Îndrumări pentru îngrijitorii la domiciliu care doresc sa învețe limba germana

Inhalt dieses Beitrags

Îngrijirea bătrânilor este o ocupație care necesită și o minimă comunicare pe lângă altele, chiar dacă nu se cere vorbirea fluentă a limbii germane.  Avantajele sunt multiple, începând cu posibilitatea de a oferi profesionalism, încredere, o prezență plăcută ceea ce duce la mai multe opțiuni ale locurilor de muncă, terminând cu șansele reale pentru o plată mai ridicată. Vă oferim dumneavoastră, cei care îngrijiți bătrâni în Germania, câteva îndrumări pentru însușirea limbii germane.

Cum învață limba germană îngrijitorii de bătrâni din România

O bună parte din românii care pleacă la muncă în Germania în calitate de îngrijitori de bătrâni la domiciliu vorbesc limba germană puțin sau deloc. De aceea, prin intermediul acestui articol, ennie oferă sfaturi pentru cei care vor să facă din învățarea limbii germane un obiectiv în drumul lor spre o remunerație mai mare și un viitor mai sigur. Deși pare dificilă, se poate învăța chiar în timp ce lucrați, având la îndemână diverse mijloace.

Definiți obiectivele principale

Pentru început, concepeți un plan în care să trasați ce anume și de ce doriți să învățați. Trebuie să stabiliți un obiectiv și un interval de timp în care doriți să-l atingeți. Este foarte important ca acest deziderat să fie clar și mai ales să aibă un termen limită, deoarece simple dorințe precum „Vreau să învăț limba germană mai repede” vor deveni repere pe care nu le veți atinge niciodată. Va fi mult mai ușor să finalizați sarcini mici, dar bine definite – de exemplu, „Într-o săptămână voi învăța să număr până la o sută”.

Dacă doriți să învățați din cărți, vă puteți stabili ca obiectiv finalizarea anumitor  părți la un moment dat, cum ar fi o secțiune pe săptămână sau o pagină pe zi. Un astfel de sistem de învățare îi avantajează pe cei cărora le este greu să studieze sistematic sau sunt predispuși să renunțe rapid la ceea ce au început.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Manualele nu sunt întotdeauna cea mai bună soluție

Există o mulțime de metode de învățare a limbilor străine și fiecare ar trebui să aleagă modalitatea și metoda de predare care corespunde cel mai bine așteptărilor și funcționează în practică. Manualele tradiționale pentru învățarea unei limbi cu siguranță nu se potrivesc tuturor, mai ales dacă decideți să învățați o limbă de unul singur. Fiind scrise pentru toată lumea, de obicei se concentrează pe diferite abilități în mod egal, fără a ține cont de caracterisitcile individuale.

Este posibil ca manualele să nu fie relevante pentru anumite persoane care vor să-și îmbunătățească abilitățile lingvistice, ca în cazul îngrijitorilor, care caută cuvinte folosite în mod curent și doresc să-și îmbunătățească capacitatea de a vorbi și de a înțelege rapid.

Dacă vă plac moduri mai noi de a învăța o limbă, atunci vă recomandăm să utilizați aplicații mobile care se dovedesc a fi ajustate necesităților utilizatorilor mai mult decât manualele tradiționale. Acestea sunt mai accesibile, avantajând îngrijitorii bătrânilor la domiciliu prin faptul că oferă libertate mai mare de mișcare.

Cursuri speciale de germană pentru îngrijitorii la domiciliu

O alternativă adeseori întâlnită este participarea la cursuri specializate, fie pentru a învăța de la zero, fie perfecționarea vorbirii și îmbogățirea vocabularului. Astfel de cursuri sunt adaptate la nevoile persoanelor care vor lucra ca îngrijitori în Germania, fără a fi solicitante. Acoperă subiecte de conversație precum întâlniri, familie, activități zilnice, sănătate și bunăstare, îngrijire și multe altele. Grupul este format de obicei din 6 până la 10 persoane iar pe parcursul sesiunilor simulează diverse posibile situații care apar în munca lor.

Îngrijitorii de bătrâni la domiciliu au alternative pentru învățarea limbii germane

Există mai multe metode de a învăța germana chiar și în mod independent, în funcție de aptitudinile și preferințele fiecăruia. Cu cât ne simțim mai confortabil cu varianta aleasă, cu atât învățăm mai repede și mai bine.  Câteva sfaturi și trucuri de la ennie.ro pentru a vă fi mai ușor.

Vizionați desene animate în germană

De ce anume desene animate? Pentru că se adresează copiilor, dialogul este simplu, clar respectă regulile gramaticale și îmbogățesc vocabularul. Astfel, puteți învăța cuvintele de bază, fraze scurte fără un efort deosebit. De asemenea, este ușor să înțelegeți sensul mesajelor chiar dacă nu cunoașteți cuvintele, deoarece personajele transmit emoții și lucrurile sunt aproape întotdeauna expuse la vedere astfel încât puteți deduce mesajele, fără a cunoaște fiecare cuvânt în parte.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Scrieți cuvintele greu de reținut

Cuvintele greu de reținut trebuie scrise pe post-it, care sunt apoi lipite în locuri vizibile – de exemplu, pe dulapurile din bucătărie sau pe oglinda din baie. Datorită acestei expuneri ostentative, vă veți uita la ele și vă va permite să vă amintiți rapid cuvintele greu de reținut, chiar și atunci când nu veți mai avea hârtiile la îndemână.

Vizionați TV în germană și ascultați radio în germană

Această metodă dă rezultate bune chiar dacă faceți și alte activități în paralel, cum ar fi curățenia sau gătitul. Ideea este să ascultați limba, ceea ce vă face să înțelegeți mai ușor și să vă obișnuiți cu accentul, familiarizându-vă cu accentul.

Extindeți-vă vocabularul, distrându-vă!

Dacă vă plac melodii germane, le puteți căuta pe internet și să le traduceți. Cuvintele noi învățate sunt reținute ușor – mai ales dacă obișnuiți să le cântați. Chiar dacă a ajunge vedeta Operei din Milano nu se află pe lista obiectivelor dumneavoastră, este dovedit științific faptul că muzica ușurează învățarea și aprofundarea lucrurilor noi. Până la urmă, scopul dumneavoastră este învățarea limbii germane, nicidecum a primi aplauze la scenă deschisă. Curaj!

Din când în când încercați să gândiți și în germană

Începeți cu lucruri simple, cum ar fi lista de cumpărături sau agenda activităților încercați să le gândiți și, de ce nu, să le pronunțați cu voce tare în germană. Dacă aveți probleme cu un anumit cuvânt sau structură gramaticală imediat vă veți da seama iar corectarea vă va aduce cu un pas mai aproape de a spune „vorbesc fluent limba lui Goethe”. Aceste exerciții îmbunătățesc foarte mult capacitatea de a construi propoziții cu ușurință și vă dau încredere în capacitățile dumneavoastră. Nu dorim să vă faceți speranțe deșarte dar totuși să nu uităm că multe dintre ideile geniale pe care le-a avut omenirea de-a lungul timpului au apărut în această limbă. Neavând nimic de pierdut, merită încercat, nu-i așa!?

Citiți în germană

Ar fi bine să începeți cu presa germană sau cu povești ușoare, nu cu articole complexe din ziare de specialitate. Citirea anunțurilor publicitare, care abundă de cuvinte uzuale, poate fi un început ușor. folosiți propriile cărți și ziare unde puteți sublinia cuvinte necunoscute și să notați semnificația acestora. Puteți utiliza un carnețel pentru a vă nota cuvintele noi. Pentru cei care se simt mai confortabil cu utilizarea telefonului, există o sumedenie de aplicații pentru notițe, multe dintre ele fiind gratuite.

Recomandări generale pentru orice metodă de învățare aleasă

Indiferent de modalitatea pe care o alegeți, există câteva recomandări care vor face orice proces de învățare mult mai eficient. De fapt, ele sunt mici trucuri care  s-au dovedit eficiente de-a lungul vremii:

  • învățați cu voce tare!
  • cheia memorării este repetarea frecventă a cuvintelor și expresiilor;
  • cel mai important lucru este ca învățarea să fie sistematică – dedicați minim 20 de minute acestei activități;
  • dacă intenționați să studiați câteva ore, asigurați-vă că faceți pauze (5-10 minute la fiecare oră) – datorită acestui lucru, vă veți aminti mai multe și vă va fi mai ușor să vă concentrați;
  • nu creați liste de cuvinte de învățat, ci mai degrabă studiați-le în propoziții și situații;
  • dacă aveți ocazia să vorbiți germană – profitați de această ocazie! Este important să nu vă fie frică să vorbiți, chiar dacă aveți probleme în a construi propoziții, pentru că doar așa puteți să căpătați fluență în comunicare; partenerii de discuție știu că sunteți la început, așa că vor fi indulgenți.
  • găsiți-vă un partener cu care să exersați și să concurați. Deși la TV se spune despre energizante că îți dau aripi, concurența este cea care te face să zbori cât mai sus. La ennie.ro am constatat adeseori acest fapt.

În ciuda faptului că germana nu este cea mai simplă limbă de studiat, este totuși posibil să o însușiți în mod satisfăcător. Urmând recomandările noastre de la ennie.ro, o veți putea învăța în mod plăcut dar mai ales, eficient și facil. Așa cum spuneam la început, cunoașterea limbii locale de către cei care îngrijesc bătrâni în Germania nu numai că este importantă. Este un mijloc, pe cât de sigur, pe atât de eficient, să vă asigurați câștiguri mai mari și posibilități nenumărate în alegerea locului de muncă.

Julia Gries
Julia Gries
Bună ziua dragă cititorule, numele meu este Julia din echipa ennie. Eu scriu articolele din ghidul nostru, care structurează cunoștințele noastre despre îngrijirea la domiciliu și le transmit cititorilor noștri.
4.8/5 - (11 votes)
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot