ennie oferă sfaturi pentru ingrijitoarele de persoane varstnice care doresc sa invete limba germana.

Definiți obiectivele principale

Pentru început, determinați de sine stătător ce anume și de ce doriți să învățați. Trebuie să stabiliți un obiectiv și un interval de timp în care doriți să-l atingeți. Este foarte important ca acestea să fie obiective specifice, deoarece presupuneri precum „Vreau să învăț limba germană mai repede” vor fi ineficiente. Va fi mult mai ușor să finalizați sarcini mai mici, dar bine definite – de exemplu, „Într-o săptămână voi învăța să număr până la o sută”. 

 

Dacă doriți să învățați din cărți, vă puteți stabili un obiectiv de a finaliza anumite materiale la un moment dat, cum ar fi o secțiune pe săptămână sau o pagină pe zi. Un astfel de sistem de învățare îi ajută pe oamenii cărora le este greu să studieze sistematic sau au predispunerea să părăsească rapid ceea ce au început, deoarece fiecare sarcină finalizată oferă o mare plăcere și, în același timp, îi motivează să lucreze în continuare.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Manualele nu sunt întotdeauna cea mai bună soluție

Există o mulțime de metode de învățare a limbilor străine și fiecare ar trebui să aleagă modalitatea și metoda de predare care corespunde cel mai bine așteptărilor și funcționează în practică. Manualele tradiționale pentru învățarea unei limbi cu siguranță nu sunt potrivite pentru toată lumea, mai ales dacă decideți să învățați o limbă într-un mod de sine stătător. De asemenea, trebuie de menționat aici că manualele sunt scrise pentru toată lumea și, de obicei, se concentrează pe diferite abilități în mod egal. 

 

Ca rezultat, este posibil ca manualele să nu fie relevante pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească abilitățile lingvistice. Acesta este adesea cazul îngrijitorilor care caută cuvinte legate de viața de zi cu zi și care doresc să-și îmbunătățească capacitatea de a vorbi și de a înțelege rapid în primul rând. 

 

Dacă vă plac noi moduri de a învăța o limbă, atunci vă recomandăm să utilizați aplicații mobile. Aplicațiile mobile se dovedesc a fi mai ajustate necesităților utilizatorilor decât manualele tradiționale. Plus la aceasta, acestea sunt mai accesibile, nu va trebui să purtați după dumneavoastră manuale, ceea ce este mai mult decât comod, în special că lucrul îngrijitorilor, în special la primele etape, presupune necesitatea unui grad ridicat de mobilitate.

Cursuri speciale de germană pentru îngrijitori la domiciliu

Pe des se practică de către îngrijitorii din România și participarea la cursuri specializate fie de învațare a limbii germane de la zero, fie de perfecționare a nivelului de limbă deja deținute . Astfel de cursuri sunt dezvoltate în conformitate cu nevoile persoanelor care vor lucra ca îngrijitori în Germania. Acoperă subiecte precum întâlniri, familie, activități zilnice, sănătate și bunăstare, îngrijire și multe altele. Grupul este format de obicei din 6 până la 10 persoane. Pe parcursul sesiunilor, participanții vorbesc, simulând posibile situații care pot apărea în munca lor.

Cursuri de specialitate

Pe des se practică de către îngrijitorii din România și participarea la cursuri specializate fie de învațare a limbii germane de la zero, fie de perfecționare a nivelului de limbă deja deținute . Astfel de cursuri sunt dezvoltate în conformitate cu nevoile persoanelor care vor lucra ca îngrijitori în Germania. Acoperă subiecte precum întâlniri, familie, activități zilnice, sănătate și bunăstare, îngrijire și multe altele. Grupul este format de obicei din 6 până la 10 persoane. Pe parcursul sesiunilor, participanții vorbesc, simulând posibile situații care pot apărea în munca lor.

Metode de învățare a limbii germane pentru îngrijitorii de bătrâni la domiciliu

Există mai multe metode diferite de a învăța germana chiar și de sine stătător. Diferite metode se potrivesc diferitor persoane. Mai jos sunt sfaturi și trucuri de la Ennie.ro pentru a vă ajuta să învățați limba germană mai eficient și mai rapid.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Vizionați desene animate în germană

De ce anume desene animate? Motivul este unul simplu de fapt. În cadrul desenelor animate, discursul este simplu și clar, datorită acestui lucru puteți învăța cuvinte de bază și construcții scurte simple din punct de vedere gramatical. De asemenea, este ușor să înțelegeți sensul comunicării chiar dacă nu cunoașteți cuvintele, deoarece personajele sunt foarte bune la transmiterea emoțiilor și lucrurile sunt aproape întotdeauna expuse la vedere.

Scrieți cuvintele greu de reținut

Cuvintele greu de reținut trebuie scrise pe litere autoadezive, care sunt apoi lipite în locuri vizibile – de exemplu, pe dulapuri din bucătărie sau pe oglinda din baie. Datorită acestui lucru, vă veți uita la ele mai des într-un mod implicit, ceea ce vă va permite să vă amintiți rapid cuvintele greu de reținut, chiar și atunci când nu le veți mai avea la îndemână. 

 

Vizionați TV în germană și ascultați radio în germană

Această metodă dă rezultate bune chiar dacă faceți și alte activități paralele cu ascultarea sau vizionarea, cum ar fi curățarea sau gătitul. Ideea este să “ascultați” limba, ceea ce face mai ușor să înțelegeți limba vorbită și să vă obișnuiți cu accentul.

Extindeți-vă vocabularul cu distracție

Dacă vă plac câteva melodii germane, căutați-le pe internet și traduceți-le. Cuvintele noi învățate cu fiecare melodie reprezintă o metodă mai ușoară de a reține cuvinte în germană – mai ales dacă obișnuiți să le cântați.

Din când în când încercați să și gândiți în germană

De exemplu, când planificați lista de cumpărături sau lista activităților pentru următoarea zi, încercați să construiți liste și propoziții în germană. Dacă aveți probleme cu un anumit cuvânt sau cu o structură gramaticală, căutați-l într-un dicționar sau într-o carte. Aceste exerciții îmbunătățesc foarte mult capacitatea de a construi propoziții fluent.

Citiți în germană

Ar fi bine să începeți cu presa germană sau cu povești ușoare, nu cu articole complexe din ziare. Este mai bine să folosiți propriile cărți și ziare pentru că puteți sublinia cuvinte necunoscute în ele și apoi notați semnificația acestora. În acest sens, este binevenit să purtați întotdeauna cu dvs. un caiet sau un caiet, unde puteți scrie cuvinte noi în orice moment. Datorită acestui lucru, nu veți scăpa nimic.

Recomandări generale pentru orice metodă de învățare aleasă

Indiferent de modalitatea pe care o alegeți, există câteva recomandări universale, care vor face orice proces de învățare mult mai eficient. Este vorba despre următoarele recomandări și practici bune: 

 

  • învățați cu voce tare!
  • cheia memorării este repetarea frecventă;
  • cel mai important lucru este ca învățarea să fie sistematică – dedicați minim 20 de minute pe zi învățării;
  • dacă intenționați să studiați câteva ore, asigurați-vă că faceți pauze (5-10 minute la fiecare oră) – datorită acestui lucru, vă veți aminti mai multe și vă va fi mai ușor să vă concentrați;
  • nu creați liste de cuvinte de învățat, ci mai degrabă studiați-le în propoziții și situații;
  • dacă aveți ocazia să vorbiți germană – folosiți această ocazie! Este important să nu vă fie frică să vorbiți, chiar dacă aveți probleme în a construi propoziții, pentru că doar așa puteți învăța să vorbiți germană;
  • găsiți-vă un partener de antrenament cu care să exersați și să concurați.

 

Deși germana nu este cea mai simplă limbă de studiat, este, totuși, posibil să însușiți și această limbă. Urmând recomandările Ennie.ro, veți putea învăța germana mai simplu, mai plăcut și, de ce nu, mai rapid. Acest lucru vă va permite să avansați considerabil în munca de zi cu zi a îngrijitorului de bătrâni la domiciliu.