Alimentația sănătoasă, ca un înger păzitor al îngrijitorilor de bătrâni

Inhalt dieses Beitrags

Oboseala și stresul fac parte din cotidianul îngrijitorilor de bătrâni dar dintre toate metodele de combatere a acestora, alimentația este de departe cea mai importantă dar și cea mai eficientă. Despre rolul nutriției adecvate și efectele ei benefice, puteți citi în acest articol cu care ennie vine în ajutorul dumneavoastră. Dacă până acum nu ați acordat importanță acestui aspect, atunci când veți termina de citit aceste rânduri veți privi totul dintr-o altă perspectivă, cu siguranță.

Importanța alimentației sănătoase în combaterea stresului și a oboselii

Printre principalele responsabilități ale îngrijitorilor de bătrâni se află hrănirea atentă a celor avuți în grijă și această preocupare generează în multe cazuri o neglijare a propriei persoane. Este normal, face parte din natura umană să oferim și să primim atenție. Aproape fără să vă dați seama, consumați cantități deloc neglijabile de dulciuri procesate și fast food, din lipsă de timp pentru a găti și pentru dumneavoastră sau a merge la cumpărături. Pare o situație binecunoscută celor cu experiență, nu-i așa?

Consecințele nu sunt prea plăcute din punct de vedere al sănătății iar pe de altă parte sunt o gazdă bună a stării permanente de oboseală și stres. Dacă situația aceasta persistă, duce la epuizare. Lipsa lichidelor, proteinelor, fibrelor, vitaminelor și mineralelor într-o măsură mai mică sau mai mare este principala cauză. Toate acestea le puteți avea din fructe și legume care nu sunt întotdeauna prezente în gustări, mâncare și dulciuri procesate sau băuturile răcoritoare, sucuri produse industrial. Cu cât alimentația aceasta necorespunzătoare durează, cu atât scade eficiența sistemului imunitar, ceea ce duce la apariția diverselor boli.

După cum se vede nutriția corespunzătoare joacă un rol esențial nu numai în activitatea îngrijitorilor de bătrâni dar și în calitatea vieții. Dacă vă cuprinde în acest moment o oarecare stare de teamă sau panică, vă garantăm că nu este cazul. Există soluții, metode prin care toți acești mici monștri să dispară ca un fum din viața noastră. Unde mai puneți că sunt și la îndemână? Trebuie doar un pic de atenție, dorința de a rămâne sănătoși plus un pic de disciplină și organizare. Pare foarte complicat!?

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Strategia unei alimentații sănătoase pentru îngrijitorii de bătrâni

Considerând că nu mai este nevoie să discutăm aici despre ceea ce presupune a fi îngrijitor de bătrâni și știind că în această meserie uneori timpul este prea puțin, există totuși câteva variante sau, dacă vreți, o strategie prin care să vă asigurați o alimentație sănătoasă. Este de așteptat ca nu toate cele ce urmează a fi citite vor funcționa pentru toți sau, în funcție de particularitățile fiecărui caz, doar unele dintre ele. Rămâne ca fiecare dintre dumneavoastră să încerce și să adapteze toate acestea cât poate mai bine.

  • Preparați mesele pentru dumneavoastră și persoana îngrijită în același timp. Propriile feluri de mâncare ar putea părea un lux dar puteți combina ingredientele în așa fel încât să obțineți propria mâncare sănătoasă. Chiar dacă nu puteți să mâncați în același timp cu bătrânul pe care îl îngrijiți, puneți ceea ce v-ați preparat la rece și încălziți mai târziu.
  • Planificați din timp pentru o preparare rapidă și ușoară. Folosiți vase sau aparatură care asigură o gătire lentă atunci când urmează să aveți activități îndelungate, cum ar fi vizite medicale sau cumpărături. Atunci când lucrurile se precipită și timpul este scurt, utilizați acele ustensile sau vase care grăbesc gătitul, cum ar fi vasele sub presiune.
  • Ingredientele pot fi și ele o provocare la prima vedere. Păstrați o listă deschisă a cumpărăturilor de care aveți nevoie. Poate fi digitala, ca de exemplu în telefon, și aveți o multitudine de aplicații pentru așa ceva dar, mai practic, o tăbliță care se șterge ușor este mult mai utilă prin faptul că o puteți consulta și modifica instantaneu dar aveți și avantajul că este vizibilă tot timpul. Uneori metodele clasice sunt mult mai eficiente decât cele noi.
  • Cereți ajutorul și, mai ales, acceptați-l. Luați în considerare că membrii familiei sau prietenii bătrânilor pe care îi îngrijiți ar putea găti o seară pe săptămână, să ridice cumpărăturile de la magazin sau debarasează masa după cină.
  • Pentru zilele acelea nebunești, când timpul zboară numaidecât, păstrați legume și fructe deja tăiate sau gustări din făină integrală pe care să le combinați cu brânzeturi, fără sau cât mai puțină grăsime, humus.

După cum se observă din rândurile de mai sus, cheia unei strategii pentru alimentația sănătoasă a îngrijitorilor de bătrâni este planificarea în avans. Este extrem de importantă și poate din când în când veți uita să vă organizați din timp dar ea trebuie să devină, într-un timp cât mai scurt posibil, o rutină sau mai bine spus, un reflex al gândirii dumneavoastră. Am menționat cumva „planificare în avans” în strategia pe care trebuie să o aveți? Dacă nu am menționat destul de clar, vă spunem acum că planificarea pentru gătit și luat masa este esențială pentru menținerea sănătății dumneavoastră.

Ce anume să mâncăm atunci când lucrăm ca îngrijitori de bătrâni

După ce am văzut cum putem atinge o alimentație sănătoasă când lucrăm ca îngrijitori de bătrâni, apare întrebarea, absolut legitimă, „ce anume să mâncăm atunci când lucrăm ca îngrijitori de bătrâni?”. Nu intrăm acum în tot felul de rețete și diete de succes mai mult sau mai puțin verificabile dar pentru orientarea dumneavoastră, iată direcțiile de urmat:

  • În primul rând, lichidele. Nu trebuie să vă lipsească la nicio masă și beți de 2-3 ori între timp apă, lapte, sucuri din fructe sau legume (mai ales când lipsesc legumele din nutriția zilnică) sau băuturi răcoritoare fără zahăr.
  • Pe locul doi într-un clasament al importanței, se află proteinele. Cu ele trebuie să începeți orice masă.
  • Dacă obișnuiți să mâncați cereale, înlocuiți-le cu ouă.
  • Acolo unde se poate, folosiți migdale.
  • Iaurtul grecesc este recomandat.
  • Mâncați brânzeturi cu cât mai puțină grăsime sau fără.
  • La fiecare masă includeți alimente foarte bogate în proteine precum pește, pui, vită, ouă.
  • Combinați iaurtul și untul de arahide cu fructe.
  • Alte surse de proteine din vegetale: nuci, unt de arahide, fasole și tofu.
  • Limitați consumul de cafea, băuturi acidulate și alcool.
  • Nu consumați înainte de de culcare dulciuri, prăjituri, chips-uri,floricele (popcorn) sau alcool. Se recomandă ceaiurile de plante și tot ceea ce înseamnă nuci. Un supliment cu magneziu ajută la relaxare și un somn mai bun.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Cum procurăm alimentele de care avem nevoie

Așa cum spuneam mai devreme, acestea sunt niște direcții de urmat pe care fiecare dintre dumneavoastră trebuie să le adapteze la propria condiție și posibilități. Dacă totuși vi se pare ceva dificil de făcut, avem o veste bună. În Germania există un adevărat război al prețurilor între lanțurile de supermarketuri, ceea ce face ca alimentele să fie foarte ieftine și sortimentul variat. Dacă limba germană nu vă este complet străină, puteți să consultați o mulțime de oferte, astfel încât să cumpărați cele necesare fără teama unor cheltuieli exagerate. Ofertele cu reducere de 50-60 % nu sunt deloc o raritate și oferă întotdeauna oportunități pentru cei care sunt organizați și vor să mănânce sănătos. Dacă timpul dumneavoastră este limitat și nu puteți merge la cumpărături îndeajuns de des, există o alternativă. Multe supermarketuri și chiar magazine mai mici au serviciu de livrare la domiciliu iar costul nu este mare.

Fără îndoială, alimentația sănătoasă este importantă pentru fiecare dintre noi dar în cazul dumneavoastră, al îngrijitorilor de bătrâni în Germania, trebuie să devină o prioritate zilnică pentru că poate avea consecințe foarte neplăcute, după cum spuneam la începutul acestui articol ennie.ro. Ea poate să fie, în același timp, o metodă de prevenire dar și o soluție a situaților mai grele, apărute pe parcurs.

Leonie Strothe
Leonie Strothe
Ähnliche Themen
Germania este o destinație atrăgătoare pentru românii care doresc să lucreze în străinătate. Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în 2011.
În Germania numărul de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în mod permanent sau din când în când, este în creștere în mod constant, iar în ultimii zece ani chiar s-a dublat. În 2022, aproximativ 5 milioane de persoane au avut nevoie de îngrijire la domiciliu în Germania.
Peste 5 milioane de oameni au nevoie în Germania de îngrijire – asta indică o analiză efectuată de Ministerul Federal German pentru Sănătate în 2022.
Trustpilot