Viața și munca în Germania

Principalele aspecte culturale
Inhalt dieses Beitrags

Germania reprezintă o țară cu un specific cultural foarte bine pronunțat. Anume acest specific pune, într-o oarecare măsură, în gardă îngrijitorii din România. Aceștia își fac griji referitor la faptul cum se vor acomod. ennie relatează prin intermediul acestui articol că lucrurile stau mult mai simplu decât par.

Viața și munca în Germania - ce trebuie să știe îngrijitorii români?

Viața și munca în Germania reprezintă un subiect aparte pentru românii care se decid să meargă în Germania pentru a se angaja și a lucra în calitate de îngrijitori bătrâni la domiciliu. Mulți îngrijitori își fac griji când își imaginează această migrare la un alt mediu cultural – un alt mod de viață, oricum diferit de cel pe care l-au avut în România. Aceste griji, în esență, sunt justificate. Odată ce o persoană se acomodează cu un anumite mediu cultural, îi este cu adevărat complicat să-l părăsească și să migreze brusc în altul. De aici și pornesc anumite temeri, îngrijorări. Partea bună este că o mare parte din acestea pot fi rezolvate cu ușurință.

În experiența ennie au fost numeroase adresări din partea îngrijitorilor referitor la anumite neclarități sau îngrijorări despre viața și munca în Germania. Întrebările, de fapt, țin nu atât de partea formală, cât de partea de acomodare. Da, este adevărat, o altă legislație (inclusivă fiscală) funcționează în Germania, dar pe partea de legislație, de exemplu, îngrijitorul se clarifică din start și închide această întrebare pentru o anumită perioadă de timp.

Diferențe culturale

Una dintre cele mai mari griji al îngrijitorilor românia care doresc să se angajeze în Germania este cunoașterea limbii. Această îngrijorare poate fi înțeleasă într-o oarecare măsură – germană pe care mulți dintre îngrijitori au învățat-o la școală nu va  înțeleasă destul de bine în Germania. Germania este țara în care nu există mai multe sau mai puțin dialecte, ci aproximativ 250. Și da, e adevărat că uneori nemții din nord nu-i pot înțelege pe nemții din sud. Cu timpul, însă, totul vine, inclusiv și cunoașterea mai avansată a limbii.

O trăsătură culturală distinctivă a Germaniei sunt brutariile – acestea pot fi găsite la orice pas. Și puteți găsi o mulțime de bunătăți în brutării. Și totuși nemții nu pot fi numiți obezi – le place să mănânce, dar și să alerge. Nemții aleargă mult, în adidași scumpi, pe orice vreme. Deci, dacă mergeți pe stradă sub o umbrelă, adăpostindu-vă de o ploaie, nu va trebui să vă lăsați surprins de un alergător umed, dar fericit trece pe lângă tine.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Alimentarea - o trăsătură distinctă a muncii de îngrijitor în Germania

Dacă nu v-ați făcut aprovizionare cu alimente duminica, va trebui să aranjați o zi de descărcare forțată. Da, mai este opțiunea să ieșiți să mâncați într-o cafenea / restaurant, dar această opțiune mai rar este una potrivită pentru un îngrijitor angajat. În orice caz, supermarketurile sunt închise duminica. Cu excepția a patru duminici pe an, când toate magazinele sunt deschise ca de obicei.

Subiectul alimentării este continuat de întrebarea care și-o pun mulți îngrijitori din România care au în plan să se angajeze în Germania. Întrebarea despre ce să gătiți pentru pacientul pe care îl îngrijiți este mult mai mult decât actuală – este cu adevărat important să fiți atent la atitudinea localnicilor față de mâncare și țineți cont de câteva sfaturi. Atunci sarcinile culinare nu vor părea atât de dificile. Și pentru ca gătitul de către o asistentă să aibă loc cu succes, este important să știți bine următoarele reguli:

  • setul obișnuit de preparate din bucătăria germană;
  • starea de sănătate a secţiei în raport cu alimentaţia;
  • dieta recomandata (daca este cazul).

Ce să gătiți pacientului pe care îl îngrijiți la domiciliu în Germania?

În Germania, seniorilor le place să mănânce gustos, dens și sățios. Iată, de fapt, primul lucru de luat în considerare în gătit în calitate de îngrijitor. Persoana îngrijită însuși spune ce fel de mâncare ar dori să se gătească. În același timp, anumite cunoștințe din bucătăria germană cu siguranță că nu vor încurca nimănui.

Bucătăria germană este plină de carne. Și în cele mai multe feluri de mâncare, carnea de porc este luată ca bază. Din el se prepară toți cârnații, șnițelele, chiftelele și fripturile. În calitate de garnitură în Germania preferă cartofii fierți sau copți. De asemenea, adesea în casele germane, îngrijitorii la domiciliu pregătesc diverse tipuri de găluște.

De exemplu, tradiționalul Maultaschen, care seamănă cu găluște mari umplute cu carne de porc și spanac. Uneori, maultaschenul fiert sunt și prăjiți cu unt. Un alt fel de mâncare tradițional pe care un îngrijitor îl poate pregăti cu ușurință este Gaisburger Marsch. Aceasta este tocană de vită cu cartofi și paste. Flammkuchen este, de asemenea, ușor de preparat – analogul german al pizza. Înseamnă literal „plăcintă cu foc”. Acesta este un produs de patiserie obișnuit, acoperit cu slănină, ceapă și cremă de brânză. Placinta se coace in mod traditional pe foc deschis, dar acasa, bineinteles, la cuptor.

Îngrijire la domiciliu. Corect și autodeterminat.

Atitudinea față de diete în Germania

În general, în Germania se mănâncă departe de diete. Mâncărurile principale trebuie să fie destul de grase, supele să fie groase și bogate, iar în salate, cartofii și cârnații sunt adesea luați ca bază. Sunt acei foarte faimoși cârnați Wurst german. Sunt prezenți în dietă de la micul dejun până la cina târziu. Acest lucru simplifică procesul de preparare a alimentelor pentru îngrijitor. La urma urmei, cârnații sunt adăugați și la alte feluri de mâncare, inclusiv la supe.

Cât despre primele feluri, în Germania se gătesc groase și grase. Cea mai populară supă Eintopf este o supă groasă de legume cu fasole și carne afumată. Pentru a o îngroșa, adăugați cereale sau paste. Iar o alta, nu mai putin indragita de nemti, este supa de cartofi cu varza murata si bacon. Sau supă cu găluște.

Micul dejun în Germania nu este mai puțin consistent decât prânzul. Ceea ce servește asistenta la micul dejun este ușor de reținut de secție. Acestea sunt chifle, pâine prăjită, pâine de diverse tipuri cu cârnați și brânză, unt, dulceață sau pastă de ciocolată. La fel și brânză de vaci și deserturi cremoase. Dintre băuturile la micul dejun, nemții preferă cafeaua cu smântână sau lapte.

Viața îngrijitorului în Germania - în primul rând, aveți grijă de sine

Deși mai sus ennie a relatat unele momente specifice culturii germane care au tangență cu munca îngrijitorului, pentru a reuși aveți nevoie de încă un lucru important – deși sunteți îngrijitor, nu uitați să aveți grijă de sine. Acest lucru ar însemna, în primul rând, să vă permiteți să vă îndepliniți munca cu conștiința curată. Pentru mulți, acest lucru este dificil. Îngrijitorii tind să se concentreze numai pe bunăstarea persoanei care are nevoie de îngrijire. Ei acordă puțină sau deloc atenție propriilor dorințe, sentimente și puteri. Nu e timp pentru grijile de zi cu zi, nu-i așa?

Păi iată aceasta este una din provocările cu care se confruntă îngrijitorii români aflați la muncă în Germania. Germania, în sine, este o țară destul de frumoasă, cu un bogat background istoric. În cazul în care reușiți să aranjați toate lucrurile să meargă bine aici, aveți toate șansele de a stabili acel echilibru atât de important dintre muncă și viață. Și nu e vorba doar despre un simplu echilibru, ci despre un echilibru armonios, echilibru care v-ar permite să vă desfășurați activitatea de îngrijire pentru o perioadă lungă de timp, fără a face jertfe pe plan emoțional sau personal. Viața și munca în Germania pot fi îmbinate perfect și armonios!

Julia Gries
Julia Gries
Bună ziua dragă cititorule, numele meu este Julia din echipa ennie. Eu scriu articolele din ghidul nostru, care structurează cunoștințele noastre despre îngrijirea la domiciliu și le transmit cititorilor noștri.
5/5 - (13 votes)
Ähnliche Themen
Există în rândul vârstnicilor credința că de la o anumită etate orice efort, cât de mic, le poate cauza probleme de sănătate. Însă, studiile și cercetările recente relevă exact contrariul, și anume că lipsa activității fizice agravează starea fizică și psihică.
Atunci când cineva caută servicii de îngrijire la domiciliu pentru cineva drag și apropiat, prețurile la servicii reprezintă unul dintre cele mai delicate aspecte în acest sens.
Deși lucrurile par cât se poate de simple la prima vedere, o migrare în Germania cu scopul de a lucra în calitate de îngrijitor reprezintă un aspect destul de special.
Trustpilot